Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ:ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

  
 
  Στην διαδρομή της Ιστορίας δια μέσου των αιώνων υπάρχουν κάποιες περίοδοι που ξεχωρίζουν από τις άλλες. Όχι ως προς την χρονική διάρκεια των ημερών, των μηνών, η των εποχών τους-αφού ο χρόνος είναι πάντοτε ο ίδιος- αλλά ως προς το περιεχόμενό τους. Το δε περιεχόμενο αυτών των περιόδων το δημιουργούν τα πρόσωπα που ζούν στον συγκεκριμένο τόπο και χρόνο. Με τα λόγια τους , τα έργα τους, την εν γένει δραστηριότητά τους, και προπάντων με τη φωτεινή και αγία ζωή τους, βάζουν την προσωπική τους σφραγίδα και πετυχαίνουν κορυφαίες πολιτιστικές κατακτήσεις. Τέτοια περίοδος είναι ο τέταρτος μετά Χριστόν αιώνας, κατά τον οποίο έζησαν οι Τρείς Ιεράρχες και δημιούργησαν τη χρυσή εποχή της Εκκλησίας.
  Οι προσωνύμιες που τους δόθηκαν είναι "Μέγας" γοα τον Βασίλειο, "Θεολόγος" για τον Γρηγόριο και "Χρυσόστομος "για τον Ιωάννη, το προσωνύμιο του οποίου καθιερώθηκε και ως όνομά του. Τέτοιες προσωνυμίες αποδίδονται σε ελάχιστους ανά τους αιώνες εκλεκτούς, και πολύ λιγότερες από αυτές λαμβάνουν οικουμενική αναγνώριση και αντέχουν στην αδυσώπητη δοκιμασία της ιστορίας. Στην περίπτωση των Τριών μεγάλων Ιεραρχών οι προσωνυμίες τους διακαιώθηκαν πλήρως. Γι'αυτό και απολαμβάνουν καθολική αναγνώριση  και τιμή.
  Ειδικά στον τόπο μας κατά την ημέρα αυτή της κοινής εορτή τους παναγυρίζει όχι μόνο η Ορθοδοξία αλλά και η γνήσια Παδεία,δηλαδή τα Ελληινκά Γράμματα, και κατά προέκταση αυτό το Έθνος των Ελλήνων, της πολιτιστικής ακτινοβολίας του οποίου υπήρξαν μαθητές και δάσκαλοι οι τρείς μέγιστοι φωστήρες της τρισηλίου Θεότητος.
  Η Εορτή τους την 30 Ιανουαρίου είναι εορτή γιορτή της Παιδείας και έχει πλέον επιβληθεί στην κοινή συνείδηση του τόπου. Γι'αυτό και ματαιοπονούν μερικοί που επιδιώκουν να την αποδυναμώσουν ή να την καταργήσουν. Ο επίσημος πανηγυρισμός της κοινής Εορτής τους καθιερώθηκε το 1841 από το νεοσύστατο τότε Πανεπιστήμιο των Αθηνών, με απόφαση του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου του, όπως ονομάζονταν εκείνη την περίοδο η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου.
  Αργότερα το 1956, κατά τον πανηγυρισμό της αναρτήθηκε με ομόθυμη απόφαση της Συγκλήτου χρυσοκέντητο λάβαρο που απεικονίζει ολόσωμες τις μορφές των Τριών Ιεραρχών, επιστεφόμενες από το μονόγραμμα του Χριστού.
Η Τρείς άγιοι Πατέρες , κατ'εξοχήν άνθρωποι των γραμμάτων και της επιστήμης, ήταν κοσμημένοι με ποικίλα τάλαντα και με πολλές ικανότητες. Και πέτυχαν όχι μόνο να κατακτήσουν την ανθρώπινη γνώση αλλά και να καταλάβουν ότι η αληθινή σοφία βρίσκεται μέσα στην αλήθεια της Εκκλησίας.
Είναι συνεπώς χρέος μας όλων μας να μαθητεύουμε συνεχώς κοντά τους και να ρυθμίζουμε τη ζωή μας σύμφωνα με όσα μας υποδεικνύουν όχι μόνο με τα φωτισμένα συγγράμματά τους αλλά και με την ίδια την αγία ζωή τους, για να είναι και η δική μας πορεία ασφαλής απλανής και θεάρεστη.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ 
"Ο ΣΩΤΗΡ"
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου