Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Χάνει ή κερδίζει όποιος προσφέρει;

 


 Κάποιος όμως θα προβάλει την ένσταση: Όταν εμείς δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στα δικά μας έξοδα, πως είναι δυνατόν να βοηθήσουμε και άλλους; Ή που να βρούμε χρόνο για επισκέψεις αγάπης, όταν έχουμε τόσες καθημερινές υποχρεώσεις;..
  Φαίνονται λογικές αυτές οι ενστάσεις.Όμως η αλήθεια είναι  ότι << όσο δίνεις, τόσο ο Θεός σου δίνει>>. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του αγίου Φιλαρέτου του ελεήμονος, οποίος όσο έδινε ελεημοσύνη, τόσο πλούτιζε. Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι δεν σταμάτησε να δίνει ακόμη και τότε που είχε φτάσει στα όρια της φτώχειας. Κι ενώ στην οικογένειά του όλοι απελπισμένοι τον κακολογούσαν για την τόση απλοχεριά του, εκείνος διατηρούσε μέσα του την απόλυτη πεποίθηση ότι  ο Θεός δεν θα τους εγκαταλείψει. Και πράγματι , η θεία Πρόνοια έφερε έτσι τα πράγματα ώστε του έγινε σύζυγος του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου του Πορφυρογεννήτου και έτσι η οικογένεια του ελεήμονος Αγίου από την έσχατη φτώχεια και δυστυχία οδηγήθηκε σε ανέλπιστη δόξα και απέκτησε πολύ περισσότερα πλούτη απ΄΄οσα είχε.
  Εκτός όμως από την αυτάρκεια στα υλικά αγαθά, η ελεημοσύνη μας χαρίζει πολλές πνευματικές ευλογίες. Στην επί του Όρους ομιλία   ο Κύριος είπε: <<Μακάριοι οι ελεήμονες, ότι αυτοί ελεηθήσονται>> ( Ματθ. ε' 7). Με την ελεημοσύνη δηλαδή, βρίσκουμε έλεος για τις αμαρτίες μας .Και το κυριότερο: Η ελεημοσύνη αποτελεί την καλύτερη επένδυση για την αιωνιότητα. Αληθινά πλούσιοι  Θα βρεθούν μετά το θάνατό τους όσοι με τα έργα αγάπης αποταμιεύουν στον ουρανό << θησαυρόν ανέκλειπτον>> (= θησαυρό που δεν χάνεται και δεν λιγοστεύει  ποτέ) ( Λουκ. ιβ' 33).

ΑΠΟ ΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
Ο ΣΩΤΗΡ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου