Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021

Eκδημία του αοιδίμου Πρωτοπρεσβυτέρου π.Ηλία Αλευρά

 


Η Ιερά Μητρόπολη Αργολίδος αναγγέλει μετά θλίψεως την προς Κύριον εκδημία του αοιδίμου Πρωτοπρεσβυτέρου Ηλία Αλευρά, πρώην Εφημερίου του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Ναυπλίου.


Ο αοίδιμος Πρωτοπρεσβύτερος Ηλίας Αλευράς γεννήθηκε στα Τυροσαπουνέϊκα Κυνουρίας το 1942. Τα εγκύκλια γράμματα παρακολούθησε στη γενέτειρά του και αποφοίτησε από την Εκκλησιαστική Σχολή Κορίνθου.

Νυμφεύθηκε το 1966 την Αγγελική Λυσικάτου με την οποία απέκτησε πέντε παιδιά, τον Σπυρίδωνα, την Όλγα, τον Δημήτριο, την Ευγενία και τον Μιχαήλ. Χειροτονήθηκε Διάκονος την 3ην Δεκεμβρίου 1966 στον Ιερό Ναό του Αγίου Πέτρου Άργους και Πρεσβύτερος την 25ην Φεβρουαρίου 1968 στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος του ομωνύμου χωριού, υπό του μακαριστού Μητροπολίτου Αργολίδος Χρυσοστόμου του Β’ (Δεληγιαννοπούλου), συμμαρτυρούντος του μακαριστού επίσης Αρχιμανδρίτου Παύλου Σχοινοχωρίτου.

Διορίστηκε τακτικός Εφημέριος την 1η Μαρτίου 1968 στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Εξοχής Άργους. Χειροθετήθηκε πνευματικός το έτος 1972 και διηκόνησε το λαό του Θεού και με το μυστήριο της Ιεράς Εξομολογήσεως. Τον Μάϊο του 1973 μετατέθηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος του ομωνύμου χωριού. Τον Μάϊο του 1976 μετατέθηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Ναυπλίου ως δεύτερος Εφημέριος και από εκεί συνταξιοδοτήθηκε τον Δεκέμβριο του 2012. Υπηρέτησε στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως ως Γραμματέας. Υπήρξε επί σειρά ετών Αρχιερατικός Επίτροπος της περιφέρειας Αγίας Τριάδος. Συμπλήρωσε 44 ολόκληρα χρόνια συνεχούς ιερατικής διακονίας.

Ο εκλιπών υπήρξε σεμνός Κληρικός, δόκιμος εργάτης του Ευαγγελίου του Χριστού, αφοσιωμένος στην αποστολή του, διηκόνησε με ευσυνειδησία, συνέπεια και σύνεση πάντοτε με υπακοή προς την Εκκλησία. Με την ευλογία του μακαριστού Μητροπολίτου Αργολίδος κυρού Ιακώβου του Β’ διηκόνησε στις Δικαστικές φυλακές Ναυπλίου, υπήρξε πνευματικός πατέρας και στις Αγροτικές φυλακές Νέας Τίρυνθας και είχε εφημεριακά καθήκοντα και στο Νοσοκομείο Ναυπλίου, διετέλεσε δε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου αυτού. Ακόμη διηκόνησε και στήριξε την Εξωτερική Ιεραποστολή στην Αλβανία και στην Αφρική.

Το 1987 ο Μητροπολίτης Αργολίδος κυρός Ιάκωβος θα του απονείμει το οφίκκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου για την εν γένει διακονία του, αλλά κυρίως για την θεάρεστη και γενναία πράξη του να πέσει στη θάλασσα με κίνδυνο της ζωής του, ώστε να σώσει μία συμπολίτισσα του (μητέρα τριών τέκνων) τον Ιούνιο του 1987.

Η Εξόδιος Ακολουθία θα ψαλεί αύριο Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021 στις 11:00 π.μ. στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Παραλίας Τυρού Αρκαδίας.

Ας είναι αιωνία η μνήμη του.

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου