Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Η « Κεντρική οδός » ή ο δρόμος των τσάρων

Η « Κεντρική οδός » ή ο δρόμος των τσάρων
 Η ονομαζόμενη «Κεντρική οδός» βρίσκεται στην πόλη Μιτίς που θεωρείται προάστιο της Μόσχας. Πρόκειται για την πιο δημοφιλή οδό της Ρωσίας και μια απο τις ιστορικές! Την χρησιμοποιούσαν οι τσάροι για να πηγαίνουν με τα άλογα που έσερναν τις χρυσοποίκιλτες άμαξές τους, από το Κρεμλίνο μέχρι τον ναό Μπλαγκοβέσενγια. Ο ναός αυτός είχε χτιστεί το 1677 μετά απο εντολή του τσάρου Φιοντόρ Αλεκσέεβιτς.

Σήμερα στον δρόμο αυτό μπορούμε να δούμε σπίτια, πολλά από αυτά ερειπωμένα είναι αλήθεια, αλλά και μερικά ανακαινισμένα με την τελευταία λέξη της σύγχρονης τεχνολογίας, τα οποία είναι φτιαγμένα βάσει της ρώσικης παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.  Τι σημαίνει αυτό?

Είναι από κορμούς δένδρων περίτεχνα συναρμολογημένους και τα παράθυρα στολίζονται με ξύλινη «δαντέλα» πολλές φορές σε έντονα χρώματα. Τα σπίτια αυτά έχουν όλα στέγη και κήπο από όπου το καλοκαίρι αναδύεται μια υπέροχη μυρωδιά μήλου. Οι μηλιές είναι όντως πάρα πολλές αλλά πολλές είναι και οι κερασιές και οι βυσινιές. Σ’αυτό το χωριάτικο τοπίο προστίθενται αρκετά παιδιά που παίζουν στον δρόμο καθώς και διάφορες γάτες ασιατικής ράτσας. Υπάρχουν επίσης πανύψηλα δένδρα τα οποία είναι τουλάχιστον 350 ετών.

Λίγα πιο μέτρα παραπέρα απο τον δρόμο αυτό, αρχίζουν οι πανύψηλες πολυκατοικίες και οι τσιμεντένιες κατασκευές που συνήθως συναντά κανείς στην Ρωσία..

Όταν κάνω τη βόλτα μου στον δρόμο αυτό πάντα αισθάνομαι «το ιστορικό βάρος» της «Κεντρικής οδού».

Είναι αξιοσημείωτο ότι στις 28 Νοεμβρίου στις 4 τα ξημερώματα μετέφεραν κοντά απο την "Κεντρική οδό" την αγία ζώνη, το χριστιανικό αυτό κειμήλιο της μονής Βατοπεδίου καθοδόν προς το ταξίδι επιστροφής για τον Άθω μετά από το προσκύνημα στην Ρωσία.  


πηγή: http://www.russian.gr/news/exclusive/reg/news.php?ID=79654

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου