Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ

Πανηγυρικά εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Σπυρίδωνα στο Ναύπλιο στο ομώνυμο ιστορικό εκκλησάκι του Αγίου στην καρδιά της παλιάς πόλης του Ναυπλίου εκεί που στις 27 Σεπτεμβρίου του 1831 οι Μαυρομιχαληδες σκότωσαν τον πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννη Καποδίστρια. 
Τον πανηγυρικό εσπερινό τέλεσε ο Μητροπολίτης Αργολίδας Νεκτάριος και παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος.
«Είναι ό μόνος ναός πού χτίσθηκε το 1702 με τις φροντίδες και τα έξοδα της Ναυπλιακής Αδελφότητας των Ορθοδόξων Ελλήνων, όπως θετικά βεβαιώνει πλάκα εντειχισμένη στην ανατολική πλευρά με κτιτορική επιγραφή σε Ιαμβικούς στίχους:

«Νεώς ο θείος Σπυρίδωνος θεσκέλου νυν εκ θεμέθλων συντόνως ανιδρύθη, εσθλή τε βουλή και χορηγία αφθόνω αδελφότητος ευσεβούς τε απάσης ΑΨΒ».

Μας είναι άγνωστο αν στη θέση αυτή προϋπήρχε* κάποια άλλη ομώνυμη μικρότερη εκκλησιά, και το γιατί αφιερώθηκε στον πολιούχο της Κέρκυρας. Ο μεταβυζαντινός αυτός ναός έχει σχήμα εγγεγραμμένου σταυρού με οκτάγωνο μεγάλο τρούλο και ημιεξάπλευρη κόγχη Ιερού.





B&G STUDIO

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου