Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

"Χαρτογράφηση της Πελοποννήσου" ομιλία του Γ. Τόλιου στο ΔΑΝΑΟ Αργους


Την Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου   στην αίθουσα διαλέξεων του Δαναού στην πόλη του Άργους  πραγματοποιήθηκε   διάλεξη με θέμα «Χαρτογράφηση της Πελοποννήσου» με ομιλητή τον Γεώργιο Τόλια Δ/ντη Ερευνών στο Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών , στα πλαίσια της συνεργασίας του δήμου Άργους Μυκηνών με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard.
 Γεώργιος Τόλιας
 Ο Γιώργος Τόλιας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1959. Είναι πτυχιούχος του Πανεπιστημίου της Σορβόννης (Paris III, 1982), διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Σορβόννης (Paris IV, 1993), και Habilité à diriger des recherches του Πανεπιστημίου της Νίκαιας (Sophia Antipolis, 2000).
 Εργάσθηκε στο Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού (1993-1995) και στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (1995-), όπου είναι διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών (2003-). Είναι υπεύθυνος του ερευνητικού προγράμματος ”Γεωγραφική παιδεία και ιστορία της χαρτογραφίας”, αφιερωμένο στην ιστορική μελέτη των προσλήψεων και των αναπαραστάσεων του χώρου, αφηγηματικών και εικονικών, και στην επίδρασή τους στην πολιτική, πολιτιστική και τεχνολογική ιστορία.
 Έχει δημοσιεύσει μονογραφίες και άρθρα γύρω από την πρόσληψη του ελληνικού χώρου, την ιστορία της αρχαιολογίας και των ελληνικών σπουδών, την ιστορία της χαρτογραφίας, του περιηγητισμού και της γεωγραφικής σκέψης. Υπήρξε υπότροφος του Πανεπιστημίου του Princeton (Program in Hellenic Studies, 1997), του Πανεπιστημίου του Madison-Wisconsin (Institute for Research in the Humanities, 2001-02), και επισκέπτης διευθυντής σπουδών στην École Pratique des Hautes Études (2009). Ήταν Γενικός Γραμματέας του 18ου Διεθνούς Συνεδρίου για την Ιστορία της Χαρτογραφίας (Αθήνα 1999), υπεύθυνος του προγράμματος και συνεκδότης του τόμου Στα βήματα του Παυσανία: η αναζήτηση της ελληνικής αρχαιότητας, Αθήνα, Κότινος για το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και την Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, 2007. Είναι κάτοχος του βραβείου της Association pour l’Encouragement des études Grecques (1999) και του βραβείου Imago Mundi (2006).




 B&G STUDIO

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου