Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Σαν σήμερα πριν 11 χρονια η Δραχμή στο χρονοντούλαπο της ιστορίας



Σαν σήμερα, 11 χρόνια πριν, όλοι οι Έλληνες κυκλοφορούσαν με το "κουμπιουτεράκι" στο χέρι υποδεχόμενοι το νέο νόμισμα τους, το Ευρώ. Η Δραχμή περνούσε για πάντα (;) στην ιστορία...

Σαν σήμερα πριν έντεκα χρόνια το εθνικό μας νόμισμα, η Δραχμή περνούσε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, μετά από μια ταραχώδη ιστορία, ωστόσο κανείς δεν περίμενε ότι τα τελευταία χρόνια θα επανερχόταν στο προσκήνιο ως ένα σενάριο υπό συζήτησε στα ευρωπαϊκά τραπέζια.

H δραχμή ως νόμισμα του σύγχρονου Ελληνικού κράτους καθιερώθηκε για πρώτη φορά κατά την περίοδο αντιβασιλείας του Όθωνα με το Βασιλικό διάταγμα της 8ης Φεβρουαρίου 1833 αντικαθιστόντας τον φοίνικα.



Απο τότε και μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2002, η δραχμή ήταν το εθνικό μας νόμισμα.

Γεννήθηκε με το διάταγμα του Φεβρουαρίου του 1833 που φέρει την υπογραφή του οικονομικού γραμματέα της Επικράτειας Α. Μαυροκορδάτου, σε αντικατάσταση του Φοίνικα, και υπήρξε πραγματικά πολύχρονη αφού έζησε 169 ολόκληρα χρόνια!


Πέρασε δύσκολα χρόνια, υποτιμήσεις και πολέμους

Μάλιστα "επτώχευσε" τον Σεπτέμβριο του 1843 μετά από μια παρατεταμένη περίοδο δημοσιονομικών δυσχερειών, αλλά και τον Δεκέμβριο του 1893 όταν η κυβέρνηση Τρικούπη ακυρώνει την έκδοση δανείου κεφαλαιοποίησης της προηγούμενης κυβέρνησης και κηρύσσει την πτώχευση του κράτους και ξεκινάει τις διαπραγμάτευσης με ξένους πιστωτές.

Έζησε όμως την πιο μεγάλη της περιπέτεια στην Κατοχή. Τον Νοέμβριο του 1943 είχε πλέον εμφανισθεί το φαινόμενο του υπερπληθωρισμού και η δραχμή είχε χάσει πλήρως την αγοραστική της αξία. Ένα χρόνο μετά, τον Νοέμβριο του 1944, τίθεται σε κυκλοφορία η νέα δραχμή, ίση με 50 δισεκατομμύρια παλαιές δραχμές!



Πλέον η δραχμή βρίσκεται στα Μουσεία και έχει γίνει συλλεκτικό αντικείμενο.

Η νύχτα της 31ης Δεκεμβρίου 2001 προς την 1η Ιανουαρίου 2002 ήταν η νύχτα της εισαγωγής του ευρώ με παράληλη κυκλοφορία της δραχμής, ενώ σαν σήμερα η δραχμή... εξαφανίστηκε.

Βέβαια κανείς δεν φανταζόταν ότι τουλάχιστον μέχρι πριν μερικούς μήνες το σενάριο επαναφοράς της δραχμής στην Ελλάδα θα είναι στο τραπέζι. Και όχι στο τραπέζι κάποιου καφενείου, αλλά θα συζητιέται πίσω από τις κλειστές πόρτες των Ευρωπαίων πρωθυπουργών, υπουργών οικονομικών αλλά και αναλυτών.


Τι έλεγε πριν 11 χρόνια η Τράπεζα της Ελλάδος

Λήξη της παράλληλης κυκλοφορίας της δραχμής και του ευρώ.

Μετά τη λήξη της δίμηνης περιόδου παράλληλης κυκλοφορίας της δραχμής και του ευρώ, από σήμερα, 1 Μαρτίου 2002, το ευρώ αποτελεί το μόνο νόμιμο χρήμα στη χώρα μας, όπως και στις άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ.

Η δραχμή ήταν το εθνικό μας νόμισμα κατά τα τελευταία 169 χρόνια, αλλά ήταν επίσης νόμισμα της Αθήνας και άλλων ελληνικών πόλεων στην αρχαιότητα. Στα νεότερα χρόνια πρωτοεκδόθηκε το 1833 αντικαθιστώντας τον φοίνικα, το πρώτο νόμισμα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους και έκτοτε η πορεία της συνδέθηκε με την ιστορία της Ελλάδος και την εξέλιξη της οικονομίας της, τόσο σε περιόδους ευημερίας και προόδου, όσο και σε περιόδους δημοσιονομικής και νομισματικής αναταραχής.

Η δραχμή συμμετείχε στο παρελθόν σε διάφορα νομισματικά συστήματα, όπως η Λατινική Νομισματική Ένωση, ο κανόνας του χρυσού, το σύστημα σταθερών ισοτιμιών Bretton Woods και ο Μηχανισμός Συναλλαγματικών Ισοτιμιών του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Συστήματος, που αποτελούσε προϋπόθεση για τη συμμετοχή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση.

H εισαγωγή των τραπεζογραμματίων και κερμάτων ευρώ και η απόσυρση των δραχμών εξελίχθηκε με απόλυτη επιτυχία. Το νέο νόμισμα έγινε γρήγορα αποδεκτό από το κοινό, όπως προκύπτει από τον υψηλό όγκο των συναλλαγών που πραγματοποιούνταν σε ευρώ από τις πρώτες ημέρες κυκλοφορίας του. Ηδη, στο τέλος Ιανουαρίου, το μερίδιο των τραπεζογραμματίων ευρώ στη συνολική κυκλοφορία τραπεζογραμματίων στην Ελλάδα ανερχόταν σε 74%, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος για τη ζώνη του ευρώ ήταν 68%. Μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου είχαν αποσυρθεί περίπου 2,7 τρισεκ. δραχμές, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 90% των δραχμών που ήταν σε κυκλοφορία στο τέλος του 2001.

Η Τράπεζα της Ελλάδος (στο κεντρικό κατάστημα και τα 27 υποκαταστήματά της) θα ανταλλάσσει, χωρίς επιβάρυνση, τραπεζογραμμάτια δραχμών με ευρώ, για 10 ακόμη έτη, δηλαδή μέχρι την 1η Μαρτίου 2012, και κέρματα για 2 ακόμη έτη, δηλαδή μέχρι την 1η Μαρτίου 2004. Κέρματα δραχμών θα ανταλλάσσονται για το ίδιο διάστημα και στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ).

Επίσης μέχρι τις 31 Μαρτίου 2002, η Τράπεζα της Ελλάδος θα ανταλλάσσει με ευρώ, χωρίς προμήθεια, τα τραπεζογραμμάτια των εθνικών νομισμάτων των υπολοίπων χωρών της ζώνης του ευρώ....

Ολα αυτά... μόλις 11 χρόνια πριν. Aραγε μπήκε (;) στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας...;



ΠΗΓΗ: news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου