Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ: ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΟΥΜΕ ΩΣΤΕ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ


Σήμερα στην Αθήνα υπάρχει φτώχεια, υπάρχει ανεργία, υπάρχει μία ανασφάλεια και υπάρχει ένα ερωτηματικό προς τα πού πηγαίνουμε, δηλώνει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος και προσθέτει ότι ''δεν πρέπει να μας πιάνει πανικός, αλλά πρέπει με ψυχραιμία, με μεθοδικότητα και με εργασία, όλοι μαζί να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες''.

Σε δηλώσεις μετά την τελετή στην Ιερά Αρχιεπισκοπή όπου τιμήθηκε ο επιχειρηματίας Βάσος Χατζηθεοδοσίου για τη συνολική φιλανθρωπική προσφορά του τόσο προς την Ιερά Αρχιεπισκοπή όσο και προς την Εκκλησία, γενικότερα... ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών ευχήθηκε χρόνια πολλά και ευλογημένα και ιδιαίτερα ένα έτος ευλογημένο.

''Ετος που με τη βοήθεια του Θεού να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες. Θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες προς τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, τις Ιερείς Μητροπόλεις και τους ευλαβείς κληρικούς, αλλά και όλους τους αγαπητούς Κυπρίους οι οποίοι με αγάπη μας αντιμετωπίζουν αυτό τον καιρό. Υπάρχουν ορισμένες δυσκολίες στην πατρίδα μας, στην Ελλάδα, στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών και κυρίως στις μεγαλουπόλεις,» είπε, σημειώνοντας ότι η Εκκλησία της Κύπρου με τους εργάτες της θέλησε να μας συμπαρασταθεί και στέλνει διάφορες βοήθειες τις οποίες τις αξιοποιούμε και τις χρειαζόμαστε.

«Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ προς όλους αυτούς τους ανθρώπους που μας θυμούνται και ιδιαίτερα θα ήθελα να πω ένα ευχαριστώ για τη σημερινή αυτή εκδήλωση, δηλαδή τις ευχαριστίες και την εκδήλωση ευγνωμοσύνης προς τον κ. Χατζηθεοδοσίου, ο οποίος συντελεί με τον κόπο των εργασιών του, ώστε αυτά τα αγαθά από εδώ να φτάσουν στην Αθήνα και γίνεται κατά κάποιο τρόπο αυτός μια γέφυρα αγάπης από την Κύπρο προς την πατρίδα μας, την Ελλάδα'', πρόσθεσε.

Ερωτηθείς ποιες είναι οι ανάγκες του ελληνισμού σήμερα, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε ότι το δύσκολο είναι πώς μπορούμε να βγούμε από αυτές τις ανάγκες.

''Είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί ούτε να το προβλέψει ούτε να πει τίποτε. Απλώς ελπίζοντας και πιστεύοντας στη δύναμη του ελληνισμού, είμαι σίγουρος ότι θα ξεπεράσει αυτή τη δυσκολία και θα ξαναβρούμε πάλι τον εαυτό μας για να προχωρήσουμε μπροστά με προκοπή. Σήμερα στην Αθήνα υπάρχει φτώχεια, υπάρχει ανεργία, υπάρχει μία ανασφάλεια και υπάρχει ένα ερωτηματικό προς τα πού πηγαίνουμε. Είναι κάτι που απασχολεί όλους μας και τον καθένα χωριστά και ιδιαίτερα σε αυτούς που έχουν τις ευθύνες στα χέρια για την πορεία αυτού του τόπου, αυτού του λαού. Δεν πρέπει να μας πιάνει πανικός, βέβαια, αλλά πρέπει με ψυχραιμία, με μεθοδικότητα και με εργασία όλοι μαζί να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες'', συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση κατά πόσο η Εκκλησία της Ελλάδας ίσως θα έπρεπε με τη μορφή φορολογίας να αποδίδει κάποια χρήματα στο ελληνικό δημόσιο, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών είπε: ''Λυπάμαι που το ακούω από κατοίκους της Κύπρου. Αυτό είναι ένα σύνθημα που το έχουνε ειδικά εξαπολύσει διάφοροι χώροι για τις δικές τους σκοπιμότητες''.

Η Εκκλησία της Ελλάδος, συνέχισε, πληρώνει περισσότερο φόρο απ' ότι οι πολίτες στην Ελλάδα.

''Αυτό πρέπει να το ξέρετε. Τα έσοδα, δυστυχώς, του 2010 της Εκκλησίας γενικότερα, του Κεντρικού Οργανισμού, ήταν 11 εκατομμύρια ευρώ και τα έξοδα 16 εκατομμύρια. Επομένως, έχουμε χρεωστικό υπόλοιπο από τον περασμένο χρόνο 5 εκατομμύρια. Στα 11 εκατομμύρια σημειώστε ότι οι τόκοι προς το κράτος είναι δύο εκατομμύρια εφτακόσιες χιλιάδες, δηλαδή το εν τρίτο. Δεν ξέρω ποιος πολίτης σε ποια χώρα, ποιος οργανισμός, σε ποια χώρα, θρησκευτικός πληρώνει τόσα όσα πληρώνει η Ελλάδα στο κράτος. Το 2010 στα 11 εκατομμύρια έσοδα πλήρωσε δύο εκατομμύρια εφτακόσιες χιλιάδες. Επομένως, όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού που λέγονται, διότι υπάρχουν τέτοιες διαθέσεις, δυστυχώς πολλές και αυτό κι αν είναι ένα πρόβλημα του ελληνισμού σήμερα'', σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα του Ηγούμενου Εφραίμ, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών είπε ότι είναι ένα θέμα πάρα πολύ λεπτό.

''Ενα θέμα αφού ασχολείται με αυτό η δικαιοσύνη, εμείς δεν μπορούμε να παρέμβουμε, αλλά όμως ως Εκκλησία επειδή γνωρίσαμε και γνωρίζουμε τον άνθρωπο συμπάσχουμε και είμαστε στο πλευρό του'', ανέφερε.

Ερωτηθείς αν γίνονται ενέργειες για να τερματιστεί αυτό, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών είπε ότι ενέργειες οι οποίες μπορούν να εκληφθούν ως παρέμβαση δικαιοσύνης όχι, αλλά συμπαράσταση ανθρώπινη σε ώρες δύσκολες υπάρχει.

agioritikovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου