Γάμος είναι η νόμιμη ένωση άντρα και γυναίκας, καθώς και η τελετή της ένωσης αυτής.
Στα αρχαία χρόνια ο Γάμος ήταν θεός, γιός του Έρωτα και αποτελούσε προσωποποίηση του γάμου.
Η λέξη γάμοι μετά από τα επίθετα αργυροί, χρυσοί και αδαμάντινοι, σημαίνει την επέτειο αντίστοιχα της εικοσιπενταετίας, της πεντηκονταετίας και εξηκονταετίας από το γάμο. Υπάρχουν πολλά είδη γάμου, ανάμεσα σε αυτά, ο θρησκευτικός, ο πολιτικός, ο μοργανατικός κ.ά.
1. Θρησκευτικό γάμος είναι αυτός που τελείται σύμφωνα με τους κανόνες της θρησκείας.
2. Πολιτικός γάμος. Τελείται από τις πολιτικές αρχές, χωρίς την παρέμβαση της Εκκλησίας. Σε μερικές χώρες είναι ο μόνος υποχρεωτικός, επίσημος και έγκυρος, σε άλλες είναι απλώς προαιρετικός και σε ορισμένες είναι απαράδεκτος και δεν αναγνωρίζεται.
3. Μοργανατικός γάμος. Είναι ο γάμος που γίνεται ανάμεσα σε μέλος ηγεμονικής οικογένειας με πρόσωπο κατώτερης κοινωνικής τάξης.
Στους πολύ παλιούς χρόνους, ο γάμος γινόταν ύστερα από αρπαγή της νύφης από το γαμπρό. Στην ομηρική εποχή ο γαμπρός αγόραζε τη νύφη, αφού έδινε δώρα στον πατέρα της. Περισσότερες διατυπώσεις απαιτούσε ο γάμος στους ιστορικούς χρόνους, που η κοινωνική οργάνωση ήταν πιο σύνθετη. Ο γάμος υψώθηκε σε κοινωνικό θεσμό και περιβλήθηκε από διάφορους περιορισμούς, που η τήρησή τους, αφορούσε ολόκληρη την κοινωνία. Κατά τους αρχαίους χρόνους στην Ελλάδα, ο γάμος αποφασιζόταν από τους γονείς, χωρίς να χρειάζεται η συγκατάθεση του νέου και της νέας. Στη Ρώμη υπήρχαν τρεις τύποι γάμου: confarreatio (θρησκευτικός για τους πατρίκιους, που η γυναίκα γινόταν υποχείρια του άντρα), coemptio (εικονική αγορά της γυναίκας από τον άντρα) και usucapio (η υπαγωγή της γυναίκας στη εξουσία του άντρα με ετήσια συμβίωση).
Αργότερα ο γάμος πήρε θρησκευτικό χαρακτήρα και αναγνωρίστηκε από την Εκκλησία σαν μυστήριο. Ο Μοδεστίνος διατύπωσε τον κλασικό ορισμό του γάμου ως εξής: "γάμος εστίν ανδρός και γυναικός συνάφεια και συγκλήρωσις του βίου παντός, θείου τε και ανθρώπινου δικαίου κοινωνία".
Σύμφωνα με το δίκαιο που ισχύει στην Ελλάδα, η ικανότητα για σύναψη έγκυρου γάμου αρχίζει απο τη συμπλήρωση του 18ου χρόνου στους άντρες και του 14ου στις γυναίκες. Όταν πρόκειται για υπεξούσιο πρόσωπο χρειάζεται και η συγκατάθεση του πατέρα ή εκείνου που ακεί την πατρική εξουσία. Από το 1982, στην Ελλάδα, αναγνωρίζεται ως έγκυρος και ο πολιτικός γάμος.
πηγή: http://www.wedstar.gr/magazine/8/46+o+gamos+kai+i+simasia+toy&cd=1&hl=el&ct=clnk&gl=gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου