Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ



Είναι κοινό μυστικό. Οδυνηρό. Ο άνθρωπος τείνει ακατάσχετα προς τη χαλάρωση και την απορρύθμιση.



<<Υιοί ανθρώπων εως πότε βαρυκάρδιοι>>; ρωτά με αγωνιώδη και λυπηρό στοχασμό   ο θεόπνευστος Ψαλμωδός (δ' 3) <<Γιατί  τόσο δυναστικά να σας καθορίζει μια ανεξήγητη πνευματική κόπωση και να σας καθηλώνει; Γιατί; Έως πότε πια;
Παίρνουμε αποφάσεις, και δεν τις υλοποιούμε. Θαυμάζουμε την αρετή, και στην καθημερινή πράξη αθέλητα την προδίδουμε. Και το ακόμη πιο τραγικό. Όταν η θεία Χάρη ως <<πνοή βιαία>> μας συναρπάζει και μας ανεβάζει ψηλά, εμείς από την επόμενη στιγμή αρχίζουμε να χάνουμε το ύψος.
Τείνουμε στο να παραμελήσουμε την προσευχή, να καταπατήσουμε τη νηστεία , να παραλείψουμε, τον Εκκλησιασμό, ότι μας συνδέει με τον Ουρανό.  Και φερόμεθα ακάθεκτα προς τα επίγεια και φθαρτά: Παιχνίδι- Ψυχαγωγία- Δουλειές - Πολυτέλειες- Δόξες - Ευκαιρίες του <<παρόντος αιώνος του απατεώνος>>.
Καταλαβαίνετε τώρα πως λειτουργεί  η Μεγάλη  Τεσσαρακοστή;
Αισθάνεσθε πόσο αναγκαία μας είναι καθώς πλησιάζει;
Αυτή μας αναχαιτίζει από το αφηνιασμένο τρέξιμο, μας συγκρατεί και μας ανασυγκροτεί . Δίνει το σύνθημα να περικόψουμε την υλιστική απληστία μας και να ισορροπήσουμε ανατείνοντας τα ενδιαφέροντά μας  προς τα πνευματικά  και τα αιώνια. Παρέχει την ευκαιρία και τις συνθήκες  να περισυλλέγουμε σε αυτοκριτική, ελέγχοντας βαθύτερα και επιμελέστερα την πνευματική μας πορεία. Και εξομολογούμενοι σωστότερα, με περισσότερη ειλικρίνεια, συναίσθηση και κατάνυξη. Μας ενθαρρύνει και μας προτρέπει  να εγκατευθούμε, δηλαδή  να περιστείλουμε  τις ακόρεστες επιθυμίες του σώματος, καθώς και τις τεχνητές ανάγκες της εποχής. Κι έτσι να ελευθερωθούμε, να επιτύχουμε το <<μέτρον άριστον>>, το χαρίεν>>  του πραγματικού ανθρώπου . Ειδικότερα  το βίωμα του Ορθοδόξου που ζει   στο κλίμα των Ι. Ακολουθιών, που αναπνέει διαρκώς Θεό, Άγιον Πνεύμα, που έχει ταυτισθεί μυστικά με το Θεάνθρωπο Κύριο Ιησού Χριστό.
Παιδιά , ας << πάρουμε στα σοβαρά >> την Μεγάλη Τεσσαρακοστή !
Είναι υπόθεση ζωής! Αληθινής ζωής μας!

ΑΠΟ ΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΝΕΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΝΙΚΗΝ

H εικόνα: Ο ηνίοχος' χάλκινο άγαλμα σε φυσικό μέγεθος ύψος 1.80.
Μουσείο Δελφών 474 π.Χ
Αιώνιο σύμβολο στιβαρής νεανικής σφριγηλότητας και αυτοσυκγρατήσεως

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου