Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

«Στενάζει» η αγορά στη Αργολίδα 40%-60% μειωμένη η αγοραστική κίνηση στις γιορτές.


Τα «μαύρα Χριστούγεννα», όρος με τον οποίο χαρακτηρίζονταν όλο το προηγούμενο διάστημα τα Χριστούγεννα του τρέχοντος έτους, δεν απείχε και πολύ από την πραγματικότητα, με την κίνηση στην τοπική αγορά να είναι κατά πολύ μειωμένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και τους
επαγγελματίες να ψάχνουν... σωσίβιο να πιαστούν, χωρίς να το βρίσκουν.


Και χωρίς χρήμα και με κακή ψυχολογία.

Το εορταστικό τραπέζι μπορεί να παρέμεινε πλούσιο όπως και τα προηγούμενα χρόνια για πολλούς, αλλά σε όλα τα υπόλοιπα κυριάρχησε ένα πνεύμα λιτότητας, προσαρμοσμένο στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε.Τα έσοδα μειωμένα λόγω των μισθών που... κουρεύτηκαν σε πολλές περιπτώσεις επικίνδυνα, κάτι ανάλογο με τις συντάξεις, το δώρο Χριστουγέννων... κατέρρευσε και άρα η αδυναμία για αγορές το φυσικό επακόλουθο. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που θέλησαν να «κινηθούν», αλλά περιορίστηκαν στα βασικότερα, με τον οικογενειακό προϋπολογισμό να μην επιτρέπει ανοίγματα και... μαύρες τρύπες. Άλλωστε προτεραιότητα πλέον είναι μια κατά το δυνατό αξιοπρεπέστερη διαβίωση, αφού τα ταμεία της οικογένειας αδειάζουν, χρήματα δεν εισρέουν, ενώ και τα όποια αποθέματα είχαν οικογένειες από τους... καλούς καιρούς στερεύουν.Τα εμπορικά καταστήματα είναι εκείνα που αντιμετωπίζουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα, αφού παρά τις γενναιόδωρες προσφορές, η ζήτηση δεν μπορεί να είναι και ανάλογη. Φτάσαμε στο σημείο δηλαδή, η προσφορά να μην διαμορφώνει και τη ζήτηση, όταν αυτός ήταν ο κανόνας μέχρι στιγμής.Η έλλειψη χρημάτων συνεπάγεται στάση εμπορίου, αλλά και κακή ψυχολογία. Μια ψυχολογική κατάσταση που είναι αμοιβαία σε καταναλωτή και ιδιοκτήτη καταστήματος με το φόβο για το άγνωστο που φέρνει η νέα χρονιά να είναι το κυρίαρχο συναίσθημα.Η συζήτηση περί νέων μέτρων που αναπτύσσεται τις τελευταίες ημέρες, παρά το γιορτινό των ημερών, αποτέλεσε αφορμή συζητήσεων και μεταξύ πολλών επαγγελματιών, δείγμα ότι κύρια ενασχόληση είναι το τι έρχεται στο άμεσο μέλλον, με τις γιορτές να περνούν σε δεύτερη μοίρα.

Μια απ' τα ίδια και για την Πρωτοχρονιά 

Όταν τα Χριστούγεννα εξελίχθηκαν κατ' αυτόν τον τρόπο, δεν μπορείς να αναμένεις θεαματική βελτίωση για την τρέχουσα εβδομάδα που θα οδηγήσει και στην Πρωτοχρονιά.Και αν δεχθούμε ότι οι περισσότεροι ξόδεψαν ήδη τα διαθέσιμα, ίσως το τετραήμερο που απομένει η κίνηση να είναι περαιτέρω μειωμένη. Και δεν κινδυνολογούμε, αλλά αυτό είναι και η άποψη του εμπορικού κόσμου της περιοχής. Και αν αναλογιστούμε τις συνέπειες, οι οποίες θα φανούν από τις πρώτες ημέρες του νέου έτους, αυτές μπορεί να είναι οδυνηρές και για πολλούς.Και όταν ήδη εκατοντάδες επιχειρήσεις έχουν βάλει λουκέτο κατά μήκος του Νομού μέσα στο 2011, πόσες θα κλείσουν μέσα στο 2012 που προμηνύεται ακόμη πιο δύσκολο; Ερώτημα που θα απαντηθεί προσεχώς. Και ίσως από τους πρώτους μήνες του 2012. Με τις απαντήσεις να τρομάζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου