Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Ποια είναι η σημασία της Χριστιανικής λύτρωσης;


Ερώτηση: Ποια είναι η σημασία της Χριστιανικής λύτρωσης;

Απάντηση: Όλοι έχουν ανάγκη λύτρωσης. Η φυσική μας κατάσταση χαρακτηρίζεται από την ενοχή: «δεδομένου ότι, όλοι αμάρτησαν, και στερούνται τη δόξα τού Θεού» (Προς Ρωμαίους 3:23). Η λύτρωση του Χριστού μας ελευθέρωσε από την ενοχή «ανακηρύσσονται, όμως, δίκαιοι, δωρεάν, με τη χάρη του, διαμέσου τής απολύτρωσης που έγινε με τον Ιησού Χριστό» (Προς Ρωμαίους 3:24).

Στα πλεονεκτήματα της λύτρωσης συμπεριλαμβάνονται η αιώνια ζωή (Αποκάλυψη 5:9-10), η άφεση αμαρτιών (Εφεσίους 1:7), η δικαιοσύνη (Προς Ρωμαίους 5:17), η ελευθερία από την κατάρα του νόμου (Προς Γαλάτες 3:13), η υιοθεσία στην οικογένεια του Θεού (Προς Γαλάτες 4:5), η λύτρωση από τα δεσμά της αμαρτίας (Τίτος 2:14, Α΄ Πέτρου 1:14-18), η ειρήνη με τον Θεό (Κολοσσαείς 1:18-20) και η πλήρωση με το Άγιο Πνεύμα (Α΄ Κορινθίους 6:19-20). Επομένως λυτρωμένος σημαίνει ότι έχεις συγχωρεθεί, είσαι άγιος, δίκαιος, ελεύθερος, υιοθετημένος και συμφιλιωμένος. Δέστε επίσης ψαλμός 130:7-8, κατά Λουκά 2:38 και Πράξεις 20:28.

Η λέξη λύτρωση σημαίνει και «εξαγορά». Ο όρος χρησιμοποιήθηκε ειδικά για την εξαγορά της ελευθερίας κάποιου σκλάβου. Η χρήση αυτού του όρου για τον θάνατο του Χριστού πάνω στο σταυρό είναι πολύ εύστοχη. Εάν έχουμε «εξαγοραστεί» τότε η προηγούμενη κατάστασή μας ήταν αυτή της δουλείας. Ο Θεός εξαγόρασε την ελευθερία μας και δεν είμαστε πλέον δέσμιοι της αμαρτίας ή του νόμου της Παλαιάς Διαθήκης. Αυτή η μεταφορική χρήση της «εξαγοράς» είναι η διδασκαλία του προς Γαλάτες 3:13 και 4:5.

Σχετική με την Χριστιανική έννοια της εξαγοράς είναι η λέξη λύτρα. Ο Ιησούς πλήρωσε το τίμημα για την λύτρωση μας από την αμαρτία και τις συνέπειες της (Κατά Ματθαίον 20:28, Α΄ Τιμόθεο 2:6). Ο θάνατός Του ήταν το αντάλλαγμα για την ζωή μας. Πραγματικά, στη Γραφή είναι σαφές ότι η λύτρωση είναι δυνατή μόνο «διαμέσου του αίματος Του» αυτό γίνεται με τον θάνατό Του (Κολοσσαείς 1:14).

Οι δρόμοι του παραδείσου θα γεμίσουν με πρώην αιχμάλωτους που χωρίς τις δικές τους προσπάθειες, θα βρεθούν λυτρωμένοι, συγχωρεμένοι και ελεύθεροι. Οι δούλοι της αμαρτίας έχουν γίνει άγιοι. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα ψάλουμε ένα νέο ύμνο – έναν ύμνο δοξολογίας στον Λυτρωτή που θυσιάστηκε (Αποκάλυψη 5:9). Ήμασταν δούλοι της αμαρτίας, καταδικασμένοι σε αιώνιο χωρισμό από τον Θεό. Ο Ιησούς πλήρωσε το τίμημα για να μας εξαγοράσει, με αποτέλεσμα την ελευθερία μας από την δουλεία της αμαρτίας και την σωτηρία μας από τις αιώνιες συνέπειες της αμαρτίας.

http://www.gotquestions.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου