Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Πέτρος Τατούλης: Ήττα των κρατικιστικών αντιλήψεων που έχουν εγκλωβισμένες τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου η καινοτόμα καλλιέργεια Ροδιού


«Ο κανόνας που αρχίζει από τώρα να εφαρμόζεται και αποτελεί την απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη σε συγχρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα είναι η υιοθέτηση της λογικής της

καινοτομίας και της έξυπνης εξειδίκευσης» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, κατά την παρουσίαση της επενδυτικής πρότασης για την καλλιέργεια ροδιών στην Πελοπόννησο, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012. Ο Περιφερειάρχης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόταση αυτή γιατί ενσωματώνει τις απαραίτητες αυτές προϋποθέσεις, όπως άλλωστε τις θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020.

«Η πρόταση αυτή ανατρέπει, αφενός, τις κρατικίστικες αντιλήψεις, οι οποίες έχουν εγκλωβίσει τις παραγωγικές δυνάμεις αυτού του τόπου, και, αφετέρου, ανατρέπει τις παθογένειες της οργάνωσης των αγροτικών δυνάμεων», τόνισε ο κ. Τατούλης και πρόσθεσε ότι είναι ανάγκη να δημιουργηθούν ισχυροί συνεταιρισμοί και ισχυρές ομάδες παραγωγών με συγκεκριμένη στρατηγική, όπως άλλωστε προβλέπει η αναθεωρημένη Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ρόλος της Περιφέρειας σε αυτή τη διαδικασία, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη κ. Τατούλη, είναι να εκπαιδεύσει τους πολίτες σε νέες αντιλήψεις και να καταθέσει νέες απόψεις και προτάσεις για την ανάπτυξη της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Περιφερειάρχης σημείωσε ιδιαίτερα την ανάγκη πιστοποίησης όχι μόνο των παραγωγών φορέων, αλλά και των προϊόντων, διαφορετικά τα προϊόντα αυτά δεν θα δύνανται να έχουν εξαγώγιμο χαρακτήρα.

Η Περιφέρεια, σύμφωνα με τον κ. Τατούλη, θα βοηθήσει ιδιαίτερα τον τομέα της μεταποίησης, αξιοποιώντας τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, θα εντάξει νέες ομάδες στα σχέδια βελτίωσης του αναπτυξιακού νόμου.

«Παράλληλα έχουμε καταθέσει πρόταση για την κατάρτιση ειδικού αναπτυξιακού νόμου για τις Περιφέρειες, όπου θα ισχύουν βασικές οριζόντιες αρχές ενώ θα δίνεται και η δυνατότητα στις Περιφέρειες να κατευθύνουν την ανάπτυξη εκεί που προβλέπει ο στρατηγικός τους σχεδιασμός, τη μεταποίηση για την Περιφέρεια Πελοποννήσου».

Ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε επίσης την εφαρμογή ενός πιλοτικού διαχειριστικού προγράμματος για τον έλεγχο του μικροκλίματος και των εδαφολογικών αλλαγών στη Λακωνία, καθιστώντας για άλλη μια φορά την Περιφέρεια Πελοποννήσου πρωτοπόρα για την ολοκληρωμένη διαχείριση των συνθηκών που επηρεάζουν την παραγωγική διαδικασία.

Πέραν αυτού, η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει επενδύσει σημαντικά στη δημιουργία Ινστιτούτου Νανοτεχνολογίας με σαφή κατεύθυνση, όσον αφορά την αγροτική οικονομία, στον τομέα της παραγωγής των προϊόντων, της ποιότητας και τον έλεγχό τους και στην μεταποίηση.

«Το πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι ότι σε όλα τα προϊόντα θα ισχύει το brandname Πελοπόννησος και για την Ηλεία και για την Αχαΐα, από τις οποίες δεν μπορούμε να στερήσουμε αυτό το δικαίωμα».

expressnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου