Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Ναυπλίου: «Δίκτυο Επικοινωνίας Αποφοίτων»



Το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου συνεχώς μας εκπλήσσει ευχάριστα. Οι εκδηλώσεις ακολουθούν η μια την άλλη και είναι πολυδιάστατες. Η θεματική τους ξεκινά από το θέατρο, το χορό, τον κινηματογράφο, την παιδαγωγική και φτάνει στη δραματοθεραπεία και στον αυτισμό. Οι ειδικοί, υψηλού επιπέδου καλεσμένοι-εισηγητές και εμψυχωτές, απευθύνονται όχι μόνο στους φοιτητές αλλά και στους κατοίκους της περιοχής, καλύπτοντας ενδιαφέροντα, προβληματισμούς και ανάγκες τους. Εκτός από τους επιμορφωτές, εργάστηκαν παράλληλα και φοιτητές στα πλαίσια της πρακτικής τους ή του μαθήματος «Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση» μαζί με τα παιδιά της περιοχής και υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριάς τους οργάνωσαν θεατρικό παιχνίδι τρία συνεχόμενα Σάββατα. Αυτές δεν είναι οι πρώτες τους δραστηριότητες με τα παιδιά. Ας μην ξεχνάμε τις αφηγήσεις παραμυθιών στη βιβλιοθήκη «Παλαμήδης», στο «Βουλευτικό» και στο «Τριανόν», καθώς και τα παιχνίδια που έκαναν φέτος και πέρυσι.

Όμως το Πανεπιστήμιο έκανε και άλλα πρωτοποριακά βήματα. Έχει ανοίξει τις πόρτες του και δέχεται ως ελεύθερους ακροατές κατοίκους όχι μόνο του Ναυπλίου αλλά και της Αργολίδας. Ναι, μπορείτε να γραφτείτε ως επισκέπτης-ακροατής και να παρακολουθήσετε όποιο μάθημα σας ενδιαφέρει. Αν είσαστε καλός «φοιτητής» και δεν κάνετε απουσίες στο μάθημά σας, στο τέλος του εξαμήνου δικαιωματικά θα πάρετε μάλιστα και βεβαίωση παρακολούθησης. Είναι βέβαιο ότι οι συμφοιτητές σας θα συμβάλουν στη διεύρυνση του πνευματικού σας ορίζοντα αλλά και ότι και εσείς θα τους εμπλουτίσετε με τις δικές σας γνώσεις και εμπειρίες. Απ’ ό,τι πληροφορηθήκαμε η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε πέρυσι με 19 σταθερούς επισκέπτες-ακροατές. Φέτος όμως έχει τριπλασιαστεί ο αριθμός των συμμετεχόντων και πρόκειται περί πρωτόγνωρου φαινομένου, που δηλώνει τη δίψα του κόσμου για μάθηση και επικοινωνία. Όπως μας είπαν οι ίδιοι οι επισκέπτες-ακροατές, έρχονται από το Κρανίδι, το Ληγουριό, την Επίδαυρο, το Άργος, από τα γύρω από το Ναύπλιο χωριά και φυσικά από την πόλη του Ναυπλίου. Έτσι, το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών γίνεται ένα ανοιχτό για την κοινωνία Πανεπιστήμιο, ένας χώρος γνώσης για όλους.

Τέλος επιθυμούμε να σχολιάσουμε κάτι που μας φάνηκε πρωτότυπο και αποκλειστικό. Το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών δημιούργησε ΔΙΚΤΥΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ. Σε όλα τα Πανεπιστήμια υπάρχει Γραφείο Διασύνδεσης που προσπαθεί να φέρει σε επαφή τους αποφοίτους με την αγορά εργασίας. Το Γραφείο Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου λειτουργεί στην Τρίπολη. Όμως αυτό στο οποίο αναφερόμαστε είναι κάτι διαφορετικό. Το Τμήμα επιθυμεί και κρίνει απαραίτητο να έρθει σε επαφή με όλους τους αποφοίτους του για να βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία μαζί τους. Αυτό θα εξυπηρετήσει πολλούς στόχους. Το Τμήμα θα γνωρίζει την πορεία των αποφοίτων που θεωρεί «δικά του παιδιά», την είσοδό τους στην αγορά εργασίας, την επαγγελματική τους αποκατάσταση στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα σε εργασίες σχετικές ή όχι με το θέατρο, τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν μετά την αποφοίτηση ή αντιμετωπίζουν ακόμα και σήμερα, την ανάγκη για επικαιροποίηση των σπουδών τους ή τη συνέχισή τους σε μεταπτυχιακό επίπεδο, και πολλά άλλα θέματα σχετικά με την επαγγελματική τους εξέλιξη καθώς και την αποτελεσματικότητα των μαθημάτων και σεμιναρίων της Σχολής.

Η οργάνωση αυτή θα συμβάλει στη βελτίωση του Τμήματος μέσω της αυτοκριτικής του και στην παροχή των εξειδικευμένων υπηρεσιών που επιζητούν οι απόφοιτοι. Παράλληλα όμως το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Ναυπλίου, έχοντας κοντά του τους «απογόνους» του, θα αξιοποιεί τις εμπειρίες¸ τις γνώσεις και τις επαγγελματικές κατακτήσεις τους προκειμένου με αυτές να εμψυχώσει τους προπτυχιακούς φοιτητές και έτσι οι απόφοιτοί του να λειτουργήσουν ως δάσκαλοι που θα προσφέρουν την εξειδίκευση και τις εμπειρίες τους. Ας μην ξεχνάμε ότι στο εξωτερικό πολλά μικρά πανεπιστήμια στηρίζονται με πολλαπλούς τρόπους στους αποφοίτους τους.

Το Πανεπιστήμιο προκειμένου να αποτελέσει «ζωντανό» κύτταρο των θεατρολόγων του Ναυπλίου, τόπο συνάντησης, επικοινωνίας, ανταλλαγής, δημιουργικότητας και υποστήριξης, σχεδιάζει ενημερωτικές συναντήσεις, ηλεκτρονική επικοινωνία με άλλα φόρα, εκδηλώσεις προς τιμή των αποφοίτων και δημιουργία ιστοσελίδας-τράπεζας πληροφοριών σχετικής με αυτούς. Ήδη έχει αποστείλει στους απόφοιτους το πρώτο ερωτηματολόγιο προκειμένου να μελετήσει ερευνητικά την επαγγελματική εξέλιξη και το προφίλ τους.

Στηρίζουμε θερμά τις πρωτοβουλίες του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών και το συγχαίρουμε γι’ αυτή την πανελλήνια πρωτιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου