LISTEN LIVE - Media Player

avatar
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Μιλώντας στα παιδιά για την οικονομική κρίση



Η οικονομική κρίση είναι μια πραγματικότητα που τη βιώνουμε καθημερινά και προκαλεί έντονα συναισθήματα άγχους και στρες λόγω της αβεβαιότητας για το μέλλον. Έντονα, όμως, συναισθήματα ανησυχίας βιώνουν και τα παιδιά καθώς βλέπουν τους γονείς και τους δασκάλους τους να μιλούν για την κρίση και να φοβούνται για το αύριο.



Ωστόσο, όσο και αν οι ανησυχίες και οι φόβοι των ενηλίκων είναι βάσιμοι, θα πρέπει οι ίδιοι να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αντεπεξέλθουν στα όποια προβλήματα μπορεί να δημιουργηθούν. Παρακάτω ακολουθούν ορισμένοι τρόποι συμπεριφοράς που θα μπορούσαν να ενστερνιστούν οι γονείς αλλά και οι εκπαιδευτικοί ώστε να μειώσουν την αγωνία των παιδιών τους.



Πείτε την αλήθεια. Τα παιδιά έτσι κι αλλιώς αντιλαμβάνονται τα πάντα. Δεν χρειάζεται να ξέρουν κάθε λεπτομέρεια, αλλά την αλήθεια, με λίγα και κατανοητά λόγια που ταιριάζουν στην ηλικία τους.



Παραδεχτείτε την αγωνία σας. Όταν απλώς διαισθάνονται την αγωνία σας χωρίς να ξέρουν τι συμβαίνει, το άγχος είναι μεγαλύτερο γι’ αυτά καθώς έχουν να αντιμετωπίσουν έναν αόρατο εχθρό.



Επικοινωνήστε με το παιδί. Αυτό τον καιρό που τα παιδιά ακούνε ειδήσεις, φήμες, διαδόσεις, συζητήσεις φροντίστε να είστε ο κύριος συνομιλητής τους που διαψεύδει, μετριάζει, βάζει τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση και καθησυχάζει αν χρειαστεί.



Ορίστε τις οικονομικές σας δυνατότητες. Καθίστε μαζί με τα παιδιά και εξηγείστε τους ότι πρέπει να περιορίσετε τα έξοδα σας. Βρείτε μαζί τους τρόπους με τους οποίους μπορεί ο καθένας να συνεισφέρει, ιεραρχώντας τις ανάγκες του. Προσπαθήστε να κρατήσετε αυτό το κοινό οικονομικό πλάνο για τουλάχιστον ένα μήνα και εξετάστε μαζί το αποτέλεσμα.



Περιορίστε την ένταση. Πολύ πιθανό να είστε αγχωμένοι και ευερέθιστοι αλλά προσπαθήστε να διατηρήσετε την ηρεμία σας, μιλήστε με φίλους, βρείτε διεξόδους . Οι συγκρούσεις μέσα στην οικογένεια είναι ίσως η μεγαλύτερη δοκιμασία που περνούν τα παιδιά σε τέτοιες περιόδους.



Διατηρήστε τις συνήθειες σας. Όταν όλα γύρω αλλάζουν, όλοι και πιο πολύ τα παιδιά έχουν ανάγκη από τις γνώριμες τους συνήθειες, τα κοινά γεύματα, τις ιστορίες το βράδυ, τις αγκαλιές και τα χάδια, που δίνουν αίσθηση σταθερότητας και ασφάλειας.



Ελέγξτε τις ειδήσεις. Τα δελτία ειδήσεων είναι σε θέση να πανικοβάλλουν ακόμα και τον πιο ήρεμο άνθρωπο. Γι΄ αυτό αν θέλετε να ενημερώνεστε κάντε το καλύτερα χωρίς να βλέπουν και τα παιδιά μαζί .



Ελαττώστε το στρες στην οικογένεια. Προσπαθήσετε να μην αφήνετε να σας κατακλύζει το άγχος και να παραμένετε ψύχραιμοι. Βρίσκοντας τρόπους να καταπολεμήσετε το στρες, (κινηθείτε, ασχοληθείτε με κάτι που σας ευχαριστεί χωρίς να κοστίζει, κάντε ποδήλατο μαζί με τα παιδιά σας, ακούστε μουσική). Βοηθάτε και τον εαυτό σας και τα παιδιά.



Παρατηρήστε τη συμπεριφορά τους. Αυτό τον καιρό φροντίστε να είσαστε λίγο πιο «συντονισμένοι» με τα παιδιά σας. Αν παρατηρήσετε στη συμπεριφορά τους ασυνήθιστες ενδείξεις άγχους ή στενοχώριας μιλήστε μαζί τους, ζητείστε από κάποιον άλλο ενήλικα που αγαπούν να περάσει χρόνο μαζί τους, συμβουλευθείτε έναν ειδικό.



Διατηρείστε την σας ελπίδα και μεταδώστε τη. Ευτυχώς τα παιδιά αντέχουν και προσαρμόζονται, αρκεί να νιώθουν ότι μπορούν να συνεχίσουν να βασίζονται στην οικογένεια τους. Δείξτε τους λοιπόν και πείτε τους το αυτονόητο: ότι όσο δύσκολα κι αν είναι τα πράγματα, εσείς θα κάνετε ό,τι μπορείτε για να καλυτερεύσουν.


Όσο δύσκολη και αν φαντάζει μια τέτοια είδους συζήτηση με ένα παιδί θα πρέπει να γίνει ώστε και αυτό να αντιληφθεί, όσο μπορεί, τι πραγματικά συμβαίνει τόσο στην οικογένειά του όσο και στον κόσμο γύρο του. Η απόκρυψη της αλήθειας δε βοηθάει πουθενά αφού το παιδί δε μπορεί να συνειδητοποιήσει τις οικονομικές δυσκολίες των γονιών του, εμμένοντας σε απαιτήσεις που οι γονείς δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν. Δημιουργούνται έτσι συγκρούσεις μεταξύ γονέων και παιδιού, άγχος στους γονείς επειδή δεν πραγματοποιούν τις επιθυμίες του παιδιού και τέλος, απογοήτευση στο ίδιο το παιδί που πιστεύει πως οι γονείς του μπορούν αλλά δεν του παρέχουν αυτά που θέλει.

http://psuxilogos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου