Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ


Με κάθε λαμπρότητα εορτάστηκε η Δεσποτική εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου στο ορεινό χωριό των Λιμνών ,του δήμου Άργους Μυκηνών .Ο ομώνυμος ιερός ναός που είναι αφιερωμένος στην Υπαπαντή του Χριστού, μαζεύει κάθε χρόνο πάρα πολύ κόσμο από την Αργολίδα και την Κορινθία μιας και στον ναό φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της υπαπαντής του Κυρίου. Φέτος στον πανηγυρικό εσπερινό χοροστάτησε ο θεοφιλέστατος επίσκοπος Επιδαύρου κ. Καλλίνικος πλαισιωμένος από ιερείς από την ευρήτερη περιοχή. Στο τέλος του αρχιερατικού εσπερινού ο θεοφιλέστατος επίσκοπος κήρυξε τον θείο λόγο .Κατόπιν ακολούθησε η λιτάνευση της ιερής εικόνας σε όλο το χωριό ,,προς ευλογία των κατοίκων .Παρών στον εσπερινό οι βουλευτές Αργολίδας κ. Ανδριανός Ι. και Ι, Μανιάτης , ο αντιπεριφερειάρχης Τάσος Χειβιδόπουλος , ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Πουλάς, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Βασίλης Σιδέρης και Φάνης Στεφανόπουλος ,οι αντιδήμαρχοι Θ. Οικονόμου ,Π.Δούρος ,ο πρόεδρος της ΚΕΔΑΜ Νίκος Γκαβούνος ,οι δημοτικοί σύμβουλοι Χρήστος Πετσέλης ,Γιάννης Νότης,Ηλίας Χατζηγεωργίου ,οι πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων Λουκάς Πότος (Λιμνών),Κωστής Κολεβέντης (Φιχτίων), Αθανάσιος Βανάς ( Νέας Κίου) και ο δήμαρχος της Κορίνθου Αλέξανδρος Πνευματικός.









Και στο δημοτικό διαμέρισμα Λευκακίων ,του δήμου Ναυπλίου τιμάται όλως ιδιαιτέρως η υπαπαντή του Κυρίου. Τον πανηγυρικό εσπερινό τέλεσε ο ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Αργολίδος Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Παπουλέσης, παρόντων κι άλλων ιερέων από την περιοχή του Ναυπλίου. Μετά το τέλος του εσπερινού ακλούθησε η λιτάνευση της Ιερής εικόνας. Παρών στον εσπερινό ο Δήμαρχος Ναυπλίου Δ. Κωστούρος καθώς και ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Χ.Γραμματικόπουλος.











 

 Υπαπαντή του Χριστού

Στις 2 Φεβρουαρίου εορτάζεται η Υπαπαντή του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Το 541 μΧ, ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός καθιερώνει την εορτή της Υπαπαντής, της ημέρας δηλαδή
που ο Ιησούς Χριστός προϋπαντήθηκε στον Ναό του Σολωμόντα από τον γέροντα ιερέα Συμεών.

Σύμφωνα με τον νόμο του Μωυσή, κάθε πρωτότοκο αρσενικό παιδί έπρεπε να αφιερώνεται στον Θεό και να προσφέρει, την τεσσαρακοστή ημέρα από τη γέννησή του, θυσία στον Θεό ένα ζεύγος τρυγόνων ή δυο νεοσσούς περιστερών
Έτσι η Θεοτόκος, 40 ημέρες μετά τη Γέννηση του Χριστού, πήγε τον υιό της στην Ιερουσαλήμ για να τον παρουσιάσει στο Ιερό.
Αυτή την ημέρα και την ώρα που έμπαιναν στον Ναό η Παναγία, ο Ιησούς Χριστός και ο Ιωσήφ
βρέθηκε εκεί ο δίκαιος Συμεών, φωτισμένος από το Άγιο Πνεύμα, για να τους προϋπαντήσει στην είσοδο. Ο Συμεών, που ήταν ένας δίκαιος, ευλαβής και ηλικιωμένος ιερέας, είχε πληροφορηθεί από θεία αποκάλυψη, ότι δεν θα πεθάνει προτού δει τον αναμενόμενο Μεσσία και Σωτήρα του κόσμου.
Ο Συμεών περιμένει στην είσοδο του ναού κι εκεί συναντιέται με τον Ιησού, τον οποίο οδηγεί στο ιερό συνοδευόμενος από την Παναγία και τον Ιωσήφ.
Ο Συμεών δέχτηκε στις αγκαλιές του τον Κύριο έχοντας καταλάβει από θεία φώτιση ότι αυτός είναι ο αναμενόμενος Μεσσίας.
Τότε ο Συμεών δοξάζει τον Θεό λέγοντας "Νυν απολύεις τον δούλον σου, Δέσποτα, κατά το ρήμα σου εν ειρήνη, ότι είδον οι οφθαλμοί μου το σωτήριόν σου, ο ητοίμασας κατά πρόσωπον πάντων των λαών, φως εις αποκάλυψιν εθνών και δόξαν λαού σου Ισραήλ".

Η γνωστή φράση "Νυν απολύεις τον δούλον σου, Δέσποτα", ερμηνεύεται ότι ο Συμεών, με χαρά κλείνει τα μάτια του και παραδίδει την ψυχή του στον Θεό, έχοντας δει με τα μάτια του τον Σωτήρα του κόσμου.
Στις ημέρες μας, 40 ημέρες μετά την γέννηση ενός παιδιού, γίνεται ο σαραντισμός.
Ο σαραντισμός είναι η προσφορά του νεογέννητου παιδιού στον Θεό και γίνεται σε μίμηση του σαραντισμού του Χριστού, είναι το πρώτο βήμα που κάνει το παιδί προς την Εκκλησία.
Οι Πατέρες όρισαν τον αριθμό των 40 ημερών επειδή χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα ο οργανισμός της γυναίκας για να επιστρέψει στην κατάσταση που ήταν πριν την εγκυμοσύνη. Στην ακολουθία του σαραντισμού ο ιερέας διαβάζει ευχές ευλογώντας το παιδί και την μητέρα.








PHOTO STUDIO B&G ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΡΑΣΣΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου