Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΑ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σήμερα Σάββατο 17.3.2018 εορτάσθηκε για πρώτη φορά η μνήμη του Νεομάρτυρα Αγίου Νικολάου του Καραμάνου, ο οποίος μαρτύρησε στην Σμύρνη την 19η Μαρτίου του έτους 1657. Ο εορτασμός έγινε στον Ιερό Ναό των Αγίων Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης στο χωριό Μάνεση Ναυπλίου, στο οποίο κατοικούν πολλές οικογένειες που φέρουν  το επώνυμο Καραμάνος.
Η Θεία Λειτουργία τελέσθηκε με την ευκαιρία της μνήμης του μαρτυρίου του Αγίου Νικολάου και είναι η πρώτη σε ολόκληρο τον Ορθόδοξο κόσμο, αφού η έλλειψη Ασματικής Ακολουθίας του Αγίου καθιστούσε αδύνατο τον εορτασμό της μνήμης του., μέχρι πρόοφατα .
Σήμερα, χάρις στην Ακολουθία που κυκλοφορήθηκε πρίν από έτος, κατέστη δυνατόν να εορτασθεί πανηγυρικά η μνήμη του Νεομάρτυρα Αγίου Νικολάου του Καραμάνου. 
Η Ορθόδοξος Εκκλησία έχει καταχωρήσει την μνήμη του Αγίου στο Αγιολόγιο της 6ης Δεκεμβρίου, μαζί με την μνήμη του Αγίου Νικολάου Επισκόπου Μύρων της Λυκίας, χωρίς αναφορά στόν βίο και το μαρτύριο του Αγίου. Οι πληροφορίες για τον Άγιο Νικόλαο τον Καραμάνο και το μαρτύριό του αντλήθηκαν από καταγραφή του Ιησουίτη μοναχού Vabois, αυτόπτου των γεγονότων στη Σμύρνη,
και είναι προιόν μακροχρόνιας έρευνας του κ.Χρήστου Ι. Δρούγκα, που ανέλαβε την επιμέλεια και έκδοση βιβλίου με τίτλο ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΑΣΜΑΤΙΚΗ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΕΝΔΟΞΟΥ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΟΥ.
Στόν πρόλογο του εκδότη ο κ. Χρ. Δρούγκας αναφέρει ότι αποφάσισε την έκδοση και
κυκλοφορία του βιβλίου αυτού, λόγω τής έλλειψης Ακολουθίας δια τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου και της ευλαβειάς του προς την στρατιά των Νεομαρτύρων της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.
Η καλαίσθητη έκδοση περιλαμβάνει, εκτός της Ασματικής Ακολουθίας, η οποία είναι ποιημα του Υμνογράφου Δρος Χαραλάμπους Μ. Μπούσια , και τόν βίο - μαρτύριο του Αγίου που συνέγραψε ο Ιστορικός- Συγγραφεύς κ. Γιώργος Θ. Πρίντζιπας με βάση την περιγραφή Vabois. [ Το εν λόγω κείμενο, στην γαλλική γλώσσα, παρατίθεται αυτούσιο και έχει ληφθεί από την έκδοση του P. AUGUSTE CARAYON - Paris 1864 ]. Στο βιβλίο υπάρχει " Μουσικό Παράρτημα" με ύμνους από την Ακολουθία του Αγίου σε Βυζαντινή σημειογραφία. Τελος, η εικόνα του Νεομάρτυρα Αγίου Νικολάου η οποία κοσμεί το εξώφυλλο του βιβλίου, είναι έργο του αγιογράφου κ. Παναγιώτη Ασημάκη.Στον 'Ορθρο και την Θ. Λειτουργία με Αρτοκλασία ιερούργησαν ο Πρωτοπρεσβύτερος
π. Γεώργιος Μητροσύλης και ο ιερεύς του χωρίου Μάνεση π. Γεώργιος Ράπτης. Μετά την διανομή των αντιδώρου και αρτοκλασίας , στο περιστύλιο του Ιερού Ναού προσφέρθηκε από τις εορτάζουσες οικογένειες νηστήσιμο κέρασμα σέ όλους , όσοι εκκλησιάσθηκαν.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου