Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΡΗΣΕΙΣ

 


με την επιμέλεια του π.Αρσενίου

''Να φεύγεις μακριά από εκείνους που αγαπούν να έχουν τα υλικά, όπως επίσης και από το να αποκτάς ο ίδιος", Άγιος Ισαάκ ο Σύρος.
" Ο δίκαιος άνθρωπος, "είτε τρώει, είτε πίνει, κάνει τα πάντα για τη δόξα του Θεού", Μέγας Βασίλειος.
" Όπου υπάρχει πνευματική διδασκαλία  εκί υπάρχει και σωφροσύνη και σεμνότητα". Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
" Όπως ο Θεός μεταδίδει εξίσου σε όλους τους ανθρώπους το φώς του, έτσι και οι μιμητές του Θεού, ας ακτινοβολούν προς όλους κοινή και ισότιμη αγάπη", Μέγας Βασίλειος.
 " Να θεωρείς τον εαυτό σου κατώτερο και χειρότερο από όλους, δίχως να επιδιώκεις τιμή ή έπαινο ή δόξα από τους ανθρώπους", Άγιος Μακάριος ο Αιγύπτιος.
 "Υπάρχει τρόπος να δείξουμε καλή πλεονεξία: Ας δώσουμε κάτι μικρό κατά την παρούσα ζωή, για να πλουτίσουμε στην μέλλουσα", Γρηγόριος Θεολόγος
 "Μάθετε από μένα, ότι είμαι πράος και ταπεινός στην καρδιά, και θα βρείτε ανάπαυση στις ψυχές σας" (Ματθ.ια.29)
"Αγνοούμε τον ίδιο τον εαυτό μας. Πραγματικά, καθώς φαίνεται, το δυσκολότερο  από όλα είναι να γνωρίσει κανείς καλά τον εαυτό του", Μέγας Βασίλειος.
"Σπουδαιότερο είναι να αγωνίζεσαι, παρά να προετοιμάζεις άλλους να αντιμετωπίζουν τις συμφορές", Άγιος Γρηγόριος  Θεολόγος.
"Όσα κατορθώνουμε με την χάρη  του Θεού, πρέπει να τα ανακοινώνουμε και σε άλλους, για να δοξάζεται ο Θεός", Μέγας Βασίλειος.
" Το Άγιο Πνεύμα αποκαλύπτεται, φωτίζει, ζωοποιεί, μάλλον είναι το ίδιο φως και ζωή. Καθιστά τους ανθρώπους ναούς, τους θεοποιεί και τους τελειοποιεί, Άγιος Γρηγόριος Θεολόγος.
" Εάν κρίναμε τους εαυτούς μας, όπως πρέπει θα κρινόμαστε", (Α' Κορ.ια'31)
" Ο Χριστός ποτέ δεν έδιωξε αμαρτωλό ούτε μίλησε άσχημα σε κάποιον που του ζήτησε βοήθεια",
("ΦΩΝΗ ΚΥΡΙΟΥ",2002)
" Να κατηγορείς τον εαυτό σου για τα σφάλματά σου και να μην περιμένεις  τους ελέγχους των άλλων", Μέγας Βασίλειος.
"Τόσο μεγάλη είναι η χάρη που παρέχεται με τα άγια μυστήρια, ώστε έχει τη δύναμη να καθαρίσει και να αναγεννήσει κάθε άνθρωπο" Όσιος Σεραφείμ του Σάρωφ.
"Γιατί αν δεν συγχωρέσετε ,λέει στους ανθρώπους τα παραπτώματά τους, ούτε τα δικά σας θα συγχωρέσει ο Πατέρας ο ουράνιος, (ματθ.στ'15)
"Να φοβάμαστε όχι την εξωτερική ασθένεια, αλλά τα αμαρτήματα, εξαιτίας των οποίων προήλθε η ασθένεια και να φοβόμαστε την ασθένεια της ψυχής και όχι του σώματος" Κλήμης Αλεξανδρείας.
"Εάν μας ιδεί να δεχόμαστε τα παρόντα δυσάρεστα με ευγνωμοσύνη, ή θα απομακρύνει τα λυπηρά ή θα μας αμείψει με τα μεγάλα   στεφάνια της υπομονής", Μέγας Βασίλειος.
"Πράγματι είναι στενός ο δρόμος της αλήθειας είναι μονοπάτιπου και από τις δυο πλευρές έχει γκρεμό, γεμάτο από δυσκολίες", Γρηγόριος Θεολόγος.


 ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ
ΣΤΥΛΟΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου