Κυριακή 25 Μαΐου 2014

ΦΩΣ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ


 Φως ο Χριστός, που αποκαλύπτει τα άδηλα και κρύφια της ψυχής μας και αποκόπτει την αμαρτία, όταν του επιτρέπουμε να εισέλθει μέσα μας και να τακτοποιήσει την εσωτερική μας ακαταστασία .Ρητά  όμως , λέει ο ευαγγελιστής Ιωάννης, ότι οι άνθρωποι , ενώ το Φως αυτό ήρθε στον κόσμο, αγάπησαν το σκοτάδι, υπογραμμίζοντας την αιτία: "ήν γάρ πονηρά αυτών τα έργα" (Ιωανν, 3.19) . Πράγματι , ο πονηρός και αμετανόητος άνθρωπος ελέγχεται από τον Χριστό και από εκείνους που πιστά τον ακολουθούν , στους οποίους έδωσε την εξουσία να γίνουν  "΄τέκνα Θεού". 
  Μέσα στη θεία Λειτουργία είναι ο άνθρωπος παίρνει το φάρμακο της αθανασίας, συμμετέχοντας στην μετάληψη του Σώματος και του Αίματος του Χριστού. Νηστεύει, προσεύχεται, ομολογεί τα βασικά σφάλματά του, προετοιμάζεται. Επιπλέον, ο Χριστός ως άλλη γεύση, ως άλλη όραση και ακοή  εισέρχεται στην ζωή του, εκεί που δεν το περιμένει, "κεκλεισμένων των θυρών " όπως τότε. Και η ιστορία επαναλαμβάνεται σε κάθε έναν που θέλει να μετανοήσει. Αυτός θα τρέξει στην Εκκλησία για να θεραπευθεί.  Εκεί θα συναντήσει τον Χριστό, εκεί τον στέλνει ο Χριστός, όχι αλλού. Γι'αυτό και τον εκ γενετής τυφλό τον έστειλε στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ να πλυθεί, και αφού πλύθηκε, επιστρέφοντας  ο  τυφλός διαπίστωσε ότι έβλεπε.
  Η κολυμβήθρα του Σιλωάμ είναι η αγία μας Ορθόδοξη Εκκλησία. Στο σημείο που βρισκόταν, υπήρχε κήπος που διαρρεόταν από το ποτάμι καθαρού νερού που πήγαζε από τα όρη Σιών. Κήπος χαρίτων που διαρρέεται από τα ζωντανά ύδατα του Αγίου Πνεύματος  είναι η Εκκλησία μας και μέσα σε αυτήν κάθε τυφλός πνευματικά, μετανοώντας, βρίσκει το αληθινό Φώς, τον Χριστό μας.


ΑΠΟ ΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ
ΦΩΝΗ ΚΥΡΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου