Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ

 

 Ήδη εισήλθαμε στην περίοδο η οποία σε λίγες ημέρες θα μας οδηγήση στην ανάμνηση και τη βίωση του μεγάλου σωτηριώδους γεγονότος της εναθρωπίσεως του Κυρίου μας. Το να έλθη στον κόσμο  ο Ιησούς και να γεννηθή όπως όλοι οι άνθρωποι, εκτός αμαρτίας, αποτελεί τον πρώτο σταθμό του έργου της σωτηρίας των ανθρώπων, το οποίον θριαμβευτικά ολοκληρώνεται και επισφραγίζεται με την Ανάσταση και την Ανάληψη. Ανάμεσα στην αρχή και στο τέλος μεσολαβεί η διδασκαλία, η δράση του Κυρίου και ιδίως η θυσία του επάνω στο Σταυρό, η οποία έδωσε τη λύτρωση εις τον λαόν του και τη δυνατότητα να γίνει ο άνθρωπος και πάλι παιδί του Θεού.
  Γι'αυτό και το χριστιανικό κήρυγμα από τις πρώτες ημέρες και μέχρι σήμερα δια μέσου των αιώνων περιστράφηκε γύρω από τον σταυρόν του Κυρίου και τη θυσία του, και ο Σταυρός έγινε το σύμβολο της χριστιανοσύνης. Και ήταν ένα κήρυγμα, ο λόγος ο του Σταυρού, όπως λέγει εδώ ο Απόστολος Παύλος, που χώρισε τους ακροατάς σε δύο μέρη. Πρώτον σ'αυτούς οι οποίοι ένα τέτοιο κήρυγμα το εξέλαβαν για ανοησία και τους κήρυκας για τρελούς και μεθυσμένους. Γι'αυτό και το περιφρόνησαν ή και το εχλεύασαν και έδιωξαν ακόμη τους κήρυκας του. Έτσι ήταν φυσικό να μην το γνωρίσουν και να μη γευθούν τη χάρη που έφερνε από τον ουρανό. Αυτοί είναι ακριβώς οι "απολλυμένοι".
  Από το άλλο μέρος μιά στρατιά ολόκληρη, που διαρκώς μεγαλώνει όσο περνούν οι αιώνες, διψασμένοι όχι  από γνώση ούτε από παχυλή αντίληψη για τον Μεσσία, αλλά με τον ειλικρινή  πόθο  να βρούν τη σωτηρία, έδωσαν εμπιστοσύνη στο κήρυγμα αυτό, ασπάσθηκαν την αλήθειά του και βρήκαν εκεί αυτό ακριβώς που μάταια αναζητούσαν αλλού και περίμεναν τόσους αιώνες. Το κήρυγμα του Σταυρού ήταν πράγματι κήρυγμα σωτηρίας.
  Όλα βέβαια αυτά είναι σε μας πολύ γνωστή  ιστορία και σαν γνώση θα περίττευε ίσως να λεχθούν εδώ.  Όμως επειδή είμεθα πρόσωπα που θέλουμε  να παίζουμε κάποιο ρόλο, απειροελάχιστο έστω, σ΄αυτή την ιστορία, πρέπει  να τη μελετήσουμε ακόμη μια φορά.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
ΚΗΡΎΓΜΑΤΑ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΖΩΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου