Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

ΠΡΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ

 


Όσο πιο μεγάλη ιδέα έχεις για τον εαυτό σου, τόσο πιο μικρό βλέπεις τον πλησίον σου. Όσο δηλ. πιο ψηλά ανεβάζεις τον εαυτό σου, τόσο κατεβάζεις τον πλησίον σου. Που σημαίνει: Αν κάποιος στέκεται πράγματι ψηλά , αυτόν εσύ δεν τον ευλαβείσαι, όσο θα έπρεπε. Διότι και συ στέκεσαι ψηλά. Μ' άλλα λόγια ένας υψηλόφρονας , όσο θα έπρεπε τους αγίους της Εκκλησίας μας! Ακόμα και  την Υπεραγία Θεοτόκο.
  Και όσο πιο μικρή ιδέα έχεις για τον εαυτό σου, όσο πιο χαμηλά τον τοποθετείς ,τόσο και πιο ψηλά βλέπεις τον πλησίον σου! Και αν πράγματι πιστεύεις, πως είσαι ο πιο αμαρτωλός του κόσμου, τότε όλοι  οι άλλοι , όσο αμαρτωλοί και αν είναι , τους θεωρείς ανώτερούς σου! Ακόμα και τον πιο στυγνό εγκληματία!
  Πόσον μάλλον την Υπεραγία Θεοτόκο!
 Ευλαβούνται την Μητέρα του Κυρίου, όπως πρέπει  και όσο της αξίζει, όσοι πράγματι πιστεύουν πως είναι αμαρτωλοί  (=οι άγιοι)." Η ψυχή μου (γράφει  ο άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης 1938) γεμίζει από φόβο και ΤΡΟΜΟ! όταν αναλογίζομαι την δόξα της Θεομήτορος " (Αρχιμ. Σωφρονίου, ο  Γέρων Σιλουανός, σελ427).
  Και αν οι άγιοι νοιώθουν δέος ενώπιον της Παρθένου, οι άγγελοι (που είναι υπεράνω των αγίων) τι νοιώθουν ; Ζαλίζονται , τους πιάνει .. ίλιγγος!! " Ιλιγγιά δεν νους και υπερκόσμιος"( Θ'ωδή ΚΕ Δεκέμβρίου). 
(Ενώ εμείς ...)


Συμπέρασμα:

Οι μόνοι ικανοί να ομιλήσουν (θεολογήσουν ) ΑΞΙΩΣ για την Παρθένο , είναι οι άγιοι, κατά το αγιογραφικό: "Το πρόσωπόν σου λιτανεύσουσιν οι πλούσιοι του λαού σου". (Ψαλμ 44:13)
  Έχοντας τους ως οδηγούς προσεγγίζουμε στην συνέχεια την δόξα, τον πλούτο της Παρθένου.

ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΧΑΙΡΕ ΚΕΧΑΡΙΤΩΜΕΝΗ
ΤΟΥ ΑΡΧΙΜ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου