Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΝΑΚΟΜΙΔΗΣ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΓΝΑΤΙΟΥΤΟΥ ΘΕΟΦΟΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ


Με κάθε λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η ανακομιδήτων ιερών λειψάνων του Αγίου Ιγνατίου του θεοφόρου  στην Ζόγκα  Άργους. Πρόκειται για τον ιερό προσκύνημα τουΑγίου Ιγνατίου στην ορεινή Αργολίδα .Φέτος στον πανηγυρικό εσπερινό  χοροστάτησε ο θεοφιλέστατος ΕπίσκοποςΕπιδαύρου κ. Καλλίνικος, ο οποίος και στο τέλος του αρχιερατικού εσπερινού κήρυξετον θείο λόγο. Ο χώρος στον οποίο βρίσκεται το ιερό προσκύνημα είναι μαγευτικός,μιας και μπορεί κάποιος να δει τον κάμπο του Κεφαλαρίου καθώς και το Ναύπλιο.

ΑΝΑΚΟΜΙΔΗ ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΑΓΙΟΥ ΙΓΝΑΤΙΟΥ τουΘΕΟΦΟΡΟΥ
Ή γιορτή της μνήμης του είναι στις 20 Δεκεμβρίου.Εδώ γιορτάζουμε την μνήμη της ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του, από τη Ρώμη,όπου οι Χριστιανοί τα περισυνέλεξαν από τον Ιππόδρομο και τα μετέφερανστην Αντιόχεια (Α' ανακομιδή μάλλον το ίδιο έτος του μαρτυρίου του δηλ. το 107μ.Χ.). ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, όμως, ειδικά για τη σημερινή γιορτή τηςανακομιδής των λειψάνων του Αγίου Ιγνατίου από τη Ρώμη στην Αντιόχεια, έκανελόγο, από τον όποιο παραθέτουμε ορισμένα αποσπάσματα σε μετάφραση. ο Ιγνάτιοςέτρεξε προς τον θάνατο με τάση μεγάλη προθυμία, με όση φυσικό ήταν να τρέχειεκείνος πού καλείται ατά ουράνια ανάκτορα. Και έτσι, ο λαός μάθαινε από τηνπροθυμία και την υπερβολική χαρά εκείνου, ότι δεν ήταν θάνατος εκείνος προς τονοποίο έτρεχε, αλλά κάποια αποδημία και μετάθεση και ανάβαση προς τον ουρανό.Δίδασκε έτσι, σ' όλους πού τον παρακολουθούσαν να περιφρονούν την παρούσα ζωή,να επιθυμούν τα μελλοντικά και ν' αποβλέπουν στον ουρανό, και να μη δίνουνσημασία στα κακά της παρούσας ζωής. Τέτοιοι είναι εκείνοι πού είναιερωτευμένοι· ό,τι κι αν πάσχουν υπέρ εκείνων πού αγαπούν, το δέχονται μεευχαρίστηση. Το Ίδιο συνέβη και μ' αυτόν. Έσπευδε να μιμηθεί τους Αποστόλουςόχι μόνο στο θάνατο, αλλά και στην προθυμία, γι αυτό έλεγε: "Θα ωφεληθώάπα τα θηρία". Και θεωρούσε τα στόματα αυτών πολύ πιο ήμερα από τη γλώσσατου τυράννου. Και πολύ σωστά. Διότι εκείνη τον καλούσε στη γέεννα, ενώ ταστόματα των θηρίων τον έστελναν στη Βασιλεία των ουρανών"


Απολυτίκιο. Ήχος δ'. ο υψωθείς εν τω Σταυρώ.
Ως θησαυρόν πλουτοποιών δωρημάτων, την των λειψάνων σου μυρίπνοον θήκην, τηποίμνη σου μετήγαγον εκ Ρώμης εύσεβώς· ήσπερ την έπάνοδον, έορτάζοντες ποθώ,χάριν άρυόμεθα, πολλαπλών ίαμάτων, τους σους άγώνας μέλποντες αεί, ΊερομάρτυςΙγνάτιε ένδοξε.








B&G STUDIO

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου