Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Η Εορτή της Απόδοσης των Θεοφανείων

Η Εορτή της Απόδοσης των Θεοφανείων


Στις 6 Ιανουαρίου εορτάζουμε τη μεγάλη δεσποτική εορτή των Θεοφανείων ή Επιφανειών ή Φώτων. Η προεόρτια περίοδος διαρκεί τέσσερις ημέρες (2-5 Ιανουαρίου) ενώ η μεθέορτος περίοδος παρατείνεται επί οκτώ μέρες μετά την εορτή, στη διάρκεια των οποίων τοποθετούνται τρεις εορτάσιμες ημέρες που σχετίζονται άμεσα με τα Θεοφάνεια: η σύναξη του Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου (7 Ιανουαρίου), η Κυριακή μετά τα Φώτα και η απόδοση της εορτής (14 Ιανουαρίου).


Πανηγυρικά εορτάστηκε στην Νέα Κίο Αργολίδας η εορτή της αποδόσεως των Θεοφανείων ,όπου τελέσθηκε αρχιερατική θεία λειτουργία χοροστατώντας του Θεοφιλεστάτου επισκόπου Επιδαύρου ,στον Ιερό ναό της Αγίας Ειρήνης ,παρόντων των Ιερέων πατέρα Δημοσθένη και Ηλία Γάτζιο. Στο τέλος της θείας λειτουργίας ακολούθησε το θείο κήρυγμα από τον θεοφιλέστατο επίσκοπο. Να σημειωθεί πως στην Νέα Κίο εορτάζεται όλως ιδιαιτέρως η εορτή των Θεοφανείων με πολλά έθιμα ,που έχουν ρίζα από την παλιά Κίο της Μικράς Ασίας, μιας και οι κάτοικοι της Κίου είναι πρόσφυγες.






Η γιορτή των Θεοφανείων, ακολουθούμενη στην Ανατολή από τη σύναξη τού Προδρόμου, διαρκούσε (κατά τον ίδιο τρόπο) επί οκτώ ημέρες, αποδιδόμενη την 14η Ιανουαρίου. Στα Δυτικά λειτουργικά βιβλία βρίσκονται ίχνη του οκταήμερου εορτασμού μόνο μετά τον Η' αιώνα, ενώ στη Ρώμη μέχρι του ΙΒ' αιώνα η γιορτή διαρκούσε τρεις μόνο ημέρες.










H εορτή των Θεοφανείων καθορίστηκε από την Εκκλησία στα μέσα του 30ου αιώνα και τοποθετήθηκε στην 6η Ιανουαρίου, ημέρα που οι Αιγύπτιοι και οι Άραβες ειδωλολάτρες εόρταζαν το χειμερινό ηλιοστάσιο, σύμφωνα με το παλιό ημερολόγιο. Το όνομά της η εορτή το πήρε από το γεγονός ότι, όπως γράφει ο Απ. Παύλος, τότε "εφάνη η χάρις του Θεού η σωτήριος πάσιν ανθρώποις" (Τίτ. 2,11). Σε άλλο πάλι σημείο της προς Τίτον επιστολής ο Παύλος κάνει λόγο για την "επιφάνειαν της δόξης του μεγάλου Θεού". (Τίτ.2,13). Έτσι η Εκκλησία, απέναντι στη λατρεία των ψεύτικων θεών των ειδωλολατρών, αντέταξε την "επιφάνεια" του αληθινού Τριαδικού Θεού, την αληθινή θεοφάνεια που έγινε κατά την ημέρα της Βαπτίσεως του Χριστού: Ο Χριστός, Υιός και Λόγος του Θεού, βαπτιζόταν, η φωνή του Πατέρα απ' τον ουρανό ακούστηκε να λέει το "ούτος εστίν ο Υιός μου ο αγαπητός, εν ω ηυδόκησα" (Ματθ. 3,17) και το Άγιο Πνεύμα "κατήλθεν εν είδει περιστεράς". Εξάλλου ο Χριστός είναι το "μέγα φως" που ανέτειλε "τοις Kαθημέvοις εν χώρα και σκιά θανάτου". (Ησ. 8,23)








STUDIO B&G studio-press@mailcity.com










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου