Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Τρισδιάστατος χάρτης "μεταφράζει" τις κλιματικές αλλαγές

Ο πρώτος τρισδιάστος χάρτης της Ανταρκτικής μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση των κλιματικών αλλαγών. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν υποβρύχιο ρομπότ για την χαρτογράφηση
Επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν τον πρώτο τρισδιάστατο χάρτη της επιφάνειας κάτω από τους θαλάσσιους πάγους της Ανταρκτικής, ο οποίος θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση των επιπτώσεων των κλιματικών αλλαγών στην περιοχή.

Η ομάδα επιστημόνων από οκτώ χώρες χρησιμοποίησε ένα υποβρύχιο ρομπότ για να χαρτογραφήσει τον παγωμένο κόσμο των βουνών και των κοιλάδων, επιτρέποντας για πρώτη φορά να γίνουν ακριβείς μετρήσεις του πάχους των θαλασσίων πάγων της Ανταρκτικής.



Συγκρίνοντας τα στοιχεία αυτά με μετρήσεις από αέρος της επιφάνειας των πάγων και του χιονιού, οι επιστήμονες μπορούν πλέον να μετρήσουν με απόλυτη ακρίβεια τις αλλαγές στο πάχος των πάγων και να αντιληφθούν καλύτερα τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη στην Ανταρκτική.

"Το πάχος των πάγων θεωρείται ανάμεσα στους επιστήμονες που ασχολούνται με το κλίμα ως το "άγιο δισκοπότηρο" των αλλαγών στο σύστημα", επισημαίνει ο Γιαν Λίζερ που συμμετέχει στην αποστολή και είναι ειδικός παγετωνολόγος



"Αν προσδιορίσουμε τις αλλαγές στο πάχος των θαλάσσιων πάγων, μπορούμε να υπολογίσουμε την αναλογία στις αλλαγές αυτές που προκαλούνται από την υπερθέρμανση", πρόσθεσε.

Οι επιστήμονες διαθέτουν στοιχεία για το πάχος των πάγων στην Αρκτική από την δεκαετία του '50, επιτρέποντας την ανάλυση των αλλαγών στην περιοχή, αλλά ανάλογα στοιχεία δεν υπάρχουν για τους πάγους της Ανταρκτικής.

Ο Λίζερ μαζί με συναδέλφους του από την Αυστραλία, το Βέλγιο, τον Καναδά, την Γαλλία, την Γερμανία, την Ιαπωνία, την Νέα Ζηλανδία και τις ΗΠΑ διασχίζει τα νερά της Ανταρκτικής με αυστραλιανό παγοθραυστικό, στο πλαίσιο του προγράμματος Sea Ice Physics and Ecosystem Experiment.

Χρησιμοποιούν ένα υποβρύχιο ρομπότ το οποίο κινείται σε βάθος 20 μέτρων κάτω από την επιφάνεια των πάγων και χρησιμοποιεί ένα πολυδεσμικό ηχοβολιστικό μηχάνημα για να μετρήσει την κάτω πλευρά των πάγων.


Resized to 84% (was 600 x 375) - Click image to enlarge

Ο Λίζερ τόνισε πως οι αλλαγές στο πάχος των πάγων επηρεάζει τον σχηματισμό των παγωμένων υδάτων της Ανταρκτικής που με τη σειρά τους επηρεάζουν τα ρεύματα των ωκεανών και είναι σημαντικά για την ζωή όλων των θαλασσίων όντων από τα φυτοπλαγκτόν και τις γαρίδες ως τις φάλαινες.

"Μπορούμε να έχουμε πλήρεις τρισδιάστατες εικόνες των μετρήσεών μας. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει ποτέ. Είναι συναρπαστικό", συμπλήρωσε.

Επίσης οι επιστήμονες θα μπορέσουν με αυτόν τον τρόπο να εξετάσουν πώς οι αλλαγές στους θαλάσσιους πάγους επηρεάζουν το οικοσύστημα.



Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου