Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΕΡΙ ΘΕΩΡΙΑΣ

 

Νούς αποστάς της του Θεού θεωρίας ή κτηνώδης γίνεται ή θηριώδης". Όταν ο νούς του ανθρώπου απομακρυνθή από την ποικίλην θεωρίαν του Θεού, δηλαδή  από το να προσεύχεται, από το να μελετά πνευματικάς θεωρίας, την κόλασιν τον παράδεισον, τας αναριθμήτους ευεργεσίας του Κυρίου, που κατά θαυμαστόνθτρόπον τους εις τον κάθε ένα προσφέρονται, τας αμαρτίας, τα πάθη κ.λ.π, τότε έρχεται ο κακός δαίμων και πληρώνει τούτον με τας ιδικάς του θεωρίας οδηγών αυτόν εις τον  βόρβορον των σαρκικών εμπαθών αμαρτημάτων η είς τα του θυμού και της οργής σφάλματα.
  Ο νούς όταν δεν μελετά σωτηρίους σκέψεις, εκτός των αναγκαίων δια την συντήρησιν της ζωής, θα κατέχεται από θεωρίας αμαρτωλάς, οπότε ή σαρκικός θα υπάχει ή θηριώδης.
  Άρα λοιπόν, τέκνα μου, να προσέχωμεν καλώς τι σκεπτόμεθα, ώστε να μην επιτρέψωμεν εις τον νούν ημών να ολισθαίνει εις σκέψεις εμπαθείς, αμαρτωλάς' διότι είναι σοβαρωτάτη αμαρτία με άσχημα παρεπόμενα.\
  Προσέχετε το φανταστικόν μέρος του νοός. Μην επιτρέπετε εις τον νούν υμών να δέχεται φαντασίαν προσώπων και εικόνας αμαρτωλάς, όπου σας σκανδαλίζουν σαρκικώς ή σας οδηγούν εις οργήν και θυμόν! Αλλά φροντίσατε με κάθε καλήν προσπάθειαν να τηρήτε καθαρότητα διανοητικήν  από τοιαύτας φαντασίας ώστε  ο νούς ημών, ελεύθερος πλέον και καθαρός εκ των τοιούτων, θα έχει την δυνατότητα να προσεύχεται συνεχώς και να δέχεται τας του Θεού θεωρίας, οπότε δι'αυτών θα πνευματοποιήται και θα ποιή αναβάσεις ουρανίους προς εξαγιασμόν της ψυχής.

ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
ΠΑΤΡΙΚΑΙ ΝΟΥΘΕΣΙΑΙ
ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΕΦΡΑΙΜ
ΚΑΘΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΦΙΛΟΘΕΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου