Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΚΟΜΙΔΗΣΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥΑΡΓΟΥΣ




Πανηγυρικά εορτάζει η πόλη του Άργους την ανάμνηση της επανακομιδήςτων Ιερών Λειψάνων του πολιούχο της Αγίου Πέτρου επισκόπου Άργους τουθαυματουργού. Ήταν 19 Ιανουαρίου του 2008 όταν μετά από πολλές προσπάθειες τουΜητροπολίτη Αργολίδος κκ. Ιακώβου ,τελικά κατάφερε και ήρθαν και πάλι στον τόπο τους τα Ιερά Λείψανα του ΑγίουΠέτρου, πέρασαν τέσσερα χρόνια και η πόλη του Άργους και η τοπική εκκλησίαεορτάζει κάθε χρόνο την εορτή αυτή με κάθε λαμπρότητα. Φέτος στον πανηγυρικόεσπερινό που έγινε χοροστάτησε ο θεοφιλέστατος επίσκοπος Ανδρούσης κ.Θεόκτιστος ,βοηθός επίσκοπος του Μητροπολίτη Σπάρτης κ. Ευσταθίου, παρόντων τουμητροπολίτη Αργολίδος κ. Ιακώβου και του θεοφιλεστάτου Επισκόπου Επιδαύρου κ.Καλλινίκου. Στο τέλος του αρχιερατικού εσπερινού ο Θεοφιλέστατος επίσκοποςΑνδρούσης κήρυξε τον θείον λόγο ,ενώ ο ΜητροπολίτηςΑργολίδας μίλησε για την ιστορία της επανακομιδής των λειψάνων που ξεκίνησαναπό τότε που ήρθε ως επίσκοπος στην Αργολίδα. Την όλη προετοιμασία των εορτασμών της εορτής αυτής είχε το εκκλησιαστικό συμβούλιοτου καθεδρικού ναού του Αγίου Πέτρου καιοι ιερείς πατέρας Γεώργιος Σελλής (πρόεδροςτου ΙΣΚΕ) και πατέρας Παναγιώτης Κιντής.



Ο Άγιος Πέτρος ο θαυματουργός (852 - 922 μ.Χ)

Γεννήθηκεστην Κωνσταντινούπολη από εύπορη οικογένεια, η οποία διακρινόταν για τηνευσέβεια και φιλανθρωπία της. Ελεούσαν τους πτωχούς και δέχονταν στο τραπέζι τουςπεινασμένους. Τα παιδιά της οικογένειας, τέσσερα αγόρια και ένα κορίτσι,μεγάλωσαν με το λόγο του Ευαγγελίου και έγιναν καλοί χριστιανοί. Αξίζει ναμνημονεύσουμε το γεγονός ότι και οι πέντε ασπάστηκαν το μοναστικό βίο, καθώςεπίσης και οι ίδιοι οι γονείς τους.
Ο Άγιος Πέτρος είχε αδαμάντινο χαρακτήρα και διακρινόταν για τη μόρφωση καιτην ευγλωττία του, καθώς και για τα φιλάνθρωπα αισθήματά του. Γι΄ αυτό, οτότε πατριάρχης Νικόλαος Μυστικός, εκτιμώντας τα προσόντα και την αρετή τουμοναχού Πέτρου, θέλησε να τον χειροτονήσει επίσκοπο Κορίνθου.

Ο Πέτρος από ταπεινότητα αρνήθηκε και ο θρόνος δόθηκε στον αδελφό του Παύλο.Μόνασε στην επαρχία του αδελφού του, και όταν χήρεψε ο επισκοπικός θρόνος Άργους, οι Αργείοι τον θερμοπαρακάλεσαν και μπροστά στηεπιμονή τους ο Πέτρος υποχώρησε και δέχτηκε να υπηρετήσει τον επισκοπικό θρόνο.Έκτοτε αφοσιώθηκε στο λειτούργημά του και τίμησε τον επισκοπικό θρόνουποδειγματικά. Η ποιμαντορία του ήταν πλήρης αγαθοεργιών και χριστιανικώνπράξεων.

Το 920 μ.χ. μετέβη στην Κωνσταντινούπολη, για να λάβει μέρος σε σύνοδο που είχεσυγκαλέσει ο Νικόλαος Μυστικός επί αυτοκράτορος Κωνσταντίνου Πορφυρογεννήτου.

Ο βιογράφος του Αγίου μας πληροφορεί ότι όσο ποίμαινε στο Άργος, έκανεδιάφορα θαύματα - διάσωση του λαού από λιμό, λύτρωση αιχμαλώτων από τουςπειρατές, διάσωση κόρης διωκόμενης από κάποιο στρατηγό, θεραπείαδαιμονιζόμενης γυναίκας κ.α. - και γι’ αυτό έλαβε την προσωνυμία τουθαυματουργού.

Κοιμήθηκε στο Άργος 70 ετών και τάφηκε στο Ιερό Ναό της Κοιμήσεωςτης Θεοτόκου. Όμως, ο Λατίνος Επίσκοπος Σιγούντο Νάνι πήρε το ιερόλείψανο του Αγίου στις 21 Ιανουαρίου του 1421 και το μετέφερε αρχικά στοΝαύπλιο και αργότερα στοεξωτερικό.



Η μνήμη του Αγίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 3 Μαΐου με ιδιαίτερη λαμπρότητα.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργολίδος κ.κ.Ιάκωβος, από το 1985, όταν ανέλαβε τα επισκοπικά του καθήκοντα, έθεσε ωςπρωταρχικό του μέλημα την εκπλήρωση του πόθου και των προσπαθειών όλων τωνπροκατόχων του, να επανέλθουν δηλαδή εις την πόλη του Άργους τα σεπτά Λείψανατου Αγίου Πέτρου. Ο Θεός ευλόγησε τις συνεχείς προσπάθειες τουΣεβασμιωτάτου και με την συνδρομή ειδικώνεπιστημόνων τα Ιερά Λείψανα περί τον μήνα Αύγουστο του 2008εντοπίστηκαν εις την Ρωμαιοκαθολική Μονή της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής, εις την Ρώμη.

Με την αρωγή του Οικουμενικού ΠατριαρχείουΚωνσταντινουπόλεως, δωρίζονται από την ΡωμαιοκαθολικήΜονή στον Μητροπολίτη Αργολίδος και έτσι εξασφαλίζεται ηεπιστροφή των Ιερών Λειψάνων από την Ρώμη εις το Άργος. Πράγματι, το Σάββατο 19Ιανουαρίου 2008 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργολίδος με μια μικρή συνοδείαυποδέχεται τα Ιερά Λείψανα στα όρια του νομού Αργολίδος και περί ώραν 4ηναπογευματινήν, το Άργος μέσα σε κλίμα βαθυτάτης συγκινήσεως και εκκλησιαστικήςκατανύξεως υποδέχεται μετά από έξι περίπου αιώνες την σεπτή σορό του επισκόπουΆργους Αγίου Πέτρουεις την είσοδο της πόλεως έξω από το Ναό του Αγίου Νικολάου. Μετά από μιασύντομη δέηση οι Μητροπολίτες Σπάρτης, Μαντινείας, Άρτης, Αυλώνος, Μεσογαίας,Κορίνθου και Αργολίδος μαζί με τον Ιερό Κλήρο, τους εκπροσώπους των Αρχών καιτον πιστό λαό της Αργολίδος λιτανεύουν εν μέσω ιερού ενθουσιασμού τα ΤίμιαΛείψανα εις την οδό Κορίνθου και φτάνουν εις την πλατεία του Αγίου Πέτρου όπουέχει ετοιμασθεί μεγάλη εξέδρα, εις την οποία ανέρχεται η Λειψανοθήκη και οιεπίσημοι και εκφωνούνται πανηγυρικοί λόγοι από τον Δήμαρχο Άργους, από τονΠροϊστάμενο του Ναού του Αγίου Πέτρου, από την εκ Ρώμης Ρωμαιοκαθολικήαντιπροσωπεία και βέβαια από τον Μητροπολίτη Αργολίδος κ.κ. Ιάκωβο.



Mετά το τέλος των ομιλιών η πομπή εισέρχεταιεις τον Ιερό Ναό τουΑγίου Πέτρου και η Λειψανοθήκη εναποτίθεται αρχικά γιασυμβολικούς λόγους εις τον επισκοπικό Θρόνο. Μετά από μια σύντομη δέηση η Θήκητων Ιερών Λειψάνων τοποθετείται στο κέντρο του Ναού και ενώ αναρίθμητα πλήθηκόσμου διαρκώς θα περνούν για να προσκυνήσουν.










STUDIO B&G





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου