Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

«200 χρόνια από την έκδοση του 1ου τόμου συλλογής παραμυθιών των Αδελφών Γκριμ»

Eλάτε την Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012 στο χώρο της Παιδικής Νεανικής Βιβλιοθήκης στις 11.00 το πρωί, στην δεύτερη εκδήλωση για τον κύκλο των εκδηλώσεων «Χειμώνας 2012 – 2013 στη Βιβλιοθήκη».
Με αφορμή την επέτειο για τα 200 χρόνια από την έκδοση του 1ου τόμου συλλογής παραμυθιών των Αδελφών Γκριμ (1812), η Παιδική Νεανική Βιβλιοθήκη που λειτουργεί στα πλαίσια της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού του Δήμου Άργους Μυκηνών, διοργανώνει μια

!!!! Παραμυθογιορτή !!!! με τη γνωστή παραμυθού Ερασμία Ηλιοπούλου, φιλοδοξώντας να δώσει στα παιδιά μία νότα χαράς, ξενοιασιάς και διασκέδασης από γνωστά παραμύθια των αδελφών Γκριμ.

Ευχάριστες μουσικές νότες από το Δημοτικό Ωδείο Άργους Μυκηνών, θα συνοδέψουν τους γνωστούς ήρωες των παραμυθιών των Γκρίμ, όπως τον Κοντορεβυθούλη, την Κοκκινοσκουφίτσα, τον Παπουτσωμένο Γάτο, τη Σταχτοπούτα, το Λύκο με τα 7 Κατσικάκια, κ.α.


Λίγα λόγια για την ιστορία

Οι αδελφοί Γιάκομπ και Βίλχελμ Γκριμ, γερμανοί λόγιοι, ήταν δύο ιδιαίτερα δημοφιλείς συλλέκτες παραδοσιακών παραμυθιών που γεννήθηκαν στις 4 Ιανουαρίου του 1785 και στις 24 Φεβρουαρίου του 1786 αντίστοιχα στο Χάναου της Γερμανίας. . ο Βίλχελμ έδινε μία νέα, λογοτεχνική προσαρμογή, για παιδιά.

Τον πρώτο τόμο παραμυθιών τον εξέδωσαν το 1812. Ο τόμος, υπό το όνομα "Kinder - und Hausmärchen" («Παιδικά και Οικογενειακά Παραμύθια»), περιείχε 86 ιστορίες. Μέχρι σήμερα έχει μεταφραστεί σε 160 γλώσσες. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα μπεστ σέλερς.

Χειρόγραφα αντίγραφα της 1ης έκδοσης, φυλάσσονται στο Μουσείο των Αδελφών Γκριμ, στην πόλη Κάσσελ και από το 2005 αποτελούν τμήμα του Προγράμματος Παγκόσμιας Κληρονομιάς, ασφαλισμένα με ένα ανάλογο, μυθικό ποσό – 15 εκατομμύρια ευρώ.

Ακολούθησαν άλλες 70 ιστορίες σε ένα δεύτερο τόμο, που εκδόθηκε το 1814. Μέχρι το 1857 επτά εκδόσεις των παραμυθιών είχαν εκδοθεί και περιείχαν συνολικά 211 παραμύθια.

Έκτοτε, αυτές οι ιστορίες, που έχουν βγει από την ψυχή του λαού, διασκεδάζουν και διδάσκουν γενιές παιδιών και εμπνέουν διαρκώς στη λογοτεχνία, στο θέατρο και στον κινηματογράφο μεταπλάσεις, μεταφορές και διασκευές τους.


Η είσοδος είναι ελεύθερη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου