Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Η Google τιμά τον Οδυσσέα Ελύτη!

ΦΩΤΟ: Η Google τιμά τον Οδυσσέα Ελύτη!
Αφιερωμένο στον μεγάλο Έλληνα νομπελίστα, Οδυσσέα Ελύτη, ανήμερα της συμπλήρωσης 101 χρόνων από τη γέννησή του, είναι το σημερινό λογότυπο της γνωστής μηχανής αναζήτησης μέσω της γνωστής εφαρμογής «doodle»!

Ο Οδυσσέας Ελύτης, φιλολογικό ψευδώνυμο του Οδυσσέα Αλεπουδέλη, γεννήθηκε στο Ηράκλειοτης Κρήτης, αλλά καταγόταν από την Μυτιλήνη. Ανήκει κι αυτός στη λεγόμενη γενιά του 30 και στην αρχή παρουσιάστηκε στην ποίηση ως σουρεαλιστής με την ποιητική συλλογή «Προσανατολισμοί«.

Μέσα στην κατοχή κυκλοφορεί το δεύτερο βιβλίο του με τίτλο «Ήλιος ο Πρώτος». Η θάλασσα, ο ουρανός, ο ήλιος κι ο έρωτας είναι τα κεντρικά στοιχεία που προβάλλονται κι εξυμνούνται σε όλα τα ποιήματά του.

Αλλά ο Ελύτης δεν είναι μόνο ένας φυσιολάτρης, είναι κι ένας θερμός πατριώτης. Μετά την απελευθέρωση θα κυκλοφορήσει το έργο «Άσμα ηρωικό και πένθιμο για το χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας«, που αποτελεί ένα μήνυμα για την ελληνική αλλά καιπανανθρώπινη ελευθερία.

Στη συνέχεια αφού εκδώσει το βιβλίο «Η καλοσύνη στις Λυκοπαριές«, θα σωπάσει για αρκετά χρόνια ενώ μάλιστα θα φύγει από τη χώρα και θα εγκατασταθεί στο Παρίσι, όπου θασπουδάσει και θα μεταφράσει πολλά ποιήματα Γάλλων ποιητών. Αργότερα θα εκδώσει νέες ποιητικές συλλογές και μάλιστα το πιο αντιπροσωπευτικό έργο της λογοτεχνικής του παραγωγής, το «Άξιον Εστί«.

Στη συνέχεια ο Ελύτης θα εκδώσει τα: «Έξι και μια τύψεις για τον ουρανό«, » Ήλιος ο ηλιάτορας«, «Τα ρω του έρωτα«, » Το φωτόδεντρο και η 14η Ομορφιά«, «Το μονόγραμμα» και «Τα ετεροθαλή«.

Κυκλοφόρησε επίσης τα δοκίμια «Ο ζωγράφος Θεόφιλος» και «Ανοιχτά χαρτιά«, καθώς και πολλά άλλα. Ακόμη μετέφρασε με επιτυχία ποιήματα των: Λόρκα, Ελυάρ και Λωτρεαμόν.

Το 1976 κυκλοφόρησαν τρία ακόμα βιβλία του με τους τίτλους: «Δεύτερη γραφή«, «Η μαγεία του Παπαδιαμάντη» και «Σηματολόγιο«. Τα έργα του Ελύτη μεταφράστηκαν και σε πολλές ξένες γλώσσες.

Ο Ελύτης σπουδαιότατος και πνευματώδης ποιητής με παγκόσμια ακτινοβολία, αξιολογήθηκε και τιμήθηκε όπως πραγματικά του άξιζε. Το 1979 τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας για το έργο του «Άξιον εστί».

Ο μεγάλος ποιητής πέθανε στις 18 Μαρτίου του 1996 από ανακοπή καρδιάς στην Αθήνα.




tsantiri.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου