Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΟΛΥΕΥΚΤΟΥ

ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΟΛΥΕΥΚΤΟΥΓιορτάζουμε σήμερα 9 Ιανουαρίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Πολυεύκτου, ας πούμε λίγα λόγια:

Ο Άγιος Πολύευκτος καταγόταν από τη Μελιτηνή της Μεσοποταμίας. Ήταν στρατιωτικός και έζησε την εποχή των αυτοκρατόρων Δεκίου και Ουαλεριανού. Την περίοδο 253 - 256 μ.Χ. ο αυτοκράτορας Ουλεριανός διέταξε σκληρό διωγμό κατά των Χριστιανών, ο Άγιος Πολύευκτος δεν φοβήθηκε να ομολογήσει την πίστη του στο Χριστό, σε όλους. Όταν το έμαθε ο αυτοκράτορας τον κάλεσε σε απολογία. Στον πεθερό του, Φήλιξ, που τον συμβούλευσε να πειθαρχήσει στην αυτοκρατορική προσταγή. Ο Άγιος, τότε, του υπενθύμισε ότι οφείλουμε να πειθαρχούμε στο Θεό και όχι στους ανθρώπους.

Δεν λύγισε ακόμη και στις ικεσίες και τα δάκρυα της συζύγου του, Παυλίνας. Ο Άγιος Πολύευκτος, παρέμεινε σταθερός στην πίστη του με αποτέλεσμα να τον αποκεφαλίσουν.Έτσι μαρτυρικά και ένδοξα παρέδωσε την ψυχή του στον Κύριο.

Στους εορτάζοντες και στις εορτάζουσες, χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Ανάλυση ονόματος:
ΠΟΛΥΕΥΚΤΟΣ: (πολύ + εύχομαι) = ο πολυπόθητος.

Απολυτίκιο:
Ἦχος α'. Τῆς ἐρήμου πολίτης.
Μυηθεῖς οὐρανόθεν εὐσέβειας τὴν ἔλλαμψιν, ὤφθης στρατιώτης γενναῖος, τοῦ Σωτῆρος Πολύευκτε καὶ ξίφει ἐκτμηθεῖς τὴν κεφαλήν, Μαρτύρων ἠριθμήθης τοὶς χοροίς, μεθ' ὧν πρέσβευε θεόφρον διὰ παντός, ὑπὲρ τῶν ἐκβοώντων σοῖ, δόξα τῷ δεδωκότι σοὶ ἰσχύν, δόξα τῷ σὲ στεφανώσαντι, δόξα τῷ δωρουμένῳ διά σοῦ, πάσι τὰ κρείττονα.

Το συναξάρι επιμελείται ο συνεργάτης του agioritikovima.gr Κυριάκος Διαμαντόπουλος

agioritikovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου