Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

ΤΙΜΙΩΤΕΡΑ ΤΩΝ ΧΕΡΟΥΒΕΙΜ


"Ηγίασε το σκήνωμα αυτού ο Ύψιστος" λέει η Γραφή για το Χριστό. (Ψλμ.45:4)
Σκήνωμα του Χριστού είναι η μητέρα του. "Χαίρε σκηνή του Θεού και Λόγου", λέμε γι'Αυτήν (Δ' Στάση Χαιρετ. ). Και; " Χαίρε Θείον σκήνωμα" (Παρακλητική, ήχος πλ δ' Τρίτη εσπέρας).
"Ηγίασε το σκήνωμα αυτού ο Ύψιστος", σημαίνει : Ο Θείος Λόγος αγίασε την Μητέρα Του. Πως;
Η Θεοτόκος έφερνε επί εννέα μήνες στην κοιλία της (!) την πηγή του αγιασμού, τον μόνο άγιο Ιησού Χριστό. Λοιπόν , ήταν δυνατόν να έφερνε εντός της την πηγή του αγιασμού και να μην αγιάζοταν η Ίδια;
Μάλιστα. Η Παρθένος κατά την εγκυμοσύνη της αντλούσε αγιασμό από την πηγή του αγιασμού, που έφερνε εντός της (πρβλ. και Μ Αθανασίου, Κατά Αρειανών, 2:61)
Η Παρθένος αγιάζονταν και όταν γεννούσε τον Χριστό, και όταν τον θήλαζε, και όταν τον αγκάλιαζε , και όταν άκουγε την αγία του φωνή, και όταν έβλεπε το πρόσωπό του. Δηλαδή επί τριάντα χρόνια αντλούσε συνεχώς αγιασμό.
Μπορούμε να διανοηθούμε το ύψος της αγιότητός της;
Και αν ο πιστός όσο πιο καθαρός κοινωνεί του Σώματος και του Αίματος του Χριστού, τόσο και περισσότερο αγιάζεται , η Παρθένος , που ήταν ήδη "Κεχαριτωμένη", πόσο αγιάσθηκε , όταν "κοινωνούσε" καθημερινώς (!) και επί εννέα μήνες (!) με τον Υιό της και Θεό της; Πόσο;
"Υπερβαλλόντως αγιασθείσα Θεοτόκε " (Παρακλητική , ήχος πλ Β' Δευτέρα πρωί, ωδή Η')

ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ "ΧΑΙΡΕ ΚΕΧΑΡΙΤΩΜΕΝΗ"
ΤΟΥ ΑΡΧΙΜ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου