Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

ΣΕ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ ΣΤΑΥΡΟ ΣΟΥ....

  

Σε βλέπω να κάνεις με ευλάβεια το σταυρό σου στην καθημερινή σχολική προσευχή, στο πέρασμά σου μπροστά από το Ναό του Θεού και κυρίως πριν την αναμέτρησή σου με τη δυσκολία του αγώνα σου.
  Σε βλέπω και δοξάζω τον Θεό που σου χαρίζει τη δύναμη να Τον ομολογείς μπροστά στους ανθρώπους. Απ'αυτούς άλλοι μπορεί να σε μιμούνται κι άλλοι να σε σχολιάζουν απαξιωτικά ψιθυρίζοντας: θρησκοληψία, ανασφάλεια, αφέλεια...
  Σε βλέπω και σκέπτομαι πως ίσως κάποτε επηρεασμένος από τους ανθρώπινους λόγους, διαστάσεις,... να κάνεις το σταυρό σου.
   Ο πατερικός λόγος είναι ισχυρός αντίλογος και θα σε βοηθήσει να μη στερηθείς ποτέ το αήττητο όπλο σου.
  Γράφει ο μεγάλος δογματικός θεολόγος, άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός:
  Κάθε θαυματουργικό έργο του Χριστού είναι μεγάλο και θαυμαστό, το θαυμαστότερο όμως είναι ο Σταυρός του Κυρίου μας. Με αυτόν καταργήθηκε ο θάνατος, συγχωρήθηκε η προπατορικη αμαρτία, μας χαρίστηκε η Ανάσταση, άνοιξαν οι πύλες του παραδείσου, γίναμε παιδιά του Θεού.
  Ο Σταυρός μας δόθηκε, σημείο στο μέτωπό μας (κατά το μυστήριο του Χρίσματος) για να ξεχωρίζουμε οι πιστοί  από τους απίστους.
  Ο Σταυρός είναι η ασπίδα και το όπλο μας και το σύμβολο της νίκης κατά του διαβόλου. Είναι το στήριγμα εκείνων που στις δυσκολίες μπορούν να στέκονται ορθοί, η βακτηρία των ασθενών, ο οδηγός εκείνων που πλανήθηκαν.
  Και ο άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος προτρέπει:
Χάραξε τον Σταυρό βαθιά στην σκέψη σου και σφίξε τον στην αγκαλιά σου. Κι αν κάποιος σε ρωτήσει: πιστεύεις  έναν Εσταυρωμένο; Απάντησέ του με φωνή χαρούμενη και πρόσωπο γελαστό:ναί, και δεν θα παύσω ποτέ να Τον πιστεύω και να τον προσκυνώ.
Κι αν γελάσει μαζί σου, εσύ δάκρυσε γι'αυτόν, γιατί φέρεται παράλογα, αφού η διάνοιά του δεν θέλει να δεχθεί το φωτισμό του Αγίου Πνεύματος και η καρδιά του δεν μπορεί  να νιώσει τη μεγάλη αλήθεια.
Την εμπειρία που οι πιστοί κάθε στιγμή βιώνουμε κι άλλος αγιοπατερικός λόγος επιβεβαιώνει:
 Με το σημείο του Σταυρού ο Κύριος Ιησούς Χριστός είναι πάντοτε μαζί μας, κάνοντας με τη δύναμή του κάθε τι για τη σωτηρία μας.
(Αγ, Ιωάννης Κρονστάνδης)

ΑΠΟ ΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΙ  ΝΕΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΝΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου