Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Oι εκδηλώσεις του «Φεστιβάλ 2012 Άργους Μυκηνών» και αυτή την εβδομάδα.







 Το πρόγραμμα, αναλυτικά:


§ Τετάρτη 11 Ιουλίου στη Στέρνα, ώρα έναρξης: 8.30μμ., είσοδος ελεύθερη

Παράσταση Καραγκιόζη από τον Αθηναϊκό θίασο Σκιών του Άθω Δανέλλη.

Ο εξαιρετικός καραγκιοζοπαίχτης Άθως Δανέλλης, παίρνει τις φιγούρες του Καραγκιόζη και επισκέπτεται για άλλη μια χρονιά το Δήμο Άργους – Μυκηνών. Εδώ και χρόνια βγάζει τον Καραγκιόζη βόλτα σε πλατείες, καφενεία, χωριά, κ.α. Συναντά έτσι ανθρώπους κάθε ηλικίας και με ευκολία τους πείθει πως η τέχνη του θεάτρου σκιών αποτυπώνει πολιτικά, κοινωνικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά κάθε εποχής.



§ Παρασκευή 13 Ιουλίου στο Σκαφιδάκι, ώρα έναρξης: 8.30μμ., είσοδος ελεύθερη

Παράσταση Καραγκιόζη από τον Αθηναϊκό θίασο Σκιών του Άθω Δανέλλη.



§ Σαββάτο 14 Ιουλίου στους Μύλους, ώρα έναρξης: 9.00μμ., είσοδος ελεύθερη

Θεατρική παράσταση «Παραμύθι χωρίς όνομα».

από το ομώνυμο μυθιστόρημα της Πηνελόπης Δέλτα (1909), σε θεατρική διασκευή του Ιάκ. Καμπανέλλη (1959),

από την θεατρική ομάδα του συλλόγου ¨Πολιτιστική Αργολική Πρόταση¨

Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ένας αστόχαστος και τεμπέλης βασιλιάς που νοιαζόταν μόνο για την καλοπέρασή του. Δανειζόταν δανεικά και αγύριστα από κάποιον άλλο πλούσιο βασιλιά, θείο του, ο οποίος την τελευταία φορά του έστειλε αντί για χρήματα μια γαϊδουροκεφαλή, με την προειδοποίηση ότι θα λύσει το οικονομικό πρόβλημα του φτωχού βασιλείου ύστερα από την κατάληψή του. Ο νεαρός πρίγκιπας και διάδοχος, ο οποίος ανέκαθεν δυσφορούσε με τη συμπεριφορά του πατέρα βασιλιά, κατόρθωσε να συσπειρώσει τον απρόθυμο αρχικά λαό και κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες να τον οδηγήσει σε μάχη κατά του εισβολέα…



§ Σαββάτο 14 Ιουλίου στο Μπόρσα, ώρα έναρξης: 8.30μμ., είσοδος ελεύθερη

Παιδική θεατρική παράσταση «Το αηδόνι και το τριαντάφυλλο».

Η ΚΕΔΑΜ και η Παιδική -Οικογενειακή Σκηνή της σε συνεργασία με την Καλλιτεχνική εταιρεία ‘’ΠΑΡΩΝ’’ παρουσιάζουν το κλασικό αριστούργημα του Όσκαρ Ουάιλντ ‘’Το Αηδόνι και το Τριαντάφυλλο‘’ σε θεατρική απόδοση και σκηνοθεσία του Αργείου Μιχάλη Κουκουλομμάτη.

Δυο νεαρά παιδιά ο Πιέτρο και η Κλέλια …η αγάπη τους θα ανθίσει μόνο αν βρεθεί ένα κόκκινο τριαντάφυλλο… «Ένα κόκκινο τριαντάφυλλο είναι το μόνο που θέλω,» ξαναφώναξε το Αηδόνι…

Ένα εντυπωσιακό μιούζικαλ, με διαδραστικά στοιχεία, που προωθεί σημαντικές αξίες για μικρούς και μεγάλους, όπως η δύναμη της αγάπης, η ευτυχία που υπάρχει στα απλά πράγματα, η φιλία, η ομαδικότητα, η πίστη στο όνειρο, η σημασία της αυτοθυσίας.



§ Κυριακή 15 Ιουλίου στο Κιβέρι, ώρα έναρξης: 9.00μμ., είσοδος ελεύθερη

θεατρική παράσταση «Ήταν κάποτε».

Μια παράσταση για μεγάλους, με αφορμή 5 λαϊκά παραμύθια από τη Θράκη, τη Μυτιλήνη, τη Κέρκυρα, την Κύπρο και την Τρίπολη.

Τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης: Χρήστος Πίτσας, Στέλιος Χλιαράς, Βάσια Χρήστου. Η επιλογή των κειμένων, η σκηνοθεσία, οι φωτισμοί, η μουσική και η σκηνογραφική – ενδυματολογική επιμέλεια προέκυψα από την ομαδική συνεργασία των ηθοποιών.

Η παράσταση δημιουργήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος "Άγονη Γραμμή" του Δη.Πε.Θε.Κοζάνης, όπου "φτιάχνεται" μια παράσταση για να παιχτεί σε απομακρυσμένες κοινότητες της περιφέρειας· σε καφενεία και αίθουσες σχολείων.

Η παράσταση ασχολείται με μια μορφή διασκέδασης που είχαν οι άνθρωποι παλιότερα. Μαζεύονταν σε παρέες και έλεγαν ιστορίες που περιείχαν μεταφυσικά στοιχεία ή τοπικούς θρύλους. Αυτές οι ιστορίες ήταν τα παραμύθια. Όχι όπως τα ξέρουμε σήμερα. Όπως τα λέγανε τότε: στο σκοτάδι, με την αγωνία και το τρόμο που δημιουργεί η αίσθηση του αγνώστου.

Ιστορίες που διασώθηκαν από στόμα σε στόμα και από γενιά σε γενιά δημιουργώντας έτσι μια προφορική λαϊκή παράδοση. Αργότερα παύοντας τα παραμύθια να αφορούν τους μεγάλους σαν τρόπος διασκέδασης, λογοκρίθηκαν για να απευθύνονται σε παιδιά.

Εμείς διαλέξαμε μερικά από αυτά τα παραμύθια στην πρώτη τους μορφή, στην αυθεντική, χωρίς λογοκρισία και ετοιμάσαμε μια παράσταση προσπαθώντας να ακουστούν ξανά αυτές οι ξεχασμένες για καιρό ιστορίες. Τρεις άνθρωποι με εργαλεία το σώμα, τη φωνή, το φως και τη μουσική δημιουργούν την παράσταση "Ήταν Κάποτε..." και προτείνουν μια μορφή ψυχαγωγίας, τόσο σύγχρονη όσο και παλιά που σε όλους κάτι στο τέλος θα θυμίζει.

Λίγα λόγια για την υπόθεση

Τα παραμύθια που επιλέχθηκαν κατά σειρά είναι: Ο Κουκιπιππέρης, Το ελαφέλι, Ο τρισκατάρατος, Το Μυρσινιώ και Η κουλοχέρα. Σε κάθε μια από αυτές τις ιστορίες συναντάμε κι έναν διαφορετικό τύπο οικογένειας.

Στο 1ο παραμύθι ένα ηλικιωμένο άκληρο ζευγάρι αποκτά επιτέλους παιδί. Όσο γρήγορα και εύκολα το αποκτά αντίστοιχα το χάνει. Το παραμύθι συνεχίζεται με ένα ποιηματάκι που σταδιακά μεγαλώνει όσο πληθαίνουν και τα πρόσωπα που συμπάσχουν με το ζεύγος.

Στο 2ο παραμύθι οι γονείς απαρνιούνται τα παιδιά τους και μπαίνουν στη διαδικασία να τα βλάψουν. Εκείνα όμως ενωμένα καταφέρνουν να ξεπεράσουν όλους τους κινδύνους.

Στο 3ο παραμύθι παρουσιάζεται η ζωή μιας αγαπημένης οικογένειας που ελπίζει στην ευτυχία των παιδιών τους, μέσα από έναν πετυχημένο γάμο. Ο κίνδυνος αυτή τη φορά είναι εξωτερικός. Ένας φαινομενικά πλούσιος και εκθαμβωτικός γαμπρός παρασέρνει με την πανουργία του όλη την οικογένεια και όταν η αλήθεια αποκαλύπτεται είναι πλέον αργά.

Το 4ο παραμύθι, είναι μια ιστορία αγάπης. Δυο νέοι συναντιούνται και ζουν τον απόλυτο έρωτα. Για μια νύχτα. Η νύχτα αυτή όμως, ορίζει και ανατρέπει τις ζωές τους, όπως τις ήξεραν μέχρι τότε. Το τέλος της ιστορίας δικαιώνει τον έρωτα, παραβλέποντας τον κοινωνικό περίγυρο και ό,τι αυτός προστάζει.

Στο τελευταίο παραμύθι δυο αδέλφια, ένα αγόρι κι ένα κορίτσι ζούνε στην ίδια στέγη μέχρι που ένα τρίτο πρόσωπο, μια νύφη, εμφανίζεται στη ζωή τους και επιδρά καταλυτικά στη μεταξύ τους σχέση. Όσο υπάρχει η διάθεση για επικοινωνία, υπάρχουν και οι σχέσεις των ανθρώπων, υγιείς. Όταν η επικοινωνία αποκόπτεται, αναπόφευκτα αποκόπτονται και οι σχέσεις.



§ Κυριακή 15 Ιουλίου στη Καρυά, ώρα έναρξης: 9.00μμ., είσοδος ελεύθερη

Θεατρική παράσταση «Παραμύθι χωρίς όνομα».



§ Κυριακή 15 Ιουλίου στις Λίμνες, ώρα έναρξης: 8.30μμ., είσοδος ελεύθερη

Παιδική θεατρική παράσταση «Το αηδόνι και το τριαντάφυλλο».



§ Δευτέρα 16 Ιουλίου στη Νέα Κίο, ώρα έναρξης: 8.30μμ., είσοδος ελεύθερη

Παράσταση Καραγκιόζη από τον Αθηναϊκό θίασο Σκιών του Άθω Δανέλλη.



§ Δευτέρα 16 Ιουλίου στους Μύλους, ώρα έναρξης: 8.30μμ., είσοδος ελεύθερη

Παράσταση Καραγκιόζη από τον Αθηναϊκό θίασο Σκιών του Άθω Δανέλλη.




Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Α.-Μ.

Νικόλαος Στυλ. Γκαβούνος

Δημοτικός Σύμβουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου