Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η ΤΕΛΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΥΧΗ

  


Απέναντι σε όλες αυτές τις δυσκολίες που προέρχονται από τον εαυτό μας, απάντηση αποτελεί η τελωνική προσευχή μετά "κραυγής ισχυράς και δακρύων". Η προσευχή σείει τα τείχη του εγωισμού και τα γκρεμίζει, εξαφανίζει την κατάθλιψη, εξφανίζει και την καλή και την κακή φαντασία, εκχέει τη χαρά στην καρδιά, χαρίζει υπομονή, εξημερώνει τα πάθη, γίνεται πρόξενος ψυχικής υγείας, ενώνει όλες τις αρετές "εις έν" ."Αιχμαλώτισε τη μάνα και θα σου προσφέρει τα παιδιά της". λέει ο άγιος Ισαάκ  ο Σύρος , εννοώντας την προσευχή και τις αρετές που προέρχονται από αυτήν.
  Επιπλέον η προσευχή αποτελεί άριστο όπλο και φάρμακο κατά των ενόχων. Όσο και όπως και αν αμαρτήσει ο άνθρωπος δεν πρέπει να απελπίζεται, αλλά να προστρέχει στα άπειρο θείο έλεος με τελωνική προσευχή. Συνδράμουν την προσευχή αυτή οι βροχές  των δακρύων και οι βροντές των στεναγμών που κυριολεκτικά "σβήνουν" κάθε είδος  ψυχικής κάκωσης και ταλαιπωρίας στον άνθρωπο. Απαλλάσεται συω τω χρόνω και από τα ψυχολογικά προβλήματα.
  Επιπλέον η τελωνική προσευχή "υπογράφει την πνευματική μας χρεωκοπία" δηλαδή μας ταπενώνει* ο άνθρωπος κατανοεί ότι οποιοδήποτε χάρισμα και οποιαδήποτε ευλογία προέρχονται από τον Χριστό , ενώ οποιαδήποτε αμαρτία (που σημαίνει αστοχία) και αποτυχία έχει για πηγή εμάς τους ίδιους. Συγγενεύουμε έτσι εν πνεύματι με τον Τελώνη της σημερινής ευαγγελικής περικοπής, που είναι και το ζητούμενο .Έτσι, κάνουμε είσοδο στο παλλάδιο της μετανοίας και αισθανόμαστε την παρηγορία του Χριστού στην καρδιά μας ως ελεημένοι τελώνες.


ΑΠΟ ΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
Ο ΣΩΤΗΡ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου