LISTEN LIVE - Media Player

avatar
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Μεσολόγγι, Στους θησαυρούς μιας «λίμνης»



Κι ενώ μόνο το πανέμορφο σκηνικό της λιμνοθάλασσας αρκεί να γαληνέψει την ψυχή σου, το Μεσολόγγι σε πάει παραπέρα· σε ταξιδεύει στην ιστορία του μέσα από τέχνες, ποιητές και μουσεία. Σε γνωρίζει με τη ζωή των ψαράδων, τις φινετσάτες γεύσεις του και τα εκατοντάδες σπάνια αποδημητικά πουλιά. Σε πάει βαρκάδες στα διάσπαρτα νησιά κι ατέλειωτες ποδηλατάδες περιμετρικά της απάνεμης λίμνης. Και στη γιορτή του Αϊ-Συμιού σε ξενυχτά «στους ξάστερους πάντοτε ουρανούς»* σ’ ένα ξέφρενο γλέντι παρέα με τους πληθωρικούς του κατοίκους…


Στη «γλυκόστρωτη» του Παλαμά λίμνη

Ψαράδες ήταν οι πρώτοι κάτοικοι της πόλης, μαζί και Δαλματοί πειρατές που ζούσαν σ’ αχυρένια καλύβια στις όχθες των λιμνών του Πατραϊκού κόλπου. Κατά την επικρατέστερη εκδοχή, η περιοχή πήρε το όνομά της από τις ιταλικές λέξεις «mezzo» και «laghi» που σημαίνει ανάμεσα στις λίμνες. Εννέα μικρές και μεγαλύτερες λιμνοθάλασσες σχηματίζονται από τις εκβολές του Εύηνου και του Αχελώου με σημαντικότερες αυτές του Μεσολογγίου, της Κλεισόβας και του Αιτωλικού. Περιτριγυρισμένη από βραχώδη όρη και δεκάδες διάσπαρτα νησάκια, η λιμνοθάλασσα είναι απόλυτα συνυφασμένη με τη ζωή των ντόπιων που ζουν ακόμη και σήμερα από το ψάρεμα απολαμβάνοντας εκλεκτά εδέσματα: Λίγδες και τσιπούρες, λαυράκια, τροφαντά χέλια αλλά και «μπάφες», τα θηλυκά κεφαλόπουλα απ’ όπου εξάγεται εξαιρετικό και πιστοποιημένο με ονομασία προέλευσης αυγοτάραχο Μεσολογγίου. Το ελληνικό και πολύ ανώτερο -κατά τη γνώμη μας- από το μαύρο χαβιάρι.
Ερχόμενος σε επαφή με το τοπίο η ψυχή σου γαληνεύει. Τα πάντοτε απάνεμα, σχεδόν στάσιμα νερά της λίμνης, αντικατοπτρίζουν τα βουνά της Βαράσοβας και την εικόνα της πόλης όπως απλώνεται κατά μήκος της λιμνοθάλασσας που δεν ξεπερνά τα δύο μέτρα βάθος. Καθώς κατευθύνεσαι στην Τουρλίδα, δεξιά κι αριστερά σου θάλασσα κι οι απόλυτοι αντικατοπτρισμοί απ’ τις γαïτες, τις παραδοσιακές μεσολογγίτικες ψαρόβαρκες χωρίς καρίνα, με τα δίχτυα τους να κρέμονται ιδανικά από τις ράβδους της πρύμνης. Κι ύστερα το πρώτο διβάρι με το χαρακτηριστικό του ψαροκάλυβο χτισμένο σε πασσάλους μες στο νερό. Δεκάδες ντόπιοι, επισκέπτες και φοιτητές απολαμβάνουν την ηρεμία των νερών άλλοτε ψαρεύοντας κι άλλοτε κάνοντας βόλτες, κανό και ποδήλατο στους χαραγμένους ποδηλατοδρόμους πάνω σε μια λεπτή λωρίδα γης που αγγίζει σχεδόν τη θάλασσα. Εκτενείς χωμάτινες λωρίδες τέμνουν κάθετα την ακτογραμμή δίνοντας τη δυνατότητα εξερεύνησης της περιοχής ανάμεσα σ’ εκκλησάκια, πλαζ, γραφικές γωνιές, μοναχικούς ψαράδες και παρατηρητές πουλιών.
Πάνω από 280 είδη υδρόβιων πουλιών φιλοξενούνται στην ευρύτερη περιοχή της λιμνοθάλασσας που είναι η δεύτερη σε μέγεθος της Ευρώπης. Στις αμμοθίνες της λίμνης φωλιάζουν φλαμίγκος, αργυροπελεκάνοι, λευκοπελαργοί και πολλά άλλα είδη από ακριβοθώρητα αποδημητικά. Εδώ είναι ίσως το καλύτερο μέρος στην Ελλάδα για να δεις τόσο εύκολα κι από τόσο κοντά, πολλά και σπάνια είδη υδρόβιων πουλιών. Στην πλαζ της Αγίας Τριάδας φυσικά ιαματικά λουτρά, πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία προσφέρονται για spa και ευεργετικά λασπόλουτρα.



www.epathlo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου