Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

«Tο Ταξίδι του Φερεϋντούν», του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου,

«Tο Ταξίδι του Φερεϋντούν», του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου, ένα παραμύθι για μικρούς και μεγάλους βασισμένο στη ζωή του φιλέλληνα Πέρση ποιητή Φερεϋντούν Φαριάντ, θα παρουσιαστεί την Κ υ ρ ι α κ ή 3 Ν ο ε μ β ρ ί ο υ 2013 στις 11.00 το πρωί στην Παιδική και Νεανική Βιβλιοθήκη Άργους.

Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει η γνωστή παραμυθού Ερασμία Ηλιοπούλου.

Η εκδήλωση απευθύνεται κυρίως σε παιδιά πάνω από 9 ετών και εφήβους.

Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν ο Σύλλογος Φιλολόγων Αργολίδας και ο Σύλλογος Φίλων του Δημοτικού Ωδείου Άργους Μυκηνών, ο Δήμος Άργους Μυκηνών και η Παιδική – Νεανική Βιβλιοθήκη που λειτουργεί στα πλαίσια των δράσεων της ΚΕΔΑΜ.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.


Ο Γρ. Χαλιακόπουλος φίλος με τον πολυβραβευμένο ποιητή και μεταφραστή, που είχε τιμηθεί και με το Βραβείο Άντερσεν αλλά και τα κρατικά Βραβεία του Ιράν και της Ελλάδας για το μεταφραστικό του έργο, είχε την «τύχη» να του πάρει την πρώτη και τελευταία συνέντευξη, στα 28 χρόνια παραμονής του στην Ελλάδα.

Ο Φερεϊντούν Φαριάντ (6 Δεκεμβρίου 1949 - 5 Φεβρουαρίου 2012) ήταν ποιητής, συγγραφέας παιδικών βιβλίων, μεταφραστής και μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί στα αραβικά, στα αγγλικά και στα γαλλικά. Στην Περσία είχε εκδώσει πολλές ποιητικές συλλογές και πολλές μεταφράσεις Ελλήνων και ξένων ποιητών. Αποσπάσματα ποίησης του Φαριάντ, που είχε μεταφράσει ο ίδιος ο Ρίτσος στα Ελληνικά (κυκλοφόρησε από τον Κέδρο), διδάσκονται σε ανθολογία του Δημοτικού Σχολείου.

Μ' ένα όνειρο μεγάλωσε ο Φερεϋντούν από το Χοραμσάρ της Περσίας. Να μάθει γράμματα και να γυρίσει όλον τον κόσμο μ' ένα ποδήλατο. Κι όταν το σπίτι του βομβαρδίστηκε στον πόλεμο, το μόνο που του απέμεινε ήταν ο πολύχρωμος χαρταετός του. Τον πέταξε όσο πιο ψηλά μπορούσε, πέρασε τα σύννεφα, πλησίασε τ' αστέρια. Ταξίδεψε πολύ, στη Γαλλία, στην Ιταλία, στη Γερμανία, πάντα όμως «παράνομος» κυνηγημένος και με τον φόβο στην ψυχή. Κι όταν κάποτε το 1980, έφθασε στη Σάμο, είχε την τύχη να γνωρίσει το Γιάννη Ρίτσο. Ο ποιητής της Ρωμιοσύνης τον έπεισε να μείνει στην Ελλάδα και από τότε η ζωή του άλλαξε. Αλλά και ο Αντώνης Σαμαράκης , ο Τίτος Πατρίκιος, η Κατερίνα Ρουκ, η Μελίνα Μερκούρη , και πολλοί άλλοι, βοήθησαν και μετά από χρόνια ταλαιπωρίας και διώξεων, πήρε την ελληνική υπηκοότητα. Στην Ελλάδα, τον Φερεϋντούν αγάπησαν και υπερασπίστηκαν οι ποιητές. Γιατί γνώριζαν και κείνοι πως «η ζωή είναι το πιο όμορφο ποίημα, το πιο όμορφο ταξίδι...»

Ο Φερεϋντούν Φαριάντ, αγάπησε τους Έλληνες περισσότερο απ’ ό, τι αγαπούσαν οι ίδιοι τον εαυτό τους.

Έγραψε γι’ αυτούς, μετέφρασε τους σπουδαιότερους ποιητές της Ελλάδας στην Τεχεράνη και τους σπουδαιότερους της Περσίας στην Αθήνα. Πέρασε όμως πολλά, στα Κάτω Πατήσια όπου έμενε …αλλά δεν παρέδωσε τα όπλα. Σπούδασε αρχαία και νέα ελληνικά, έγραψε ποίηση, έκανε μεταφράσεις, … Κανείς όμως δεν γνώριζε πως αυτός ο πρόσφυγας, που έμενε σ ένα κρύο υπόγειο δίχως χρήματα, αλλά με περισσή αξιοπρέπεια, ήταν ο σπουδαίος φιλέλληνας ποιητής της Περσίας.

Πέθανε τον Φεβρουάριο του 2012, λίγες μέρες μετά το θάνατο του σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου, ο οποίος τον είχε συμπεριλάβει στο καστ της καινούργιας του ταινίας, που θα έπαιζε το ρόλο ενός πρόσφυγα.



Το ταξίδι του Φερεϋντούν, έγινε παραμύθι, για να μάθουμε πως η ζωή του κάθε Φερεϋντούν που ταξιδεύει στο άγνωστο για μια καλύτερη ζωή είναι ξεχωριστή. Ο ίδιος έλεγε: «όταν μιλώ τη γλώσσα της Ελλάδος είναι σαν να μιλώ τη γλώσσα όλου του κόσμου».

Γιατί ένα παιδί από τη μακρινή Περσία να θέλει να φύγει από την πατρίδα του; Πόσο μπορούν οι άνθρωποι ν' ακούν πάνω από τα κεφάλια τους τρομακτικούς ήχους από αεροπλάνα που σκορπούν το θάνατο με τις δολοφονικές τους βόμβες; Κι όταν το ταξίδι της φυγής είναι αναπόφευκτο, ποιος έχει το δικαίωμα να ορίζει τα όνειρα και τις επιλογές εκείνου που αναζητεί μιαν άλλη πατρίδα;



Ο Γρηγόρης Χαλιακόπουλος, συγγραφέας και δημοσιογράφος είναι γνώριμος για το Άργος.
Τον γνωρίσαμε το Νοέμβριο του 2007, στην παρουσίαση –από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Άργους – του βιβλίου του Η καρδιά του δότη, Αθήνα, εκδ. Άγκυρα 2006.
Το Σεπτεμβρίου 2010, στα πλαίσια του «Φεστιβάλ Άργους 2010», συμμετείχε ως συντονιστής στη μουσικο-θεατρική παράσταση της ποιητικής συλλογής Ολόγραμμα, Αθήνα, εκδ. Δρόμων, 2009 της Αργείας Ελένης Νανοπούλου (σκηνογράφος, ενδυματολόγος, ποιήτρια) στην Αρχαία Αγορά Άργους,
Αναφορά, επίσης, στο Ολόγραμμα δημοσίευσε στο 5ο τεύχος της έκδοσης «Αργειακή Γη».
Ως δημοσιογράφος, δημοσίευσε στην εφημερίδα Έθνος (23-10-2011) ρεπορτάζ από το Άργος με τίτλο «Άρωμα παλιάς Ελλάδας».
Τέλος, το έργο του «Θυρίδα 111» θεατρικός μονόλογος (Αθήνα, εκδ. Δρόμων, 2012) παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στις 18 Απριλίου 2012 στην Αίθουσα Τέχνης Αμυμώνη, στον Πολυχώρο Στρατώνων Καποδίστρια, στο Άργος και σε παραγωγή Δήμου Άργους Μυκηνών – ΚΕΔΑΜ



Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Γρηγόρης Χαλιακόπουλος, γεννήθηκε στα Φιλιατρά Μεσσηνίας και είναι συγγραφέας, δημοσιογράφος. Στο παρελθόν εργάστηκε στον τραπεζικό τομέα και υπήρξε συνδικαλιστής του αυτόνομου και ανένταχτου συνδικαλιστικού κινήματος. Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας και Αντιπρόεδρος των εργαζομένων στην τότε Τράπεζα Πίστεως και μέλος της διοίκησης της ΟΤΟΕ. Παραιτήθηκε το 1997 και αποχώρησε οριστικά από το συνδικαλισμό λόγω διαφωνίας του με την κομματικοποίηση και την ευκαιριακή πολιτική του κινήματος.

Κατά τα έτη 1994-1995 εξέδιδε την εφημερίδα «Αίσθηση Λόγου και Τέχνης» την πρώτη free press, μέσα από την οποία προβλήθηκαν σπουδαίοι άνθρωποι της Επιστήμης, των Γραμμάτων και των Τεχνών. Με καμπάνια της εφημερίδας «Στείλε ένα βιβλίο στο κελί», εμπλουτίστηκαν οι φυλακές Κορυδαλλού, Ανδρών Γυναικών με 2.500 βιβλία. Συνεργάστηκε δημοσιογραφικά με τις εφημερίδες «Καθημερινή της Κυριακής» «Νίκη» «Επενδυτής του Σαββάτου» «Real news» «Ελευθερία Καλαμάτας» «Έθνος» και τα περιοδικά «Ταχυδρόμος» «Επειδή» «Homme» «Πανόραμα» «Μομέντο» «Paper» και «Εικόνες». Το 1997 πρωτοδημοσίευσε στον τύπο, Αρχεία του Δρομοκαΐτειου, της προ και μετά-κατοχικής περιόδου, για όλους τους σπουδαίους ανθρώπους που έζησαν μέσα στο Ψυχιατρείο, όπως ο Γεώργιος Βιζυηνός, ο Ρώμος Φιλύρας, ο Γεράσιμος Βώκος, ο Νικόλαος Δραγούμης, ο Καμπάνης, ο Ίλβες, ο Κρυστάλλης και άλλοι πολλοί. Τα έργο του έχει παρουσιαστεί: στο ίδρυμα Γουλανδρή Χορν, στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, στο Δήμο Αθηναίων, στο Νομισματικό Μουσείο, στην Πινακοθήκη Ψυχάρη, στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, στον Πολυχώρο Άγκυρα, στο Κέντρο Μελέτης Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, στη Βιβλιοθήκη Αδαμάντιος Κοραής, στον Ιανό, στο Μετρόπολις και αλλού, τόσο στην Αθήνα όσο και την Περιφέρεια. Το παραμύθι του, το «Δάκρυ του Μουτζούρη παρουσιάστηκε από το Δήμο Κυπαρισσίας και του Ελληνικούς Σιδηρόδρομους για τα 100 χρόνια από την ίδρυσή τους. Επίσης επιλέχθηκε από το Υπουργείο Παιδείας στον κατάλογο των παιδικών βιβλίων για τα Δημοτικά Σχολεία. Το παραμύθι του «Το ταξίδι του Φερεϋντούν» γράφτηκε στη μνήμη του φίλου του Φερεϋντούν Φαριάντ, του μεγάλου Πέρση ποιητή και μεταφραστή, που βραβεύτηκε με το Βραβείο Άντερσεν και απ΄ τον οποίο είχε πάρει την πρώτη και τελευταία συνέντευξη της ζωής του στην Ελλάδα.

Ανάμεσα στο συγγραφικό του έργο είναι και η επιμέλεια βιβλίων μεγάλων ποιητών, όπως του Άνθιμου Μιαούλη απ τις εκδόσεις Καστανιώτη. Πρωτοδημοσίευσε στον ημερήσιο τύπο την ανέκδοτη εφηβική ποίηση του Κωστή Παλαμά και επιστολές ανέκδοτες του Καζαντζάκη και του Ελύτη, ενώ το 2011 δημοσίευσε την ανέκδοτη ποίηση του Γεράσιμου Μαρκορά και μεγάλο μέρος από τις επιστολές του.

Έχει κάνει έμμετρες διασκευές θεατρικών έργων όπως το «Παιχνίδι φαντασίας» του Κορνέϊγ, ενώ το θεατρικό του έργο «Κοσμάς ο Αιτωλός» παίχθηκε το 2011 φέτος με τον Δημήτρη Κωνσταντίνου και τη φωνή του αείμνηστου Χρίστου Τσάγκα. Το θεατρικό του μονόπρακτο «Θυρίδα 111» παίχθηκε στην αίθουσα «Αμυμώνη» στους Στρατώνες Καποδίστρια στο Άργος υπό την αιγίδα του Δήμου Άργους Μυκηνών, με τον ηθοποιό Νίκο Κλησιάρη και τη συμμετοχή του Γιώργου Μιχαλακόπουλου. «Η Σκιά του Ειδώλου» που αναφέρεται στη ζωή και το έργο του άγνωστου ζωγράφου Νικόλαου Δραγούμη – αδελφού του Ίωνα – ανέβηκε στο «Θέατρο της Ημέρας» με τον ηθοποιό Βασίλη Παπαδημητρίου, σε σκηνοθεσία Μαρίκας Θωμαδάκη, ακολούθως στο «Εν Αθήναις» και εν συνεχεία στο ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» με ξεχωριστή επιτυχία. Κατά τα έτη 2012-2013 είχαν μαζί με το Φίλιππο Περιστέρη τη ραδιοφωνική εκπομπή «902 Παραστάσεις» κάθε Τετάρτη στο ραδιόφωνο του «902 Αριστερά στα FM», παρουσιάζοντας τις καλύτερες θεατρικές παραστάσεις μαζί με τους δημιουργούς τους. Αναβιώνοντας το παλιό ελληνικό θέατρο στο ραδιόφωνο, έγραψε το θεατρικό έργο «ΚΑΠΑ» με πρωταγωνιστή τον Άγγελο Αντωνόπουλο και τον Στέλιο Ψαρουδάκη. Στίχοι του έχουν μελοποιηθεί από τους συνθέτες: Χρήστο Νικολόπουλο, Νάκη Πετρίδη, Ανδρέα Αρτέμη, Στέφανο Κοντόπουλο, Αναστασία Παπαδημητρίου, Φίλιππο Περιστέρη και Στάθη Μαραγκό με τον οποίο συνεργάστηκαν στην ταινία του Θόδωρου Μαραγκού «Ισοβίτες» στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Σήμερα, αρθρογραφεί με κύρια θεματολογία του την κοινωνία και τον άνθρωπο.


Έργα του

Μελλοντικά Παρελθόν του Σήμερα, ποίηση, εκδ. Τσαπέπα. 1984
Αντικέρ Ιδεών, ποίηση, εκδ. Ειρήνη, 1991
Τα Φώτα της Πόρσε, διηγήματα, εκδ. Θουκυδίδης, 1993
Επικηρυγμένη Αίσθηση, ποίηση, εκδ. Θουκυδίδης, 1994
Θεωρείο στην Κόλαση, ποίηση, εκδ, Δωδώνη, 1996
Πρόστυχο Φεγγάρι, νουβέλα, εκδ. Διάττων, 2000
Η Καρδιά του δότη, μυθιστόρημα, εκδ. Άγκυρα, 2006
Το Δάκρυ του Μουτζούρη, παραμύθι, εκδ. Νίκας- Ελληνική Παιδεία, 2008
Πέθανα...αλλά σας βλέπω, μυθιστόρημα, εκδ. Καλέντη, 2008
Αγαπώ τη Δυσλεξία σου, μυθιστόρημα, εκδ. Αιγέας,.2010
Να φοβάσαι τον άνδρα, μυθιστόρημα, εκδ. Άγκυρα, 2012
Το ταξίδι του Φερεϋντούν, παραμύθι, εκδ. Καλειδοσκόπιο. 2013


Θεατρικά

«Κοσμάς ο Αιτωλός – Φτιάξτε σχολειά – φτιάξτε σχολειά» [πρόγραμμα –βιβλίο] – εκδ. Δρόμων 2011
«Θυρίδα 111» [πρόγραμμα –βιβλίο] εκδ. Δρόμων 2012
«Η Σκιά του Ειδώλου» [πρόγραμμα –βιβλίο] εκδ. Γράμμα 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου