Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΑΝΔΡΙΑΝΟ ΝΑΥΠΛΙΑΣ

Πανηγυρικά εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Ευστάθιου στο πανέμορφο εκκλησάκι του Αγίου στην είσοδο του χωριού Αγίου Αδριανού 5κμ από το Ναύπλιο .Η εορτή του Αγίου τιμάται όλως ιδιαίτερος στην περιοχή μιας και είναι η μοναδική εκκλησία στο Ναύπλιο. Τον πανηγυρικό εσπερινό τέλεσε ο θεοφιλέστατος Επίσκοπος Επιδαύρου κ. Καλλίνικος, παρουσία πλειάδα ιερέων από Ναύπλιο και Αργος. Τον Άγιο τιμάνε κάθε χρόνο πάρα πολύς κόσμος .Το πανέμορφο αυτό εκκλησάκι είναι χτισμένο σε μικρό λόφο γεμάτο πεύκα και έλατα.

ΒΙΟΣ ΑΓΙΟΥ
Ονομαζόταν Πλακίδας και ήταν στρατηλάτης στη Ρώμη. Μεταστράφηκε στη χριστιανική πίστη με θεοσημία. Ενώ κυνηγούσε είδε ένα ελάφι που είχε ανάμεσα στα κέρατά του ένα σταυρό και άκουσε φωνή, η οποία τον καλούσε στην αληθινή πίστη. Βαπτίσθηκε με το όνομα Ευστάθιος και τον ακολούθησε η γυναίκα του Τατιανή, που πήρε το χριστιανικό όνομα Θεοπίστη, καθώς και οι δύο γιοι τους, Αγάπιος και Θεόπιστος. Σε κάποιο ταξίδι του έχασε και την οικογένεια και το βιος του κι αναγκάσθηκε να ζητιανεύει για να ζήσει. Τον επανέφεραν όμως στο στράτευμα και μετά από τη νίκη που κέρδισε, αποκαταστάθηκε στο προηγούμενο αξίωμά του, ενώ παράλληλα βρέθηκε η οικογένειά του. Επί Αδριανού (117-138), επειδή αρνήθηκε να προσφέρει θυσία στα είδωλα, γνώρισε μαρτυρικό θάνατο μαζί με όλη την οικογένειά του.

Η Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη τους στις 20 Σεπτεμβρίου.

Απολυτίκιο, Ήχος δ΄
«Οἱ Μάρτυρές σου Κύριε, ἐν τῇ ἀθλήσει αὐτῶν, στεφάνους ἐκομίσαντο τῆς ἀφθαρσίας, ἐκ σοῦ τοῦ Θεοῦ ἡμῶν· σχόντες γὰρ τὴν ἰσχύν σου, τοὺς τυράννους καθεῖλον, ἔθραυσαν καὶ δαιμόνων, τὰ ἀνίσχυρα θράση. Αὐτῶν ταῖς ἱκεσίαις, Χριστὲ ὁ Θεός, σῶσον τὰς ψυχὰς ἡμῶν.»








B&G STUDIO

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου