Σάββατο 17 Μαΐου 2014

ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΡΗΣΕΙΣ (ΣΥΝΕΧΕΙΑ)

 


 με την επιμέλεια του π.Αρσενίου Κωστιόπουλου


Τίποτε δεν δυσαρεστεί τόσο τους περισσότερους ακροατές , όσο το να εγκωμιάζει κανείς τον εαυτό του, Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
Η απλότητα είναι δρόμος που οδηγεί στην φιλοσοφημένη ζωή. Κανένας δεν είναι τόσο καλός και ωραίος στην ψυχή όσο ο απλός, Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
Αν μας κατέλαβε φρόνημα κενοδοξίας και αλαζονίας και τυφλωθήκαμε από έπαρση, πέφτουμε αναπόφευκτα στο ίδιο αμάρτημα με το διάβολο", Μέγας Βασίλειος.
Να θυμάσαι πάντοτε ότι ο Υιός του Θεού με όλους τους φίλους του του μπήκε στη βασιλείατου μέσα από αγκάθια και σταυρούς, Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης.
Προτιμότερος είναι  εκείνος που υπολείπεται  σε σοφία αλλ'έχει φόβο Θεού, (Σοφ.Σειριθ'24)
Δεν μπορεί κανείς αλλιώς να υπομείνει τις θλίψεις, αν δεν καταφρονήσει τη ζωή του στον κόσμο για την επιθυμία της μέλλουσας ζωής". Άγιος Ισαάκ ο Σύρος.
Διότι αυτό σημαίνει να είσαι μαθητής του Χριστού, το  να είσαι πράος και επιεικής, Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
Αν ο γιος σου μάθει προκαταβολικά να σκέπτεται στοχαστικά, απέκτησε πλούτο μεγαλύτερο από κάθε άλλο πλούτο  και δόξα πολύ μεγάλη, Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
Ο Θεός απ'αρχής δημιούργησε ελεύθερο τον άνθρωπο και τον άφησε στην ελεύθερη αυτού θέληση και διάθεση. (Σοφ,Σειρ.ιε'14)
Ο αυτάρκης επειδή δεν έχει ανάγκη από τίποτε , είναι πλησιέστερα από τους άλλους στον Θεό", Άγιος Νεκτάριος Πενταπόλεως.
Εξέτασε τον εαυτό σου, ποιος είσαι. Γνώρισε την φύση σου, ότι δηλαδή το μεν σώμα σου είναι θνητό, η δε ψυχή σου αθάνατη". Μέγας Βασίλειος.
Ακούστε τα αυτά , πατέρες και μητέρες , ότι δεν θα μείνει αμοιβή ο κόπος σας για την ανατροφή των παιδιών, Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
Ετοίμασε την ψυχή σου για την αντιμετώπιση των πειρασμών. Κάνε ευθεία την καρδιά σου και έχε κουράγιο. (Σοφ.Σειρ. β'1-2)
Ένας άνθρωπος πολύ ψηλός  και ένας άνθρωπος πολύ κοντός το ίδιο απέχουν από τα αστέρια".
Άγιος Γρηγόριος  Παλαμάς.
Όσοι θέλουν να ελευθερωθούν από την  πικρή δουλεία  στον εχθρό διάβολο οφείλουν να αντιταχθούν στα θελήματά του και να αρχίσουν φανερό πόλεμο εναντίον του, Άγιος Εφραίμ ο Σύρος.
Προφυλάξου κα μη ελέγχεις κανέναν, για κανένα πράγμα. Η αγάπη δεν θυμώνει, μήτε ελέγχει κανέναν με πάθος" Ισαάκ ο Σύρος.
Η νηστεία είναι εντολή που δόθηκε για τήρηση στην ανθρώπινη φύση  από την αρχή , και από εκεί έπεσαν οι πρωτόπλαστοι, Άγιος Ισαάκ ο Σύρος.
"Μακαριότης εστί βουλής κακής εκπεσείν".(Είναι μακαριότητα το να ξεφύγει κάποιος από την κακή σκέψη) Ιωάννης Δαμασκηνός.
¨Έβαλα μπροστά σου τη ζωή  και το θάνατο, το αγαθό και το κακό,(Δευτ.λ'15)
Για τους ανθρώπους μεγάλη δόξα στην ζωή  είναι η γνώση, αλλά και κακό για όσους την χρησιμοποιούν άσχημα, Γρηγόριος Θεολόγος.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ
ΣΤΥΛΟΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου