Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΩΝ ΓΗΡΑΤΕΙΩΝ

 

Είναι παναθρώπινος και ακατανίκητος ο νόμος της φθοράς. Είτε το θέλουμε είτε όχι, τα γηρατειά έρχονται και μαζί τους φέρνουν και αρκετά άλλα δυσάρεστα προβλήματα. Η όραση αδυνατίζει, η ακοή δυσκολεύεται, τα χέρια δεν αντέχουν βάρη, τα πόδια βαζίδουν πλέον αργά, η μέση πονάει συχνά κλπ.
  Αυτοί είμαστε οι άνθρωποι. Μας το είπε πρίν από πολλά χρόνια ο θεοκίνητος Προφήτης, ότι μετά τα ογδόντα η ζωή του ανθρώπου (κι αν βέβαια η κράση του ανθρώπου είναι δυνατή) είναι "κόπος και "πόνος" (Ψαλμ.πθ (89)10).
  Χαλαρώνουν οι σωματικές και οι πνευματικές μας δυνάμεις και παιδευόμαστε μάλλον παρά απολαμβάνουμε ευχάριστη ζωή.
  Αυτές τις δύσκολες ώρες τις εκμεταλεύεται ο μισάνθρωπος διάβολος. Και όπως γράφει ο άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης στο πνευματικότατο σύγγραμά του "Ο αόρατος πόλεμος", επιτίθεται με μανία εναντίον του γέροντος, που έχει εξασθενήσει η θέλησή του. Και θέλει να τον ρίξει ή στην απελπισία ή στην υπερηφάνεια* στην απελπισία βάζοντας μέσα του σκέψεις απαισιόδοξες, όπως ότι  "δεν έκανες τίποτε καλό στην ζωή" και στην υπερηφάνεια ότι "έφτασες στην αρετή  του Αγίους" με αποτέλεσμα πρίν πεθάνει να τον δέσει στο άρμα του και να τον σύρει στην κόλαση μαζί του.
  Γι'αυτό και ο θεόπνευστος Ψαλμωδός  παρακαλούσε τον Θεό:"Μη απορρίψης με είς καιρόν γήρως, εν τω εκλείπειν την ισχύν μου μη εγκαταλείπης με" (Ψαλμ.ο (70) 9). Μην αδιαφορήσεις για μένα, Κύριε, στα γεράματά μου. Τότε που θα λιγοστεύουν οι δυνάμεις μου και δεν θα μπορώ να αντιμετωπίσω τους πειρασμούς, μη με εγκαταλείψεις μόνο μου και αβοήθητο.
  Έχουν πειρασμούς τα γηρατειά και πολύ μεγάλους μάλιστα. Ο σατανάς θυμίζει κάποτε στους γέροντες εικόνες της προηγούμενης ζωής τους, για να τους συγχίζει και να τους κλέβει την ειρήνη της ψυχής τους και να τους ταλαιπωρεί.
   Ο Μέγας Βασίλειος, που έζησε από κοντά τη συμπεριφορά αρκετών γερόντων στο Γηροκομείο που υπήρχε στο τεράστιο φιλανθρωπικό Ίδρυμα που ίδρυσε και το οποίο οναμάστηκε "Βασιλειάδα", κάνει ειδική αναφορά στους γέροντες στην θαυμάσια θεία Λειτουργία του. " το γήρας περικράτησον", λέει σε κεντρική ευχή της Θείας Λειτουγίας. Στήριξε , Κύριε από κάθε πλευρά τα γηρατειά. Λίγες λέξεις με πλούσιο νόημα και περιεχόμενο. Παρακαλεί και ικετεύει στην πιο ιερή ώρα της Λατρείας τον Θεό να στηρίζει και να προστατεύει τους γέροντες , διότι είναι αδύναμοι και είναι εύκολο να καταπέσουν. ¨Εχουν ανάγκη στηριγμού και βοήθειας.
  Έτσι πρέπει να βλέπουμε τους γέροντες που έχουμε τυχόν στο σπίτι μας. Είναι οι απόμαχοι της ζωής, αυτοί που μας έφεραν στη ζωή, μας ανέθρεψαν, μας ανάστησαν με πολλούς κόπους και αγώνες και χαίρονται πλέον με την προκοπή μας. Τώρα όμως δίνουν τον αγώνα της ζωής τους στα πρόθυρα του θανάτου με πεσμένες τις δυνάμεις τους. Και ως άνθρωποι έχουν ανάγκη στηριγμού.  
  Έχουμε  χρέος αγάπης και ευγνωμοσύνης απέναντί τους και πρέπει να προσευχόμαστε γι'αυτούς να τους στηρίζει ο Θεός στα γηρατειά τους. Αλλά με ένα χαμόγελο μας απέναντί τους ένας καλός , ευχάριστος λόγος μας προς αυτούς , ένα απλό δωράκι στη γιορτή τους είναι στηριγμός στα γεράματά τους. Τους δίνει χαρά. Τους αναπτερώνει την ελπίδα. Τους ζωογονεί Τους βοηθεί να μένουν σταθεροί στο δρόμο της αρετής, οποίος έχει τέρμα του τον Παράδεισο του Ουρανού ,εκεί όπου δεν θα υπάρχει φθορά και γήρας, αλλά θα επικρατεί αιωνία νεότης.


ΑΠΟ ΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΌ ΠΕΡΙΟΔΙΚΌ 
Ο ΣΩΤΗΡ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου