Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Γνωρίστε το Καστόρι, ένα χωριό μέσα στον καταπράσινο Ταύγετο!

Πεζοπορία στο Φαράγγι του Κάστορα – Πηγές Άγιου Γιάννη – Μαρμαρογέφυρο – Πράσινη Λίμνη.

Περπατήστε μέσα στην φύση και απολαύστε μοναδικές εικόνες φυσικής ομορφιάς! Στο Καστόρειο βρίσκονται πολλά φαράγγια τα οποία κατεβάζουν τα νερά του Ταυγέτου στον Ευρώτα και στα οποία μπορείτε να περιηγηθείτε. Είναι πανέμορφα, καταπράσινα και τα περισσότερα προσβάσιμα. Μέσα σε αυτά τα φαράγγια υπάρχουν ερείπια από παλαιους οικισμούς, νερόμυλους, υδροηλεκτρικό εργοστάσιο, ασκηταριά, σπηλιές, καταρράκτες πλούσια χλωρίδα και πανίδα.Ένα από τα φαράγγια που μπορείτε να επισκεφτείτε είναι του ποταμού Κάστορα.

Υπάρχει δρόμος στα αριστερά του ποταμού για τα είκοσι λεπτά της διαδρομής και μονοπάτι για τα υπόλοιπα δεκαπέντε λεπτά, με δύο πετρινα καθιστικά όπου μπορεί κανείς να ξεκουραστεί, με την σπηλιά και τις πηγές να εξερευνήσετε. Σε εκείνο το σημείο μπορείτε να γυρίσετε πίσω ή να συνεχίσετε σε ανηφορικό μονοπάτι για δέκα λεπτά μέχρι το ασκηταριό του Λουκά, μια μικρή εκκλησία μέσα σε σπηλιά που γιορτάζει στις 23 Αυγούστου.


Φαράγγι Βρυσιωτικού

Ξεκινώντας από τη γέφυρα του Κάστορα κατά μήκος του ποταμού προς τα βορειοδυτικά έχει διαμορφωθεί μια νέα διαδρομή η οποία διασχίζει ένα από τα φαράγγια της περιοχής. Καθώς διασχίζεις κάποιο από τα γεφυράκια του ποταμιού και συνεχίζεις βορειοδυτικά, ξεκινά μια εντυπωσιακή ανάβαση με εναλλασσόμενα ξύλινα σκαλοπάτια και γέφυρες και μονοπάτι. Το φαράγγι αναδύεται στα μάτια σου πολλές φορές πλανευτικό και άλλες απειλητικό αλλά πάντοτε με απαράμιλλη δυναμική. Στην αρχή αντικρίζεις το Καστόρι από ψηλά και στη συνέχεια το εγκαταλείπεις πίσω σου, καθώς το τοπίο γίνεται όλο και πιο άγριο. Κι άξαφνα στο τέλος του ανηφορικού μονοπατιού, καθώς εγκαταλείπεις την εικόνα του Καστορείου, μπρος σου προβάλει υποβλητικό το κύριο μέρος του φαραγγιού με το βράχο κατακόρυφο σμιλεμένο να αναδεικνύει τα κοκκινόφαια πετρώματά του, προϊόντα μακρόχρονης γεωφυσικής δράσης. Η δύναμη του τοπίου σε παρασύρει σε μια αίσθηση ότι ή θα γίνεις μέρος του ή θα χαθείς.

Αφού περάσεις το βράχο κατεβαίνεις τα ξύλινα σκαλιά και προχωράς, συνεχίζοντας δυτικά προς το όρια της Αλευρούς, ουσιαστικά στην αγκαλιά του χειμάρρου, το Χειμώνα και τις αρχές της Άνοιξης τρέχει νερό. Η βλάστηση αυξάνεται και ο ορίζοντας περιορίζεται καθώς έχεις φθάσει πια στα ερείπια των Μύλων του Γεωργιτσίου. Η ανάβαση συνεχίζεται, πάντα δίπλα στο χείμαρρο και κάτω από τη σκιά των δέντρων έως το δασικό δρόμο της Αλετρέικης δέσης στο Γεωργίτσι. Η φύση έχει δωρίσει απλόχερα εκτός από την ομορφιά της όλης διαμόρφωσης και πανέμορφα άνθη.


Βόλτα στην Λουσίνα – Ταυγέτου
Βόλτα στον Ταύγετο και στην Λουσίνα , θα πρέπει να πάρετε το αμάξι σας και να διανύσετε μια διαδρομή χωμάτινου δρόμου που ανεβαίνει στον Ταύγετο η διαδρομή είναι μαγευτική μέσα στα δέντρα με απίστευτη θέα!

Στην Λουσίνα θα βρείτε εναν μικρό οικισμό και μια πηγή με παζούλια για να κάνετε πικνικ , εαν θέλετε μπορείτε να προχωρήσετε με το αμάξι σας ακόμα πιο ψηλά όπου και θα δείτε ταμπέλα για το <> το οποίο είναι ξενώνας – καφέ στα σύνορα με την Μεσσηνία ή να πάτε σε μια από τις κορυφές του Ταυγέτου τον Άγιο Παντελεήμονα (υψόμετρο 1500μ.) όπου η θέα είναι απίστευτη!

Αντιπροσωπευτικός προορισμός της ξεχωριστής θέας που προσφέρει στον ταξιδιώτη η περιοχή είναι ο Άγιος Παντελεήμονας, μια μικρή εκκλησία σε υψόμετρο 1500μ. στην κορυφή του βουνού, εκεί που ενώνονται οι τρείς νομοί, Αρκαδίας-Μεσσηνίας-Λακωνίας, από όπου θα έχετε το μοναδικό προνόμιο να δείτε ακόμη και την Καλαμάτα.
Πεζοπορία στο εκκλησάκι της Μισοσπορίτισσας


Μόλις 10 λεπτά με τα πόδια από το χωριό μπορείτε να πάτε στο εκκλησάκι της Μισοσπορίτισσας το οποίο φαινετε από το χωριό και είναι κυριολεκτικά χωμένο μέσα στους βράχους του Ταύγετου , απολαμβάνοντας μια υπέροχη διαδρομή και θέα όλο το χωριό , χτισμένη μέσα σε σπηλιά, υπήρξε το ασκητήριο του Αγίου Θεοκλήτου.


Βόλτες στην πλατεία και τα γραφικά σοκάκια του Καστορείου

Μετά από μερικές βόλτες στην φύση μπορείς να χαλαρώσεις πίνοντας το καφεδάκι σου στα μαγαζιά του χωριού η κάνοντας μερικές ακόμη βόλτες μέσα στο χωριό απολαμβάνοντας τα παλιά λιθόχτιστα σπίτια και τα γραφικά σοκάκια του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου