Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Χριστουγεννιάτικη κατάθλιψη: Ας την αποβάλλουμε οριστικά από τη ζωή μας.


Η περίοδος των Χριστουγέννων θεωρείται από τους περισσότερους ανθρώπους ως η ευτυχέστερη του χρόνου καθώς μας δίνει την ευκαιρία να περάσουμε ευχάριστες στιγμές με την οικογένεια μας αλλά και με φίλους που δε συναντούμε συχνά τον υπόλοιπο καιρό λόγω των υποχρεώσεων μας. Έτσι λοιπόν, ακόμα και σε περιόδους κρίσης προσπαθούμε να περάσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα αυτές τις μέρες.

Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι παραπονιούνται ότι αυτές οι μέρες είναι απαίσιες, εξαιρετικά καταθλιπτικές και θα ήθελαν με κάθε τρόπο να τις αποφύγουν. Σε τι οφείλεται η άσχημη ψυχολογική τους κατάσταση; Κάποιοι μπορεί να πουν πως γι’ αυτό ευθύνονται οι άσχημες καιρικές συνθήκες και ο μουντός καιρός, αλλά τα πραγματικά αίτια πρέπει να αναζητηθούν μέσα στο ίδιο το άτομο.


Μερικοί άνθρωποι παθαίνουν κατάθλιψη αυτήν την περίοδο εξαιτίας της υπερβολικής εμπορευματοποίησης των Χριστουγέννων, με επίκεντρο τα δώρα και με έμφαση στις τέλειες κοινωνικές δραστηριότητες. Άλλοι πέφτουν σε κατάθλιψη, επειδή τα Χριστούγεννα φαίνεται να δίνουν ένα έναυσμα για να συμμετάσχουν σε διαδικασίες αυτο-προβληματισμού και στοχασμού για τις ανεπάρκειες της ζωής τους ενώ συγκρίνουν τον εαυτό τους με άλλους ανθρώπους που φαίνεται να έχουν περισσότερα και να κάνουν περισσότερα. Άλλοι πάλι, αισθάνονται άγχος λόγω της πίεσης να δαπανήσουν πολλά χρήματα για δώρα τη στιγμή μάλιστα που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Τέλος, πολλοί άνθρωποι βιώνουν μοναξιά τα Χριστούγεννα, είτε γιατί έχουν υποστεί την απώλεια αγαπημένων τους προσώπων, είτε γιατί έχουν χάσει τις δουλειές τους.


Τι θα πρέπει να κάνετε επομένως, αν είστε ανάμεσα σε αυτούς που παθαίνουν κατάθλιψη τα Χριστούγεννα;


· Ορίστε τα προσωπικά όρια σχετικά με τα χρήματα που δαπανώνται για τα δώρα και τον αριθμό των κοινωνικών εκδηλώσεων. Ξοδέψτε μόνο όσα μπορείτε χωρίς να βγαίνετε εκτός του οικονομικού σας προϋπολογισμού. Όσον αφορά τις κοινωνικές εκδηλώσεις, επιδιώξτε να βρεθείτε μόνο με άτομα που επιθυμείτε πραγματικά και αισθάνεστε όμορφα κοντά τους.


· Να μην αποδέχεστε καμία "τέλεια" εκπροσώπηση των Χριστουγέννων, όπως αυτή παρουσιάζεται μέσα από τα μέσα ενημέρωσης ή από άλλους ανθρώπους. Χαμηλώστε τις προσδοκίες σας και απολαύστε τις γιορτινές αυτές στιγμές, όπως εσείς θέλετε καθώς, ακόμα και τα πιο απλά πράγματα, μπορούν να μας δώσουν ευτυχία.


· Να είστε ευγνώμονες για αυτό που έχετε στη ζωή σας, και μην εστιάζεστε σε αυτό που δεν έχετε.


· Να αναλάβετε δράση και να κάνετε ενδιαφέροντα και διασκεδαστικά πράγματα.


· Εστιάστε τις σκέψεις πάνω σε όλα τα καλά πράγματα που προσφέρουν τα Χριστούγεννα - την ευκαιρία να νιώσετε αγάπη, την ευγένεια, τον αλτρουισμό του πνεύματος και την ευγνωμοσύνη για τους άλλους στη ζωή σας.


Η εποχή των Χριστουγέννων έχει γίνει μια δύσκολη περίοδος για πολλούς ανθρώπους στην κοινωνία μας και οι χαλεποί καιροί που βιώνουμε την επιδεινώνουν. Έτσι λοιπόν για όσους από εμάς δεν αντιμετωπίζουμε κατάθλιψη είναι ευκαιρία να κατανοήσουμε τι είναι αυτό που επηρεάζει συναισθηματικά κάποιους άλλους ανθρώπους. Ενώ όσοι πάσχουν, είναι μια ευκαιρία να αναλάβουν δράση και να σκεφτούν, να αισθανθούν και να ενεργήσουν διαφορετικά από ότι έκαναν μέχρι σήμερα.

Καλά Χριστούγεννα!!

Αθηνά Νάσσου

πηγή: http://psuxilogos.blogspot.com/2011/12/blog-post_22.html?spref=fb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου