Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Ο καινός άνθρωπος



Ελευθερία Κλειδωνιάρη
εκπαιδευτικός



«Ίνα τους δύο κτίση εν αυτώ εις ένα καινόν άνθρωπον» (Εφες. β΄ 15).

Οι Πρωτόπλαστοι, με την πτωτική εκδήλωση της φιλαυτικής διαθέσεως ως παρακοή, αποστασιοποιήθηκαν από τον Θεό. Η αγάπη όμως της Τριαδικής Θεότητας προχώρησε σε μία αυτοθυσιαστική προσφορά του Λόγου. Ο ερχομός του Υιού του Θεού στη γη, με την ενανθρώπησή Του, έφερε στη γη, ως δώρο, την ειρήνη.

Η σταυρική Του θυσία πέτυχε την καταλλαγή του ανθρώπου με τον Θεό, την κατάρριψη του μεσότοιχου της έχθρας και πρόσφερε στον άνθρωπο τη δυνατότητα της θέωσης. Στο πρόσωπό Του ο Κύριος δημιούργησε έναν καινό άνθρωπο, μια καινούργια ύπαρξη. Τον άνθρωπο τον κατέστησε νέον άνθρωπο, πρόσωπο.

Ο Χριστιανισμός στην ορθή βίωσή του διατηρεί παντοτινά νέον τον άνθρωπο. Ο Ιησούς είναι το καινούργιο πρόσωπο μέσα στην ιστορία, που επέφερε ριζικές αλλαγές και μετέστρεψε τον ρουν της. Ο ορθόδοξος χριστιανός, ο νέος τύπος ανθρώπου, που βιώνει την ορθόδοξη ασκητική και ζει τη μυστηριακή ζωή και έχει εμπειρία της Πεντηκοστής στη ζωή του, αντανακλά και το αιώνιο.

Ο καινός «εν Χριστω» άνθρωπος είναι συντονισμένος στη συχνότητα τ΄ ουρανού και οι στιγμές της ζωής του είναι αιωνιοποιημένες. Η εναγιοποιημένη ζωή του καινού ανθρώπου τον καθιστά γνήσιο εκφραστή της ειρήνης, της δικαιοσύνης, της αγάπης.

Ο καινός άνθρωπος, ο ορθόδοξος, είναι αγωνιστής, ο Χριστοποιημένος, η επιστολή του Χριστού, το γνήσιο φερέφωνο του Ιησού, η ακτίνα της αγάπης Του. Αυτόν τον νέον τύπο ανθρώπου μόνο ο Χριστός τον δημιουργεί, με την αναγεννητική Του δύναμη.

Να γίνουμε, λοιπόν, και εμείς νέοι άνθρωποι. Άνθρωποι του Χριστού.


Μηνιαίο Περιοδικό Ορθοδόξου Οικοδομής
τεύχος Νοεμβρίου 2005
Ιερά Μητρόπολις Σάμου Ικαρίας & Κορσεών

xristianos.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου