Η φύση προσφέρει πολλές γλυκές επιλογές που έχουν θέση σε μια υγιεινή διατροφή
: ώριμα κόκκινα κεράσια, βερίκοκκα, πεπόνια, ροδάκινα και καρπούζια είναι μερικά από αυτά που μας γλυκαίνουν χωρίς να μας γεμίζουν με περιττές θερμίδες. Ειτε τα τρώει κανείς ως σνακ είτε ως κύριο γεύμα ή επιδόρπιο, τα φρούτα τροφοδοτούν τον
οργανισμό με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, μηδαμινά λίπη και σχετικά λίγες θερμίδες. Το να τρώει κανείς ποικιλία φρούτων έχει μεγάλη σημασία, διότι κάθε φρούτο παρέχει διαφορετικά θρεπτικά συστατικά...Τα πορτοκάλια και τα ακτινίδια, για παράδειγμα, είναι θαυμάσιες πηγές βιταμίνης C, οι μπανάνες περιέχουν πολύ κάλιο και μαγνήσιο, ενώ τα βερίκοκα είναι πλούσια σε βιταμίνη Α. Αν, συνεπώς, τρώει κανείς μόνο συγκεκριμένα φρούτα, θα στερηθεί τα θρεπτικά συστατικά των υπολοίπων.
Βάλτε τα στη διατροφή σας
Τα πιο θρεπτικά είναι τα φρέσκα φρούτα, αλλά καλές εναλλακτικές λύσεις αποτελούν τα κατεψυγμένα, όσα διατίθενται σε κονσέρβες με νερό ή με τους δικούς τους χυμούς, καθώς και αποξηραμένα. Για να βάλετε περισσότερα φρούτα στη διατροφή σας μπορείτε να δοκιμάσετε τα εξής:
Να προσθέσετε φρέσκα φρούτα στα δημιατριακά για πρωινό και στο άσπρο γιαούρτι.
Να προσθέσετε αποξηραμένα φρέσκα φρούτα σε ζύμη για ψωμί, μάφιν και μπισκότα.
Να σοτάρετε τα φαγητά σας σε χυμό φρούτων
Οταν κάνετε μπιφτέκια προσθέστε τριμμένο μήλο στο μείγμα.
Να παίρνετε πάντοτε μαζί σας στη δουλειά δυο φρέσκα φρούτα και να έχετε στο αυτοκίνητο και στο γραφείο σας ένα πακέτο αποξηραμένα.
Βάλτε στόχο να τρώτε ένα φρούτο σε κάθε γεύμα.
Πώς να τα επιλέγετε
Να προτιμάτε φρούτα εποχής. Οσο πιο κοντά στην εποχή τους, τόσο πιο φρέσκα και πιο εύγευστα είναι.
Να επιλέγετε φρούτα που είναι βαριά αναλογικά με το μέγεθός τους. Το βάρος αποτελεί καλή ένδειξη για το πόσο χυμώδη είναι.
Να μυρίζετε τα φρούτα πριν να τα αγοράσετε. Πρέπει να έχουν την χαρακτηριστική μυρωδιά του είδους τους, αλλά να μην μυρίζουν σαν παραγινωμένα ή σάπια. Το αρωματικό πεπόνι, για παράδειγμα, δεν πρέπει να μυρίζει πολύ έντονα, ιδίως αν δεν σκοπεύετε να το φάτε αμέσως.
Να προτιμάτε τα σφικτά ή μέτρια μαλακά φρούτα, ανάλογα με τη περίπτωση. Ενα ακτινίδιο δεν πρέπει να είναι πολύ μαλακό όταν το πιάνετε, ένα αβοκάντο πρέπει να είναι μέτρια μαλακό σαν σφουγγάρι, ενώ ένα μήλο πρέπει να είναι σφικτό.
Να επιλέγετε αποξηραμένα φρούτα χωρίς πρόσθετη ζάχαρη. Τα αποξηραμένα φρούτα αποτελούν συμπυκνωμένες πηγές φυτικών ινών, αλλά έχουν περισσότερες θερμίδες από τα φρέσκα.
Πώς να τα σερβίρετε
Προτού φάτε φρούτα, να τα πλένετε καλά κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό.
Η συμβουλή αυτή ισχύει ακόμα και για τα φρούτα με σκληρό κέλυφος ή φλούδα, όπως τα πεπόνια, διότι με το μαχαίρι που θα χρησιμοποιήσετε, μπορεί να μεταφερθούν υπολείμματα φυτοφαρμάκων ή μικρόβια στον καρπό.
Να πλένετε τα χέρια σας πριν και μετά το πλύσιμο των φρέσκων φρούτων.
Να ετοιμάζετε τα φρέσκα φρούτα περίπου μια ώρα πριν να τα σερβίρετε, για να αυξάνονται στο μέγιστο η γεύση και τα θρεπτικά συστατικά τους.
Να βάζετε τις φρουτοσαλάτες στο ψυγείο μισή έως μια ώρα προτού τις καταναλώστε.
Οποτε μπορείτε να χρησιμοποιείτε τα φρούτα με τη φλούδα τους.
Οι φλούδες των αχλαδιών, των μήλων, των ροδάκινων κλπ προσθέτουν γεύσεις στις διάφορες συνταγές, ενώ περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες.
: ώριμα κόκκινα κεράσια, βερίκοκκα, πεπόνια, ροδάκινα και καρπούζια είναι μερικά από αυτά που μας γλυκαίνουν χωρίς να μας γεμίζουν με περιττές θερμίδες. Ειτε τα τρώει κανείς ως σνακ είτε ως κύριο γεύμα ή επιδόρπιο, τα φρούτα τροφοδοτούν τον
οργανισμό με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, μηδαμινά λίπη και σχετικά λίγες θερμίδες. Το να τρώει κανείς ποικιλία φρούτων έχει μεγάλη σημασία, διότι κάθε φρούτο παρέχει διαφορετικά θρεπτικά συστατικά...Τα πορτοκάλια και τα ακτινίδια, για παράδειγμα, είναι θαυμάσιες πηγές βιταμίνης C, οι μπανάνες περιέχουν πολύ κάλιο και μαγνήσιο, ενώ τα βερίκοκα είναι πλούσια σε βιταμίνη Α. Αν, συνεπώς, τρώει κανείς μόνο συγκεκριμένα φρούτα, θα στερηθεί τα θρεπτικά συστατικά των υπολοίπων.
Βάλτε τα στη διατροφή σας
Τα πιο θρεπτικά είναι τα φρέσκα φρούτα, αλλά καλές εναλλακτικές λύσεις αποτελούν τα κατεψυγμένα, όσα διατίθενται σε κονσέρβες με νερό ή με τους δικούς τους χυμούς, καθώς και αποξηραμένα. Για να βάλετε περισσότερα φρούτα στη διατροφή σας μπορείτε να δοκιμάσετε τα εξής:
Να προσθέσετε φρέσκα φρούτα στα δημιατριακά για πρωινό και στο άσπρο γιαούρτι.
Να προσθέσετε αποξηραμένα φρέσκα φρούτα σε ζύμη για ψωμί, μάφιν και μπισκότα.
Να σοτάρετε τα φαγητά σας σε χυμό φρούτων
Οταν κάνετε μπιφτέκια προσθέστε τριμμένο μήλο στο μείγμα.
Να παίρνετε πάντοτε μαζί σας στη δουλειά δυο φρέσκα φρούτα και να έχετε στο αυτοκίνητο και στο γραφείο σας ένα πακέτο αποξηραμένα.
Βάλτε στόχο να τρώτε ένα φρούτο σε κάθε γεύμα.
Πώς να τα επιλέγετε
Να προτιμάτε φρούτα εποχής. Οσο πιο κοντά στην εποχή τους, τόσο πιο φρέσκα και πιο εύγευστα είναι.
Να επιλέγετε φρούτα που είναι βαριά αναλογικά με το μέγεθός τους. Το βάρος αποτελεί καλή ένδειξη για το πόσο χυμώδη είναι.
Να μυρίζετε τα φρούτα πριν να τα αγοράσετε. Πρέπει να έχουν την χαρακτηριστική μυρωδιά του είδους τους, αλλά να μην μυρίζουν σαν παραγινωμένα ή σάπια. Το αρωματικό πεπόνι, για παράδειγμα, δεν πρέπει να μυρίζει πολύ έντονα, ιδίως αν δεν σκοπεύετε να το φάτε αμέσως.
Να προτιμάτε τα σφικτά ή μέτρια μαλακά φρούτα, ανάλογα με τη περίπτωση. Ενα ακτινίδιο δεν πρέπει να είναι πολύ μαλακό όταν το πιάνετε, ένα αβοκάντο πρέπει να είναι μέτρια μαλακό σαν σφουγγάρι, ενώ ένα μήλο πρέπει να είναι σφικτό.
Να επιλέγετε αποξηραμένα φρούτα χωρίς πρόσθετη ζάχαρη. Τα αποξηραμένα φρούτα αποτελούν συμπυκνωμένες πηγές φυτικών ινών, αλλά έχουν περισσότερες θερμίδες από τα φρέσκα.
Πώς να τα σερβίρετε
Προτού φάτε φρούτα, να τα πλένετε καλά κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό.
Η συμβουλή αυτή ισχύει ακόμα και για τα φρούτα με σκληρό κέλυφος ή φλούδα, όπως τα πεπόνια, διότι με το μαχαίρι που θα χρησιμοποιήσετε, μπορεί να μεταφερθούν υπολείμματα φυτοφαρμάκων ή μικρόβια στον καρπό.
Να πλένετε τα χέρια σας πριν και μετά το πλύσιμο των φρέσκων φρούτων.
Να ετοιμάζετε τα φρέσκα φρούτα περίπου μια ώρα πριν να τα σερβίρετε, για να αυξάνονται στο μέγιστο η γεύση και τα θρεπτικά συστατικά τους.
Να βάζετε τις φρουτοσαλάτες στο ψυγείο μισή έως μια ώρα προτού τις καταναλώστε.
Οποτε μπορείτε να χρησιμοποιείτε τα φρούτα με τη φλούδα τους.
Οι φλούδες των αχλαδιών, των μήλων, των ροδάκινων κλπ προσθέτουν γεύσεις στις διάφορες συνταγές, ενώ περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου