Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Η Γιορτή Καστάνου στην Καστάνιτσα Αρκαδίας

Πριν από 30 χρόνια, οι κάτοικοι της Καστάνιτσας Αρκαδίας για να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη
τους αλλά και τη χαρά τους για τον ευλογημένο καρπό που τους προσφέρει απλόχερα η γη τους κάθε φθινόπωρο, τόλμησαν και αναβίωσαν την Γιορτή Καστάνου, με ρίζες από τα τέλη του 18ου αιώνα. Μια γιορτή που έχει ως στόχο την ανάδειξη του καστάνου ως το κύριο προϊόν της Καστάνιτσας αλλά και την προβολή του παραδοσιακού και αρχαιότερου τσακωνοχωριού του Πάρνωνα. Στο πέρασμα των χρόνων η γιορτή εξελίχθηκε και πλέον αποτελεί τη μεγαλύτερη εκδήλωση του Πάρνωνα και πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες από όλα τα μέρη της Ελλάδας.

Το Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013 ο Μορφωτικός & Φυσιολατρικός Σύλλογος των Απανταχού Καστανιτσιωτών διοργανώνει για άλλη μια χρονιά την Γιορτή Καστάνου που φέτος έχει και επετειακό χαρακτήρα με την συμπλήρωση 30 χρόνων. Ο Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα & Υγροτόπου Μουστού συμμετέχει ενεργά για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, στο πλαίσιο υλοποίησης δράσεων ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης που έχουν ως στόχο την ανάδειξη των περιβαλλοντικών και πολιτιστικών στοιχείων της Προστατευόμενης Περιοχής του Πάρνωνα. 

Στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καστάνιτσας, το προσωπικό του Φορέα θα υποδεχτεί τους επισκέπτες όπου θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις αρμοδιότητες και τον ρόλο του Φορέα Διαχείρισης στην Προστατευόμενη Περιοχή. Επίσης, θα υπάρχει ενημέρωση για τα σπάνια είδη πανίδας και χλωρίδας που απαντώνται στον Πάρνωνα, για τα ιστορικά μνημεία και την αρχιτεκτονική της Καστάνιτσας, καθώς και για την Τσακώνικη διάλεκτο.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Φορέα Διαχείρισης περιλαμβάνει: μία παρουσίαση για τον παραδοσιακό οικισμό της Καστάνιτσας στην Προστατευόμενη Περιοχή του Πάρνωνα, τη διοργάνωση παιχνιδιού «Καστανοδρομίες» για τα μικρά παιδιά και φωτογραφικό λεύκωμα για τα 30 χρόνια Γιορτής Καστάνου. Επίσης κατά την διάρκεια της γιορτής οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν γλυκά και φαγητά μαγειρεμένα με κάστανο και να παρακολουθήσουν παραδοσιακούς χορούς από χορευτικά συγκροτήματα της περιοχής.

Σας προσκαλούμε όλους στην Καστάνιτσα για να ζήσετε από κοντά τη μοναδική Γιορτή του Καστάνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου