Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

H EOΡΤΗ ΤΗΣ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ ΣΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΡΙ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ 

Όπως κάθε χρόνο, έτσι κι εφέτος με μεγάλη λαμπρότητα εορτάσθηκε η εορτή της Ζωοδόχου πηγής στο Κεφαλάρι του Άργους, την Παρασκευή της Διακαινησίμου. Την παραμονή της εορτής τελέστηκε Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Επιδαύρου κ. Καλλινίκου πλαισιωμένος από ιερείς από την ευρύτερη περιοχή. Κατόπιν ακολούθησε η λιτάνευση της θαυματουργής Ιεράς Εικόνος της Παναγίας σε όλο το δημοτικό διαμέρισμα, παρουσία των τοπικών αρχών του Δήμου Άργους Μυκηνών με επικεφαλής τον Δήμαρχο Δ. Καμπόσο ,καθώς και του  βουλευτή Αργολίδας κ. Ανδριανού ,και των υποψηφίων βουλευτών Αναγνωσταρά και Σίδερη. 
ΝΑΟΣ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΡΙ AΡΓΟΥΣ 

Ένας από τους ομορφότερους ιερούς ναούς της πατρίδας μας είναι αυτός της Ζωοδόχου Πηγής στο Κεφαλάρι Αργολίδας. Δύο είναι τα βασικά στοιχεία που τον κάνουν ξεχωριστό. Το πρώτο είναι ότι βρίσκεται σε μια περιοχή που το πράσινο και τα νερά του ιστορικού ποταμού Ερασίνου την κάνουν μαγευτική δεύτερο είναι ότι ο ναός είναι χτισμένος μέσα σε ένα σπήλαιο του όρους Χάον Στο σημείο που βρίσκεται ο ναός, υπήρχε παλαιότερος ναός ο οποίος καταστράφηκε στις 28 Μαΐου του 1918. Η καταστροφή επήλθε από μια ισχυρότατη έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών που βρισκόταν κοντά στον ναό. Σε αυτήν την έκρηξη έχασαν την ζωή τους 45 άνθρωποι.. Ο παλιός ναός είναι γνωστός ως: «Παναγία η Κεφαλαριώτισσα». 














Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ ΣΤΗΝ ΔΑΛΑΜΑΝΑΡΑ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ




Πανηγυρικά εορτάστηκε η εορτή της Ζωοδόχου Πηγής και στο δημοτικό διαμέρισμα της Δαλαμανάρας ,στην ομώνυμη εκκλησία, όπου τιμάται όλως ιδιαιτέρως η εορτή της Παναγίας . Ο σημερινός ναός είναι ο τρίτος κατά σειρά που κτίσθηκε στην περιοχή μιας και η πόλη μεγάλωσε και ο ναός έπρεπε να είναι αντάξιος του πληθυσμού. Κατά παράδοση στην περιοχή εκεί κοντά στον σημερινό ναό υπήρχε Πηγή από την αρχαιότητα στην οποία έτρεχε άφθονο νερό για αυτό και ο ναός από τα παλιά χρόνια ήταν αφιερωμένος στην Ζωοδόχο πηγή. Στον πανηγυρικό εσπερινό χοροστάτησε ο ιεροκήρυκας της ιεράς μητροπόλεως Αργολίδας αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Παπουλέσης παρουσία κι άλλων ιερέων από τις γύρω περιοχές .Στο τέλος του αναστάσιμου εσπερινού ακολούθησε η λιτάνευση της ιερής εικόνας πέριξ της κωμοπόλεως παρουσία των τοπικών αρχών και του αντιπεριφεριάρχη Αργολίδος Αναστασίου Χειβιδόπουλου καθώς και πλήθος κόσμου.

















B&G STUDIO

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου