Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΣΠΑΡΤΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ

.
Επιμέλεια:Γιώργος Θεοχάρης

Με επιστολή προς τον υπουργό παιδείας και θρησκευμάτων ο μητροπολίτης Σπάρτης κ. Ευστάθιος ζητά να μην προχωρήσει το υπουργείο σε συγχωνεύσεις ή καταργήσεις πανεπιστημιακών σχολών στην Λακωνία, τονίζοντας ότι, «σύσσωμη η Λακωνία, ως ένας άνθρωπος, παρακαλεί και απαιτεί να μην περιφρονηθεί ο διακαής πόθος όλων μας»...

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:

Με έναυσμα τις διακινούμενες πληροφορίες σχετικά με τη σχεδιαζόμενη κατάργηση των Πανεπιστημιακών και Τεχνολογικών Σχολών που εδρεύουν στην πόλη μας εκφράζω και προσωπικά την ένστασή μου και συστρατεύομαι με όλα τα πρόσωπα, φυσικά και θεσμικά της τοπικής κοινωνίας μας, που ήδη έχουν κινητοποιηθεί για την αποτροπή ενός τέτοιου θλιβερού ενδεχομένου.

Η περιάκουστη Σπάρτη ευτύχησε ν’ αποκτήσει πριν από περίπου 10 χρόνια Σχολές Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης μετά από πολυετείς δίκαιους και επίπονους συλλογικούς αγώνες, επικαλούμενη τις προϋποθέσεις της, τις τυπικές και τις ουσιαστικές, μαζί και τις ιστορικές περγαμηνές της.

Μέχρι σήμερα εκατοντάδες ελληνόπουλα μεταξύ των οποίων και αρκετοί νέοι από τη Λακωνία φοίτησαν στα Τμήματα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του ΤΕΙ.

Ήδη πολλοί είναι πτυχιούχοι, ενώ ο σημερινός φοιτητικός πληθυσμός έχει αυξηθεί σημαντικά.

Οι Σχολές με το πολυσχιδές και ποιοτικά αξιόλογο επιστημονικό έργο τους σήμερα έχουν καταστεί δυναμικές και έχουν διεθνώς καταξιωθεί.

Η τοπική μας κοινωνία έχει εξαρχής αγκαλιάσει την ακαδημαϊκή κοινότητα και της συμπαρίσταται με πολλούς τρόπους.

Δε θα απαριθμήσω εδώ τις συναφείς, συγκεκριμένες και πολλαπλές ενέργειες του Δήμου και άλλων παραγόντων, για τις οποίες άλλωστε σας έχουν ενημερώσει η θα σας πληροφορήσουν διεξοδικά άλλοι φορείς.

Θα θυμίσω μόνο ότι η εκκλησία μας, ενεργοποιώντας και το πνευματικό δυναμικό της, που ευρίσκεται και μεγαλουργεί σ’ όλα τα μέρη της Ελλάδος, ακόμη και το αξιοθαύμαστο ομογενειακό έμψυχο στοιχείο της, συνέβαλε στη μόνιμη επίλυση καίριων λειτουργικών και στεγαστικών αναγκών.

Θυμίζω ότι για μία πενταετία το Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού (sportmanagement) στεγάστηκε σε κτήριο που είχε παραχωρήσει η Ιερά Μητρόπολή μας για τον σκοπό αυτόν.

Το κτήριο, επίσης, όπου έχει εγκατασταθεί το Τ.Ε.Ι. ανεγέρθη με δωρεά του διακεκριμένου ομογενούς μας και μεγάλου ευεργέτη της τοπικής μας εκκλησίας κ. Ευσταθίου Βαλιώτη, που την προσέφερε αποκλειστικά για τον σκοπό αυτόν.

Είναι πρόδηλο το μέγεθος της προσβολής που θα προκαλούσε προς το πρόσωπό του η εκκένωση και η ερήμωση του εν λόγω οικοδομήματος, του οποίου σημειωτέον οι τεχνικές προδιαγραφές δεν επιτρέπουν διαφορετική χρήση.

Περαιτέρω, μια τέτοια πολιτική απόφαση, που ερμηνεύεται και ως επίδειξη ασυνέπειας και εμπαιγμού, θα αποτρέψει οποιονδήποτε άλλον Έλληνα να βοηθήσει ανυστερόβουλα τη χειμαζόμενη πατρίδα μας.

Αγαπητέ μας κ. Υπουργέ,

Δε ζητάμε προνομιακή μεταχείριση αλλά το αυτονόητο.

Σας διαβεβαιώνω ότι σύσσωμη η Λακωνία, ως ένας άνθρωπος, παρακαλεί και απαιτεί να μην περιφρονηθεί ο διακαής πόθος όλων μας, που έχει σχέση με την αγάπη μας σ’ αυτόν τον τόπο και μάλιστα στη νεολαία του, που πρέπει και το δικαιούται να μορφωθεί και να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις για να ζήσει πιο ανθρώπινα.

Ανεπιφύλακτα ως Μητροπολίτης αυτής της Επαρχίας υποστηρίζω αυτό το λογικό και δίκαιο αίτημα του λαού μας και Σας παρακαλώ με όλη τη δύναμη της φωνής και της ψυχής μου να μας ακούσετε και να ενεργήσετε ο,τι επιβάλλεται για να μην καταργηθούν η συγχωνευθούν οι Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της πόλης μας.

Έτσι, θα συντελέσετε στην αναβάθμιση της Παιδείας και εν γένει στην ανάπτυξη του υποβαθμισμένου Νομού μας και θα βοηθήσετε ποικιλοτρόπως τους ευγενείς και φιλοπρόοδους Σπαρτιάτες.

Με πλήρη συναίσθηση του χρέους απέναντι στον λαό μας και στη φερέλπιδα νεολαία μας και με τη βεβαιότητα, ότι με την παρέμβασή μου αυτή επιτελώ το καθήκον μου, ενώνω τη φωνή μου με τη φωνή και των λοιπών τοπικών φορέων και Σας παρακαλώ, για μια φορά ακόμη, να ικανοποιήσετε το δίκαιο και λογικό παλλακωνικό αίτημά μας, που είναι η διατήρηση στη Σπάρτη των Σχολών της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

+ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΠΑΡΤΗΣ

ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ

agioritikovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου