Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Η ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΟΥ ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΥ




Του Ιατρού Παθολόγου Ιωάννη Παπαθανασίου
Η μεγάλη πλειοψηφία των παιδιών σήμερα πίνει αδιάκριτα αλκοολούχα ποτά γιατί αυτό επιβάλλει το κατεστημένο της βιομηχανοποιημένης διασκέδασης. Αυτός λοιπόν που γιορτάζει παίρνει επί παραδείγματι ένα μπουκάλι ουίσκι για να κεράσει την παρέα του. Αυτό επιβάλλει ο άγραφος νόμος της μόδας που τον ακολουθεί η μεγάλη μάζα των παιδιών όλων των ηλικιών, ανεξέλεγκτα, απερίσκεπτα, ανόητα.
 Αυτό το πολύ αρνητικό φαινόμενο έρχεται σήμερα το Κατηχητικό μας να το φέρει στο φώς της αλήθειας γιατί οι επιπτώσεις του είναι πολύ επιζήμιες και στην ίδια σας τη ζωή.
Το θέμα μας αυτό δεν είναι τόσο απλό όσο εμείς νομίζουμε αλλά είναι πολύ σοβαρό γιατί είναι μπλεγμένο με πολλές καταστάσεις στη προσωπική μας ζωή, οι οποίες μπορεί να μας οδηγήσουν ακόμα και σε ένα πολύ σύντομο και ορατό, πνευματικό και σωματικό θάνατο.
Η χρήση ή η κατάχρηση αλκοολούχων ποτών σας οδηγεί από ήπιες σε βαριές μορφές αλκοολισμού, ο οποίος είναι η φρίκη της υγείας, που επίσης σας οδηγεί σ’ έναν αργό θάνατο.
Πρίν λοιπόν πούμε οτιδήποτε άλλο ακούστε τι λέει η Ιατρική για το αλκοόλ:
1ον: Βλάπτει σοβαρά διάφορους ενζυματικούς μηχανισμούς του μεταβολισμού μας.
2ον: Ενισχύει τη δράση καρκινογόνων ιών ευνοώντας τον καρκίνο στο αναπνευστικό
Και στο πεπτικό σύστημα. Στο στομάχι επιφέρει το έλκος και την γαστρίτιδα.
3ον: Κυρίως στο ήπαρ [συκώτι] δημιουργεί αλκοολική ηπατίτιδα και κίρρωση.
4ον: Αυξάνει το ουρικό οξύ και την κακή χοληστερίνη, στο πάγκρεας δημιουργεί την
παγκρεατίτιδα και στον εγκέφαλο επιφέρει ατροφία στις λειτουργίες του.
Και όλα αυτά είναι αποτελέσματα της άγνοιας που επικρατεί για τις επικίνδυνες επιπτώσεις του όχι τόσο στην σωματική σας υγεία όπως είδαμε, αλλά και στην ψυχική σας υγεία, πολύ περισσότερο όταν παρατηρείται <<διαταραχή της προσωπικότητας>> με εξαρτήσεις, απομονώσεις και συμπλέγματα. Είναι πολύ λυπηρό να βλέπετε παιδιά στην ηλικία σας να έχουν μειωμένες σωματικές και πνευματικές ικανότητες γιατί έχουν συνηθίσει να πίνουν αλκοολούχα ποτά.
Προχωρώντας το θέμα μας πρέπει να ξέρετε ότι το αλκοόλ συνοδεύεται και από διάφορα άλλα παθητικά χαρακτηριστικά της νεολαίας όπως είναι το κάπνισμα, η απρεπής συμπεριφορά και τα άσχημα λόγια. Το παιδί που πίνει έχει ασταθή χαρακτήρα, είναι προβληματικό και κυρίως παρουσιάζει μειωμένη ηθική κρίση.
Στους νέους και στους μεγαλύτερους, με το αλκοόλ συνδέεται η μείωση της αντιληπτικής ικανότητας και της μάθησης. Ακόμη σ’ αυτό επιρρίπτουν την ευθύνη για την βία και την επιθετικότητα πολλών ατόμων. Τρομακτικό είναι το φαινόμενο των δυστυχημάτων λόγω μέθης. Τραγική η κατάσταση όσων έχουν υποστεί εθισμό και εξάρτηση!
Χιλιάδες άρθρα επιστημονικού περιεχομένου έχουν γραφτεί για το αλκοόλ και τον αλκοολισμό. Η εμπορευματοποιημένη ψυχαγωγία με την κατευθυνόμενη διαφήμηση και την πλύση εγκεφάλου επέβαλαν σ’ όλους να πίνουν! Επέβαλαν σ’ όλους μια εντελώς άχρηστη και βλαβερή συνήθεια. Όπου κι’ αν πάς παντού μπάρ, μπουάτ, νάιτ κλάμπ, ντίσκο, καφετέριες, <ξενυχτάδικα>, ουζερί, και τόσα άλλα κέντρα για νυχτερινή κυρίως διασκέδαση, όπου όλοι πίνουν και ξαναπίνουν και μόνο πίνουν.
Κάτι πρέπει να γίνει. Κάτι πρέπει να κάνετε. Κάποια απόφαση πρέπει να πάρετε. Δεν πρέπει να μπείτε σ’ αυτό το << λούκι>>. Την υπόθεση αλκοόλ πρέπει να την διαγράψετε για πάντα απ’ τη ζωή σας. Το αλκοόλ πρέπει να το αποσυνδέσετε για πάντα από την διασκέδασή σας. Πρέπει ν’ αραιώσετε την παρουσία σας από χώρους που είναι συνδεδεμένοι με το αλκοόλ. Ν’ αντικαταστήσετε το αλκοόλ με τόσα-τόσα άλλα πόσιμα και φαγώσιμα.
Σας μεταφέρω κάποια συνθήματα πού έγιναν τίτλοι βιβλίων σχετικών με την αποφυγή της μάστιγας του αλκοολισμού:
1ον: <<Όποιος πίνει κινδυνεύει ν’ αφανίσει την ύπαρξή του>>.
2ον: <<Το αλκοόλ είναι μια καταστρεπτική φωτιά μέσα μας>>.
3ον: <<Το αλκοόλ μας υποβαθμίζει, μας γελοιοποιεί και μας ξευτελίζει>>.
4ον: <<Τα ποτά είναι μια βλακώδης συνήθεια>>.
Νομίζω ότι σήμερα όλοι σας καταλάβατε το πόση μεγάλη σημασία έχει το θέμα του <<ποτού>> και του αλκοολισμού στη ζωή σας. Και μόνο το γεγονός ότι το μελετούν πολλές επιστήμες και καταλήγουν στα ίδια συμπεράσματα αξίζει να το προσέξετε και να το αποφύγετε.
Και μόνο ιατρικά από άποψη υγείας να το δείτε φτάνει για να το αποφύγετε όπως << ο διάβολος το λιβάνι>>. Η Αγία Γραφή μας λέγει ότι: << το σώμα μας είναι το σπίτι μέσα στο οποίο κατοικεί το Άγιο Πνεύμα, και γι’ αυτό αλλοίμονό μας αν καταστρέψουμε το σπίτι αυτό, δηλαδή το σώμα μας, γιατί τότε ο Θεός θα μας καταστρέψει>>.
Άς μείνουμε λοιπόν συνεπείς στο να εφαρμόσουμε αυτή την σωτήρια εντολή του Θεού.

http://www.katixitiko.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου