Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

ΤΑ ΓΗΡΑΤΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΜΑΚΕΛΙΟ

Η Νόρα Τζόνσον πίστευε ότι ο έρωτας στα χρόνια του κατά τον Φίλιπ Ροθ μακελειού, αν υπάρχει τέτοιος έρωτας, περιοριζόταν σε αργους περιπάτους και παιχνίδια με χαρτιά, δεν μπορούσε παρά να είναι μια βαρετή υπόθεση, με τόσους εξαναγκασμούς που επιβάλλει το γήρας. Σίγουρα λοιπόν δεν έψαχνε για έρωτες όταν συνάντησε τον Τζόρτζ. Εκείνος ήταν 83 χρόνων, είχε χηρέψει πρόσφατα. Εκείνη ήταν 71, διαζευγμένη από χρόνια.
Γνωρίστηκαν σε ένα σπίτι κοινών φίλων. Η αμερικανίδα συγγραφέας γοητεύτηκε αμέσως από αυτόν τον άνδρα που περπατούσε με μπαστούνι και είχε ψεύτικη οδοντοστοιχία αλλά ένα τόσο αφοπλιστικό χαμόγελο. Ο Τζορτζ είχε ταξιδέψει πολύ στη ζωή του, είχε ταξιδέψει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, δήλωνε σοσιαλιστής, είχε κάποτε σπίτι σε κάποιο ελληνικό νησί, είχε άποψη για όλα και θυμόταν τα περισσότερα από όσα του είχαν συμβεί. Όσο για την ίδια, περπατούσε ακόμη χωρίς μπαστούνι, είχε μόλις εκδώσει ένα βιβλίο και οι φίλες της έλεγαν ότι έδειχνε νέα.
Προτού περάσει πολύς καιρός η Νόρα, βέρα νεοϋορκέζα, μετακόμισε στο σπίτι του Τζορτζ, στη Φλώριδα. Ανέκαθεν ήταν λίγο παρορμητική, το παραδέχεται. Γιατί όχι ; Τα παιδιά και τα εγγόνια της είχαν τη δική τους ζωή, το ενοικιαστήριό της κόντευε να λήξει και επιπλέον της ήταν αδύνατο να αντισταθεί σε αυτόν τον άντρα. Εκείνο που εξέπληξε και τους δύο ήταν ο ηλεκτρισμός που παρήγαν, εξίσου ισχυρός και ακαταμάχητος όσο θυμούνταν να είναι ο έρωτας 50 χρόνια πριν – και, ναι, ο ηλεκτρισμός ήταν και σεξουαλικός, μερικά λιγοστά εμπόδια ξεπεράστηκαν μάλλον εύκολα.
Η Νόρα δεν πολυευχόταν να είχε γνωρίζει τον Τζορτζ στα 25 ή στα 30. Του άρεσαν υπερβολικά οι γυναίκες και πίστευε «στον ανοιχτό γάμο». Ακόμα και στα 83 του, δεν άφηνε ευκαιρία να φλερτάρει. Οι δυό τους έζησαν 3 χρόνια στη Φλώριδα, άλλα 4 στη Νέα Υόρκη. Κάπου στη μέση έκαναν ένα μεγάλο ταξίδι με αυτοκίνητο σε καμιά δεκαριά ανατολικές πολιτείες, για να δουν συγγενείς και φίλους. Βρέθηκαν και στο μάτι ενός κυκλώνα. Είχαν τα πάνω τους και τα κάτω τους, αλλά ο Τζορτζ πάντα της έλεγε ότι ήταν η τελευταία, η πιο όμορφη περιπέτειά του. Και εκείνη του έλεγε ότι έφερε χαρά και μαγεία στη ζωή της. Ο Τζορτζ πέθανε όταν ήταν 91 ετών. Μόνο τότε, στα 79 της, η Νόρα Τζόνσον άρχισε να γερνάει

   
 Αναδημοσίευση του άρθρου της Κίττυς Ξενάκη απο τα Νέα  στις14/09/2013
 
http://psuxilogos.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου