Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΚΟΜΙΔΗΣ ΤΩΝ ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΣΟΧΤΗΣΤΟΥ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ

Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας γιορτάζει την 20η Μαΐου την ανακομιδή των ιερών λειψάνων του Αγίου Νικολάου, από την Πάταρη της Μυρικλείας στην ιταλική πόλη Μπάρι το έτος 1096 . Το γεγονός αυτό γιορτάζεται και στο Ναύπλιο, όπου υπάρχει εκκλησάκι αφιερωμένο στον Άγιο στην παραλία της Καραθώνας 8ΚΜ από την πόλη του Ναυπλίου. Πρόκειται για ένα πανέμορφο εξωκλήσι χτισμένο κυριολεκτικά δίπλα στην θάλασσα. Στέκει εκεί ακοίμητος φρουρός αιώνες τώρα. Ημερομηνία που χτίσθηκε είναι άγνωστη, αλλά ο τρόπος που χτίσθηκε, είναι γνωστός. Κάποτε κάποιος καπετάνιος που μετέφερε κρασί στο λιμάνι της πόλης ,πιθανόν την περίοδο της ενετοκρατίας ,τον έπιασε τρικυμία και θαλασσοταραχή, το πλοίο κινδύνευε να βουλιάξει, ή να τσακιστεί στα βράχια κι αυτό μόλις λίγα ναυτικά μίλια πριν μπει στο λιμάνι της πόλης NAPOLIDI ROMANIA όπως λέγονταν τότε η πόλη του Ναυπλίου. Ο καπετάνιος τότε μπρος τον κίνδυνο που διέτρεχε το πλοίο του καθώς και οι ζωές των ναυτικών ,παρακάλεσε τον Άγιο Νικόλαο προστάτη των ναυτικών , να σώσει αυτόν και τους άνδρες του και θα του έφτιαχνε ένα εκκλησάκι αφιερωμένο στην μνήμη του, από κρασί και χώμα. Τελικά το καράβι σώθηκε και έπιασε λιμάνι κι ο καπετάνιος τήρησε την υπόσχεση του στον Άγιο και έφτιαξε το εκκλησάκι με κρασί και λάσπη. Από τότε μέχρι και σήμερα στέκει εκεί και γιορτάζει κάθε χρόνο το Μάιο μιας και το χειμώνα οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν την πρόσβαση στον κόσμο. Φέτος τον πανηγυρικό εσπερινό τέλεσε ο πρωτοπρεσβύτερος πατέρας Ελευθέριος Μίχος ιερέας του ενοριακού ναού Ευαγγελίστριας Ναυπλίου, μιας και εκεί ανήκει το εκκλησάκι. Μετά τον εσπερινό ακολούθησε λιτάνευση της εικόνας του Αγίου ,με φόντο το απέραντο γαλάζιο του Αργολικού κόλπου. Κάθε χρόνο μαζεύεται πλήθος πιστών, που έρχεται να τιμήσει τον Άγιο Νικόλα τον κρασόχτιστο και να απολαύσει την απόλυτη ηρεμία …

ΒΙΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Ο Άγιος Νικόλαος, Αρχιεπίσκοπος Μύρων της Λυκίας, γεννήθηκε στα Πάταρα της Λυκίας γύρω στο 250 μ.Χ. Από μικρό παιδί έμεινε ορφανός, όμως, η αγωγή, που έλαβε από τους ευλαβείς γονείς του, τον οδήγησε στο δρόμο της κατά Θεόν αρετής και ιδιαίτερα της ελεημοσύνης, γι’ αυτό πολύ νωρίς διαμοίρασε την περιουσία του στους φτωχούς και ακολούθησε το δρόμο της άσκησης. Έτσι υπηρέτησε ως ιερέας στα Πάταρα, ως ηγούμενος της Μονής Σιών στα Μύρα και ως Αρχιεπίσκοπος Μύρων της Λυκίας, θέση από την οποία μπόρεσε, μεταξύ άλλων, να υλοποιήσει την επιθυμία του για ίδρυση ευαγών ιδρυμάτων.

Κατά την εποχή του Διοκλητιανού, όρθωσε το ανάστημά του απέναντι στους διώκτες και συμπαραστάθηκε στους υπό δίωξη Χριστιανούς, με αποτέλεσμα να προκαλέσει την οργή του Διοκλητιανού, ο οποίος τον φυλάκισε, τον υπέβαλε σε βασανιστήρια και τον εξόρισε. Πίσω στα Μύρα επέστρεψε όταν ανάλαβε ως αυτοκράτορας ο Μέγας Κωνσταντίνος.

Ο Θεός έδωσε στον άγιο Νικόλαο το χάρισμα της θαυματουργίας. Όταν κατευθυνόταν ως προσκυνητής προς τους Αγίους Τόπους, ξέσπασε ισχυρή θαλασσοταραχή, η οποία απειλούσε το πλοίο με καταποντισμό. Ο Άγιος προσευχήθηκε στο Θεό και η θάλασσα γαλήνεψε. Και όχι μόνο αυτό αλλά ανέστησε και ένα ναύτη, ο οποίος έπεσε νεκρός κατά τη διάρκεια της τρικυμίας. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε την αιτία ο άγιος Νικόλαος να καθιερωθεί ως ο προστάτης των ναυτικών. Ο άγιος Νικόλαος κοιμήθηκε γύρω στα μέσα του 4ου αιώνα. Τα άγια του λείψανα, από τα οποία ανάβλυζε μύρο, παρέμειναν στα Μύρα μέχρι τον 11ο αιώνα, εποχή κατά την οποία μεταφέρθηκαν στο Μπάρι της Ιταλίας. Η Εκκλησία τιμά τη μνήμη τού Αγίου στις 6 Δεκεμβρίου και την ανακομιδή των ιερών του λειψάνων στις 20 Μαΐου. Επίσης, έχει αφιερώσει την μέρα Πέμπτη, τόσο στους δώδεκα Αποστόλους, όσο και στον άγιο Νικόλαο.







 Β&G STUDIO

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου