Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

"To στάδιον των αρετών ηνέωκται..."

  

Αρχή του Τριωδίου και η εκκλησία μας, καλεί σε περισυλλογή, σε πνευματική εγρήγορσι, σε επιστράτευσι όλων των ψυχικών μας δυνάμεων, για να διέλθουμε προετοιμασμένοι το στάδιο των αρετών και να φτάσουμε εφοδιασμένοι μπροστά στο συγκλονιστικό γεγονός της Σταυρώσεως του Κυρίου μας. 
   Κι εμείς δεμένοι με τα γήινα, τα πρόσκαιρα, τα εφήμερα ερμηνεύουμε την αρχή του Τριωδίου , την περίοδο της Αποκριάς, που αποτελεί ακριβώς της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, ως περίοδο ξεφαντώματος, κεφιού  και διασκεδάσεως, περίοδο που δικαιολογούνται κάποιες καταχρήσεις και εκτροπές, κρυμμένες και καμουφλαρισμένες πίσω από την μάσκα του Καρνάβαλου.
  Σκέψεις κι επιθυμίες που δεν τολμούσαμε στην καθημερινή μας ζωή να φέρουμε στο φως της δημοσιότητος, ντύνονται με το ένδυμα της μεταμφιέσεως- που αποκρύπτει το πραγματικό πρόσωπο- και γίνονται πράξι. Μια πράξη που καταπνίγει τον έλεγχο της συνειδήσεως, γιατί νομιμοποιείται μέσα στο κλίμα των ημερών αυτών, το οποίο παρακινεί σε ξεφάντωμα χωρίς φραγμούς.
  Και φτάνουμε στο σημείο να αποποιούμαστε την προσωπικότητά μας, το αληθινό μας πρόσωπο ή να το υποτάσσουμε σ'ένα προσωπείο, που τις περισσότερες φορές αντανακλά τα μύχια της καρδιάς μας.
  Κι όμως η περίοδος αυτή, περισσότερο από κάθε άλλη περίοδο του χρόνου, αποζητά να έλθουμε σε συναίσθηση  και σε αυτογνωσία* και έχοντας βρή το αληθινό μας πρόσωπο, απαλλαγμένο από τα μύρια προσωπεία των παθών και των αδυναμιών μας, να εισέλθουμε με επίγνωσι στο στάδιο του πνευματικού αγώνος." Το στάδιον των αρετών ηνέωκται, οι βουλώμενοι αθλήσαι εισέλθετε"! Η Εκκλησία  μας καλεί να αναλάβουμε αυτήν περίοδο"το καλόν αγώνα ". Ας γίνουμε όλοι αποδέκτες αυτού του καλέσματος, για να λάβουμε "τον αληθινόν στέφανον παρά του Παμβασιλέως Χριστού".

ΑΠΟ ΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ 
"ΛΥΔΙΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου