Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

ENA ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ


Μια από τις σπάνιες ευκαιρίες είχαν όσοι σήμερα το απόγευμα, μετά την σύντομη βροχή στην περιοχή του Ναυπλίου, είδαν το διπλό ουράνιο τόξο πάνω από τα τείχη της Τίρυνθας. Ένα πράγματι σχετικά σπάνιο φαινόμενο, όπου:
1) To εσωτερικό ουράνιο τόξο είναι πιο φωτεινό (για αυτό και ονομάζεται πρωτεύον ουράνιο τόξο.)
2) Τα χρώματα είναι αντίθετα στα δυο ουράνια τόξα, δηλαδή, στο πρωτεύον τόξο εσωτερικά
βρίσκεται το ιώδες και εξωτερικά το ερυθρό χρώμα, ενώ στο δευτερεύον τόξο έχουμε το
ερυθρό στο εσωτερικό και το ιώδες στο εξωτερικό του τόξου. Οι δυο αυτές διαφορές οφείλονται στο γεγονός ότι, στο πρωτεύον ουράνιο τόξο η ηλιακή ακτίνα αντανακλάται στο εσωτερικό της σταγόνας βροχής μια φορά, ενώ στο δευτερεύον τόξο έχουμε δυο διαδοχικές εσωτερικές ανακλάσεις, με αποτέλεσμα μικρότερη φωτεινότητα και αντιστροφή των ακραίων χρωμάτων του ηλιακού φάσματος. Κάτω από μερικές σπάνιες περιπτώσεις, είναι ακόμα πιθανό να φανεί ένα τρίτο ή ένα τέταρτο τόξο από τις πρόσθετες εσωτερικές ανακλάσεις που πραγματοποιούνται. Από παιδιά μαθαίναμε το ουράνιο τόξο σαν σύμβολό ελπίδας και καλής τύχης.
Σύμβολο της υπόσχεσης του θεού προς τον Νώε μετά τον κατακλυσμό. Κατά ένα ευρωπαϊκό μύθο μάλιστα , στη βάση του ουράνιου τόξου ένα τσουκάλι γεμάτο χρυσάφι περιμένει όποιον καταφέρει να φτάσει εκεί. Βέβαια αυτό είναι αδύνατο καθώς το ουράνιο τόξο είναι οφθαλμαπάτη που δεν εντοπίζεται στο χώρο.


PHOTO STUDIO B&G

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου